hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 司徒華:政府拒高志活入境「損害國際形象」 ...
開啟左側

司徒華:政府拒高志活入境「損害國際形象」

gn3509 發表於 2008-4-27 23:47 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2008-4-27 21:54 發表

1. 如果唔比咁大批人入境就真係會超級損國際形象...
2. 主辦會議都係要跟返 WTO 遊戲規則...
但今次傳聖火個話事人係北京奧委會,遊戲規則就唔同咗... ...

1.即係一大班藏獨分子就應該放晒佢地入黎?
2.WTO有個規則係一定要放人入黎示威?
如果係因為驚得罪阿爺就有兩種做法,
咁仲唔夠損害國際形象?

今期流行:690是原罪
gn3509 發表於 2008-4-28 00:29 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2008-4-27 23:44 發表

你咁講又唔o岩......拒絕入境, 同坐監係2回事......

拒絕入境其實好多國家都會做.....

如果係有犯罪意圖,或者係恐怖份子之類既人,拒絕入境都無可厚非
但呢位人兄之前幾次入境都冇問題,亦冇犯罪意圖,更加唔係恐怖份子喎...
冇解釋過就的人出境,點講都講唔通
238X 發表於 2008-4-28 01:39 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 27/4/2008 23:47 發表

1.即係一大班藏獨分子就應該放晒佢地入黎?
2.WTO有個規則係一定要放人入黎示威?
如果係因為驚得罪阿爺就有兩種做法,
咁仲唔夠損害國際形象?

其實好簡單:你幾唔同意都好,
呢個世界都仲係講緊邊個拳頭大...
-----

再絕少少講句:
可能上次政府可能真係食懵咗,
今次見過鬼怕黑,就去走另一個極端。

始終放得佢入來,入到來嘅就唔係得佢一個。
如果嗰啲掛住和平示威之名但其實係來搞事嘅人
因為嗰位仁兄入到來而入咗境,到時出事責任邊個負?

入境署話個別例子,其實哂氣啦,
呢啲風頭火勢邊有可能真係就個別例子決定?
(我一向唔係好信政府啲官話)
壓力係有,但唔一定係來自阿爺的。

cky 發表於 2008-4-28 03:46 | 顯示全部樓層

原帖由 M 於 2008-4-27 16:21 發表
新聞連結(香港電台)

政府有責任防止破壞社會安寧的人入境,我覺得政府咁做無可厚非。

人地黎修補自己既雕塑作品同埋重新上色
有甚麼叫做 "防止破壞社會安寧" 的事情?

再者以前佢入黎香港都沒有事喎

評分

參與人數 2aPower 0 收起 理由
admin35 + 5 請參閱 http://hkitalk.net/HKiTalk2/viewt ..
M -5 nonsense

查看全部評分

3ASV196 發表於 2008-4-28 08:14 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2008-4-28 00:29 發表

如果係有犯罪意圖,或者係恐怖份子之類既人,拒絕入境都無可厚非
但呢位人兄之前幾次入境都冇問題,亦冇犯罪意圖,更加唔係恐怖份子喎...
冇解釋過就的人出境,點講都講唔通 ...

其實通就一定唔係幾通, 不過我同意238x的講法,
非常情況, 寧枉勿縱是沒辦法中的辦法.....

其實上次得, 也不代表今次得, 好明顯今次時間
上涉及聖火傳送, 政府比之前收緊d係"正常".....
亦要留意, 那人本身亦係某組織的發起人, 那組織
的情況又係點呢? 其實我地一般人亦未必清楚...

真正原因, 有好多可能, 我唔會嘗試去解釋/估計,
政府亦一定唔會講, 可能真的只是政府過份緊張.....
但情況亦可能係批評的人難以估計...

另外, 以我所記得, WTO 都有禁止部分人入境的

3ASV196.KE7270
238X 發表於 2008-4-28 09:45 | 顯示全部樓層
涂謹申引述世貿條文列明必須容許和平示威,
印證本人早前「遊戲規則不同」的說法:
http://hk.news.yahoo.com/080427/12/2t3a1.html

相信好戲在後頭。
kwyeung 發表於 2008-4-28 15:20 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2008-4-27 23:44 發表

你咁講又唔o岩......拒絕入境, 同坐監係2回事......

拒絕入境其實好多國家都會做.....

拒絕入境, 起碼需要講清楚理由,
危害公眾安全好,  政府覺得你會搗亂都好,
總不成一句「不符合資格」就拒絕入境。

此例一開, 第日政府唔高興就話「不符合資格」,
與隨意執法有何分別?

補充︰我覺得有需要將被版友M扣分的理由貼出,
讓大家看看是否有人以扣分制度發洩不滿。

評分分數: iPower -10
操作理由: 荒謬,政府有權選擇拒絕哪些人士入境

首先, 政府的確有權拒絕某些人士入境。
問題是, 究竟他的理由是否充份。
一句「不符合資格」, 究竟是甚麼資格?
這個含糊不清的理由, 對法治社會根本是種威脅。
不符合資格, 可以是你身高太矮, 樣子不夠好,
這是我們想要的理由嗎?

評分

參與人數 3iPower 0 aPower +5 收起 理由
admin35 + 10 請參閱 Z4 板的判決書
cky + 5 站友所作出的憂慮合理, fair comment ...
M -10 荒謬,政府有權選擇拒絕哪些人士入境 ...

查看全部評分

kwyeung 發表於 2008-4-28 16:33 | 顯示全部樓層
原帖由 M 於 2008-4-27 17:19 發表

無人可以保證示威人士在香港會作出什麼行為,如果要等到有激烈情況出現才補救,那麼實在太遲了。

請問有何證據可以說明高志活會有激烈行動?
任何抗議也有潛在可能有激烈行動,
那麼是否所有海外示威者也應被拒入境?

如果有一千幾百人, 你還可以說有激烈行動,
有充份理由拒絕整班人入境。現在只有一人,
敢問行動有何激烈?
gn3509 發表於 2008-4-28 21:54 | 顯示全部樓層
原帖由 kwyeung 於 2008-4-28 15:20 發表

拒絕入境, 起碼需要講清楚理由,
危害公眾安全好,  政府覺得你會搗亂都好,
總不成一句「不符合資格」就拒絕入境。

此例一開, 第日政府唔高興就話「不符合資格」,
與隨意執法有何分別?

補充︰我覺得有需要 ...

建議閣下向站方投訴有人濫用扣分制
最低限度可以加番啲分
wilsonli321 發表於 2008-4-28 22:16 | 顯示全部樓層