hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2008-2009年荃灣區巴士路線發展計劃
開啟左側

[問題] 2008-2009年荃灣區巴士路線發展計劃

石頭 發表於 2008-5-11 21:26 | 顯示全部樓層

原帖由 ricky 於 2008-5-11 20:42 發表

關94甚麼事?
梨木樹去荃灣,若不選擇36,還有很多選擇,包括梨荃線紅巴及城隧巴士線,大窩口更有312。

就算36取消了,梨木樹去荃灣都不用轉車的
36的好處是收費較平,而且有長者優惠,因為長者居民佔梨木樹有一定比例。 ...

我都覺得拎94黎講比較勉強,不過依九巴的方案咁改真係同94重疊左好多先提一提

你都識講有咁多選擇,咁36一改就改到經石圍角、象山,

梨木樹的人一定覺得兜而唔搭36 la,就算梨木樹、可風去石圍角都仲有94,

咁象山、石圍角既客一早已經搭哂紅小,咁同取消36無分別,

我唔係覺得36一定要留低,不過將一條有客既線改到無咩客搭,咁出聲反對都好正常姐!
亞空 發表於 2008-5-11 22:23 | 顯示全部樓層
94經象山咩=.=?????
238X 發表於 2008-5-11 22:52 | 顯示全部樓層
原帖由 亞空 於 11/5/2008 22:23 發表
94經象山咩=.=?????

經唔經象山同佢個比喻一啲關係都無。
32 發表於 2008-5-12 01:19 | 顯示全部樓層

原帖由 石頭 於 2008-5-11 21:18 發表

拎94黎講只不過係因為路線重疊左好多(依九巴重組方案)

咁象山客源唔多係事實喎~

石圍角、象山好多客搭哂小巴唔搭32B,包括長者,果度去梨木樹需求又唔大,

加上36咁改絕對會連梨木樹班客都俾埋紅小,咁仲有咩客源?

唔係 ...

俾埋紅小?佢肯要先得架,
梨木樹條紅小如果攪得好,今時今日 36 唔會好得過 32B 幾多啦!

我唔係要堅持象山有需求,我祇係想講呢個重組唔係表示 32B 生存唔到要依賴 36 求濟,
係 36 加唔到車,九巴又取消唔到 32B ,所以先整個咁既方案出黎,希望解救下自己,
可以講係各有所需,唔係單方面,但呢個重組建議一出,睇到既言詞就係一面倒話 36 會受到拖累,
32B 取消佢好過啦,累人累物等等,借問聲除左要經石圍角、象山之外,36 一 D 得益都無?
JX9097 發表於 2008-5-12 01:20 | 顯示全部樓層
原帖由 dcyw 於 2008-5-11 20:47 發表
如果不介意步行,其實乘37到葵盛圍 (聖公會林護紀念中學外)
下車,再步行便可,沿途只是平路或微斜路而已。

小弟昔日居於葵涌邨 (近全完中學、青山公路油站對上一帶) 時
也不時這樣乘37 (從九龍) 和47X (從沙田) 回家的 ...

小弟因為唔熟路,而且仲帶住女友
更重要嘅係,當時天氣亦都幾熱
所以唔敢亂咁搭車
238X 發表於 2008-5-12 01:46 | 顯示全部樓層
原帖由 32 於 12/5/2008 01:19 發表

我唔係要堅持象山有需求,我祇係想講呢個重組唔係表示 32B 生存唔到要依賴 36 求濟,
係 36 加唔到車,九巴又取消唔到 32B ,所以先整個 ...

唔好講到反對聲音咁大先。
我係中立,我諗 Ricky 同 KC3555 兄都係中立,
只有石頭兄由頭鬧到尾。

老實講,36 有城隧車重疊,
尤其是 48X 令佢唔可以好似 235 咁行,
其實真係無乜出路。如果非改不可,
我承認同 32B 合併係無辦法之中嘅辦法。

但而家個勢係綠小 312 不停改線去狙擊 36 大窩口客,
而且合併後完全跳走大窩口站,少一批轉車客 (當然,本來已經唔多),
點都係有隱憂的。

行車時間未必真係加長好多,至少轉入國瑞路慢過直行青山公路,
可能同經石圍角差不多時間。只希望上梨木樹方向唔好入象山,
否則就真係慢啦。

我成日覺得,以國瑞路的道路環境,
九巴唔會無端白事開 12 米金行 36 的。
如果客量真係唔掂,加左金都四年,
要轉短金一早轉左啦,又唔係車荒...
32 發表於 2008-5-12 02:44 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2008-5-12 01:46 發表

唔好講到反對聲音咁大先。
我係中立,我諗 Ricky 同 KC3555 兄都係中立,
只有石頭兄由頭鬧到尾。

老實講,36 有城隧車重疊,
尤其是 48X 令佢唔可以好似 235 咁行,
其實真係無乜出路。如果非改不可,
我承認同 32B 合併係無 ...

唔經象山的確快好多,由其係梨木樹方向,呢個搭開 32 都知,
行兩次隧道入一入去出返黎起碼要三、五分鐘,但免卻呢個部份又講唔過去,
相信象山客亦唔會接受咁改

依現時 32B 主要客都係搭上唔搭落,一係將整條線改成荃西循環線,

32B
上,36 落,放棄石圍角落荃灣客,咁可以減少改道帶黎既不便。

要轉短車都 32M、36A 先啦,幾時輪到 36
請勿下車 發表於 2008-5-12 08:52 | 顯示全部樓層
當初有閒運吉想取消32叫人小巴轉港鐵既,請問依家又點

不過我會搭32,其實校好時間上到車,真係好快

33A?幾想搭都唔得,既然九記同運吉都唔搞好佢,死等爛等有咩意思?
dcyw 發表於 2008-5-12 12:04 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2008-5-12 01:20 發表

小弟因為唔熟路,而且仲帶住女友
更重要嘅係,當時天氣亦都幾熱
所以唔敢亂咁搭車

原來如此,我明白了。

其實這樣從葵涌邨一端步往另一端不是甚麼辛苦事,往日
不論冷熱晴雨我也會這樣行的。
石頭 發表於 2008-5-12 21:19 | 顯示全部樓層

原帖由 32 於 2008-5-12 02:44 發表

唔經象山的確快好多,由其係梨木樹方向,呢個搭開 32 都知,
行兩次隧道入一入去出返黎起碼要三、五分鐘,但免卻呢個部份又講唔過去,
相信象山客亦唔會接受咁改

依現時 32B 主要客都係搭上唔搭落,一係將整條線改成荃西循環 ...

所以我一直都反對九巴咁改,

無錯,咁改的確多左客源,理論上會多左一批客搭,

不過以石圍角、象山的現有交通情況、環境,似乎唔會咁簡單

之前我提出一個方案:36以象山做總站,經梨木樹往返荃灣,

這様就只是放棄了極多乘客轉投小巴懷抱的石圍角,

由於石圍角居民已經習慣了坐小巴出入,加上班次又快又密,我看不見有任何原因會令這批乘客搭返巴士,

再講,我在不同時段都見過許多石圍角居民步行出入荃灣,慳返搭車的錢