hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門區議會就路線發展計劃的回應(長文) ...
開啟左側

[問題] 屯門區議會就路線發展計劃的回應(長文)

EE9255 發表於 2008-5-6 15:34 | 顯示全部樓層

原帖由 atr207 於 2008-5-6 14:12 發表
ii. 議員認為長途車企位非常危險,應參巧中國及外國,長途路線應取消企位或大幅削減企位。
邊個議員講嫁
咁都諗得出既....==佢一定係楂慣私家車的人黎啦
呢個我認同運輸署講呀,,如果真係咁做,加多成倍巴士都唔掂
...
我都早認為要取消啦,最少係計載客量時不應立入企位在內,
一架巴士正常情況企得20-30人,多數線繁時加多2-3班車都清得晒,
長途線如259D行呈翔道,企又辛苦,有交通意外又大件事啦,
如果突然人多,企不能避免,但計應不應該加車應該要以坐位計,
慣性有人企就應該加車行,雖然增加成本,但平衡番乘客舒適同安全,
因為企巴士考白板定金巴點改設施都不能改善其苦況,
有時眼見E33黎架毫華龍躉但要企,都凳D人辛苦,張凳幾靚都唔關你事
B.B.B. 發表於 2008-5-6 15:37 | 顯示全部樓層
原帖由 EE9255 於 2008-5-6 15:34 發表
我都早認為要取消啦,最少係計載客量時不應立入企位在內,
一架巴士正常情況企得20-30人,多數線繁時加多2-3班車都清得晒,
長途線如259D行呈翔道,企又辛苦,有交通意外又大件事啦,
如果突然人多,企不能避免,但計應不應該 ...

唔取消都應該將企位當額外載客能力啦
要企爆先100%
最大簽名長度40文節最大簽名長度40文節最大
 樓主| KC3555 發表於 2008-5-6 15:38 | 顯示全部樓層
原帖由 HorsePullPig 於 2008-5-6 15:13 發表

果位議員講野, 除E33果句外, 都頗合理

終有人提該議員啦
事實上,諗深一層,無乜邊樣真係合理。
1. 66用車越來越舊 - 證明佢真係無做好功課,只係可以話佢唔換冷氣車,
都唔覺66用車越來越舊,但議員唔係巴士迷,唔知都唔怪佢,但只可以話車款咁多年都係咁,
唔係一下搭訕話越來越舊可挑動議員情緒。

2. 節日特別線係真係好貴,同日間線體齊,就不如唔好要通宵線,雖然呢句合理,但有斟酌。

3. 加車加密2-3分鐘一班真係非同小可,加密半分鐘唔係叫加班,你話20分鐘一班就無緊要啫,
成7-10分鐘一班的路線,加密兩三分鐘,就加唔少車入去,嘩眾取寵。

4. 正如我講過261B係改行青龍頭同深井,改開車時間咁遲,都返唔到工啦,擺明預備不足。

如果我再講埋佢講點樣要運輸署交出龍運專營權,主席見佢Overrun制止佢發言,
仲要繼續講的一段,同主席輕微鬧交的一段,仲過癮。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
HorsePullPig 發表於 2008-5-6 15:44 | 顯示全部樓層

原帖由 KC3555 於 2008-5-6 15:38 發表

終有人提該議員啦
1. 66用車越來越舊 - 證明佢真係無做好功課,只係可以話佢唔換冷氣車,
都唔覺66用車越來越舊,但議員唔係巴士迷,唔知都唔怪佢,但只可以話車款咁多年都係咁,
唔係一 ...

佢日日見到架ES6049, 或者ES3833, 所以話用車越來越舊, 未嘗無道理
 樓主| KC3555 發表於 2008-5-6 16:01 | 顯示全部樓層
原帖由 HorsePullPig 於 2008-5-6 15:44 發表

佢日日見到架ES6049, 或者ES3833, 所以話用車越來越舊, 未嘗無道理

就係話,佢唔係一個巴士迷,況且加上佢唔係住係該選區,
再者,根據一直咁多年開會佢對巴士的認識,雖然近來6049多左行66,
但以外行人的知識,只係確認佢係撞中,同埋純粹搭訕。
但班議員成日爭取增加空調,之前部6049未入屯門廠,仲係上水廠時,
66咪成日以冷代熱。
不過,好肯定,佢地只係對住張附表齋講,根本無乜邊個知實際情況。
AVW56 發表於 2008-5-6 16:03 | 顯示全部樓層
原帖由 KC3555 於 2008-5-6 15:38 發表

終有人提該議員啦
唔係一 ...

你予我的感覺, 是在針對該名議員, 多過針對件事本身
該名議員, 無錯, 係E33同LWB專營權問題上係離左題

但係其他方面, 他完全道出了屯門區居民的心聲
這樣的區議員, 才是稱職的一位

當同其他屯門區路線比一比, 你敢說66的用車不舊嗎?
話明是區議員, 當然希望能為居民爭取到新款一點的巴士, 有何不妥?
發表一下言論也有錯嗎?

講到加班的問題
講真個句, 加密半分鐘至一分鐘, 都無加過有咩分別?
站在乘客的立場, 起碼要加密5分鐘, 先會見到顯著的分別
該名議員又有講錯嗎?

我雖然唔知道呢位議員係邊個
但佢所講的事情及問題, 完是與居民有切身關係
我看不到他的言論有何不妥
 樓主| KC3555 發表於 2008-5-6 16:33 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW56 於 2008-5-6 16:03 發表

你予我的感覺, 是在針對該名議員, 多過針對件事本身
該名議員, 無錯, 係E33同LWB專營權問題上係離左題

但係其他方面, 他完全道出了屯門區居民的心聲
這樣的區議員, 才是稱職的一位

當同其他屯門區路線比一比, 你 ...

我估到唔單止你,可能好多人都有同一種感覺,覺得我好似針對某議員,
但係我只係強調佢係嘩眾取寵,
我成個會聽哂時,我的報導係抽取重點。
但係如果在一個認識運輸事務的角度,我覺得佢係過於激進,
我看的是場合問題,我對你私下講話加成5分鐘一班先係加班當然無問題,
只係我覺得,為居民,為市民爭取利益的場合,講返一些合理的說話,
唔會破壞氣氛之餘,人地先會同你妥協,呢種為之表達技巧。
咁樣態度只會弄巧反拙,雖叫稱職,可是到頭來乜都爭取唔到返來。
咁樣雖然道出屯門人的心聲,但相反最後只會更加加重屯門人的怨氣,得不償失。
試問如果人地加一部車俾你,你仲話要加兩三分鐘一班先叫安樂,
人地會唔會覺得我加呢部車俾你安心?只會覺得該區人貪得無厭。

HorsePullPig 發表於 2008-5-6 16:42 | 顯示全部樓層
原帖由 KC3555 於 2008-5-6 16:33 發表

我估到唔單止你,可能好多人都有同一種感覺,覺得我好似針對某議員,
但係我只係強調佢係嘩眾取寵,
我成個會聽哂時,我的報導係抽取重點。
但係如果在一個認識運輸事務的角度,我覺得佢係過於激進,
我看的是場合問題,我對你私下 ...

似乎這人屬於 "反對派" 的, 係咪"高達"個女人?
89B 發表於 2008-5-6 17:57 | 顯示全部樓層
原帖由 HorsePullPig 於 2008-5-6 15:44 發表

ES6049, 或者ES3833都退佐wo, 佢地又唔話53, A73用AM/3XX都好殘

不過有議員話66車舊反而九記仲易"交差"....集廠U廠 S3V齊掛66
.....白板換哂快餐AV
世界火車/巴士站巡禮2015 復活
S3BL343@66 發表於 2008-5-6 18:06 | 顯示全部樓層

快餐AV ,到時又話d椅子不好坐,要求TD強逼九巴換批新車 ,例如:ASU ATEU AVD AVBE AVBW等