hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 地政總署2008年5月份街道命名消息
開啟左側

地政總署2008年5月份街道命名消息

64K 發表於 2008-5-12 06:09 | 顯示全部樓層

原帖由 nwfb1601 於 2008-5-11 09:32 發表

你0岩,係我錯。

因為我之前以為西九龍走廊改名淨0係
出0左「西九龍走廊西」0個份,漏0左
原來連西九龍走廊本身亦都有出0左改
名通告,先至搞出咁0既誤會。 http: ...

可能過往好多舊街都未刊憲
所以近年來不斷將舊街刊憲正名
唔駛一人一個版本
據知北區區議會3月開會將「新娘潭路」刊憲一事作討論
未來可能會有刊憲公告
而沙田區議會2月曾討論「樂葵徑」重新命名一事
不過聽會議錄音
議員好似唔關心點解一條徑只得12米
一d討論都無
我的愛線——888!
kiwai 發表於 2008-5-12 10:49 | 顯示全部樓層
原帖由 64K 於 2008-5-12 06:09 發表

據知北區區議會3月開會將「新娘潭路」刊憲一事作討論
未來可能會有刊憲公告

唔通係將烏蛟騰路至沙頭角公路一段鹿頸路正名為「新娘潭路」?
呢段路應該仲未刊憲架喎
da54 發表於 2008-5-12 12:00 | 顯示全部樓層
原帖由 64K 於 2008-5-12 06:09 發表
議員好似唔關心點解一條徑只得12米
一d討論都無

老實講,條徑得 12 米又唔影響到邊個,
加上班議員睇文件好多都係敷衍了事,
無人討論都正常。
至於你們信不信?反正我信了
 樓主| hkth 發表於 2008-5-16 09:43 | 顯示全部樓層

今次(2008年5月16日)憲報刊登了1條延伸街道的消息:

延伸街道: 優景里 (Yau King Lane)
64K 發表於 2008-5-16 10:17 | 顯示全部樓層
原帖由 hkth 於 2008-5-16 09:43 發表
今次(2008年5月16日)憲報刊登了1條延伸街道的消息:

延伸街道: 優景里 (Yau King Lane)

連續四個星期都有街道命名點解唔一次過登呢???
我的愛線——888!
nwfb1601 發表於 2008-5-16 10:48 | 顯示全部樓層
原帖由 epsilon 於 2008-5-12 06:09 發表

果一段真係命名左做西九龍走廊西?

無錯,大角咀段南行同荔枝角→殯儀館
段依然叫「西九龍走廊」,而大角咀段
北行就分拆0左出0黎,叫「西九龍走廊
西」。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
nwfb1601 發表於 2008-5-16 11:16 | 顯示全部樓層

原帖由 64K 於 2008-5-16 10:17 發表

連續四個星期都有街道命名點解唔一次過登呢???

咪係,改得咁密,儲埋一齊先至出通告更加慳水慳力。

斷估唔會因為中圖五樓無位貼咁多通告先至咁做呀嘛......
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
bustop 發表於 2008-5-16 20:11 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1601 於 2008-5-16 11:16 發表

斷估唔會因為中圖五樓無位貼咁多通告先至咁做呀嘛.

你咁諗會唔會單純左d?

地政總署幫街道改名,
一定唔係因為地政總署班人得閒冇事做,
於是逐個禮拜搵下邊張地圖有邊條街冇名就走去改咁簡單.
地政總署都係接到其他部門的柯打先走去做野.

而且改街名呢個工作,
本身又已經涉及到好多個政府部門.
民政署, 郵政署, 警務處, 之類之類.
每個政府部門的處理時間都有唔同,
梗會有早有遲,
冇理由為左遷就憲報欄位呢d 咁攪笑的理由去拖慢處理卦???
 樓主| hkth 發表於 2008-5-16 20:50 | 顯示全部樓層
原帖由 bustop 於 2008-5-16 20:11 發表
...
地政總署幫街道改名,
一定唔係因為地政總署班人得閒冇事做,
於是逐個禮拜搵下邊張地圖有邊條街冇名就走去改咁簡單.
地政總署都係接到其他部門的柯打先走去做野.

而且改街名呢個工作,
本身又已經涉及到好多個政府部門.
民政署, 郵政署, 警務處, 之類之類.
每個政府部門的處理時間都有唔同,
梗會有早有遲,
冇理由為左遷就憲報欄位呢d 咁攪笑的理由去拖慢處理卦???

還有區議會的要求呢. 最明顯的例子就是從和宜合道運動場至石蔭東邨的大白田徑了.
64K 發表於 2008-5-16 22:28 | 顯示全部樓層

原帖由 nwfb1601 於 2008-5-16 11:16 發表

斷估唔會因為中圖五樓無位貼咁多通告先至咁做呀嘛...... http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/lip ...

地政總署係北角政府合署廿三樓
街道命名版已經掛到無位擺
我的愛線——888!