hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 公理何在?... 城巴所有港島路線冇得加!
開啟左側

公理何在?... 城巴所有港島路線冇得加!

Jak 發表於 2008-5-21 10:03 | 顯示全部樓層

原帖由 1005 於 2008-5-20 20:37 發表

好明顯
人真係自私的
當然無人想巴士加價啦
不過
大家有無諗過
巴士公司唔加價的話倒
倒頭來都係苦了自己

以新巴82同城巴85為例
82加到$4.1
85維持$3.7

唔睇班次
俾著我都坐85唔坐82

但以85的班次
如果以上例 ...

當然巴士公司唔加價對佢地班員工既加薪都冇咩幫助 ...

但另一邊廂亦証明城巴既營運成本管理俾九巴、新巴一定做得好得多 , 自然利潤較好 , 運吉借 d 意唔俾佢加 ~ 呢一方面我十分欣賞城巴 ... 唔好忘記城巴冇好似九巴呢 d 無良公司 , 將 d 新入職巴士佬既人工大幅降低同揸小巴甘上下水平 ...

其實城巴有效運用公司資源 , 如打風加開 flyer 班次 , 晚上 asia's world expo 一過 12 點又大量加車 , 171R 呢 D 舉動可以睇到城巴做生意 , 以至公司既士氣都好得多 ~
053h4 發表於 2008-5-21 10:33 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2008-5-21 10:38 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 21/5/2008 10:33 發表

報章報導話, 城巴資產回報高過 9.7%
原因可能好簡單, 就係車舊

可能城巴每大幅換車, 巳避免歷史重演

我唔會講九巴換車政策好好,
不過城巴真係因為翻新得太犀利搞到無得加價都未必係好事。
到批 Olympian 夠期退役就好頭痕。

其實除左換新車同翻新舊車之外,仲有無其他中庸之道呢?
citybus_#918 發表於 2008-5-21 10:39 | 顯示全部樓層

原帖由 Jak 於 2008-5-21 10:03 發表

當然巴士公司唔加價對佢地班員工既加薪都冇咩幫助 ...

但另一邊廂亦証明城巴既營運成本管理俾九巴、新巴一定做得好得多 , 自然利潤較好 , 運吉借 d 意唔俾佢加 ~ 呢一方面我十分欣賞城巴 ... 唔好忘記城巴冇好似 ...

我亦十分同意 Jak 兄的講法
唔比城巴加價, 可能真係因為城巴盤數有得賺, 而且預期來年都會有得賺, 呢件絕對係件好事嚟呢

雖然始終有點兒替城巴不值
不過希望喺其他代替品都加既時候, 城巴既唔加, 可以吸引更多客量, 以彌補票價不變既損失 ~

相信以後在面對選搭城巴與新巴的選擇時, 不用再猶豫不決了
Pendolino 發表於 2008-5-21 10:44 | 顯示全部樓層
原帖由 orange 於 2008-5-21 02:02 發表
睇完政府份文章,完全係外行人管內行人

城巴二部無錯8年間客量收入同時增長,但咁係咪代表成本
無因而上升?

政府今次做法只係鼓勵巴士公司假大空--做得好搵到客又
可以節省資源不獲支持,搵錢一般要加有得加

真係唔 ...

個理由同中電咁急起龍鼓灘一樣:谷大資產值……
一日追唔到個D唔到期照湯車的公司,一日都唔會畀你加多少架喎
當條式係計ROI而唔係計淨收/營收個陣就已經知道大有問題。
Pendolino 發表於 2008-5-21 10:54 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2008-5-21 10:38 發表

我唔會講九巴換車政策好好,
不過城巴真係因為翻新得太犀利搞到無得加價都未必係好事。
到批 Olympian 夠期退役就好頭痕。

其實除左換新車同翻新舊車之外,仲有無其他中庸之道呢? ...

個人認為係時候檢討十七年湯車的政策,鼓勵抬偈多過換車就真

眼見TfL的抬偈DMS可以生活到今日,以依家二十年如一日的Drivetrain黎睇,堆Olympian/D6x2其實抬過粒ISM甚至ISL就應該可以玩多最少十年。
AV115 發表於 2008-5-21 11:28 | 顯示全部樓層

咁 routemaster 行得仲耐...
但係今時唔同往日,除左環保因素外,仲有非低地台呢個問題
情況就好似九巴既熱狗咁,幾健康都冇用。
再加上,而家 d 車馬力、扭力同重量都高過三四十年前既車,配合埋香港又熱又濕既天氣,對底盤金屬既健康實在係好大挑戰。
所以即使同前中巴既老當益壯車比,亦唔公平。
城巴都係快 d 諗下買多 d 新車,下年再申請加價好過啦
Pendolino 發表於 2008-5-21 11:51 | 顯示全部樓層
原帖由 AV115 於 2008-5-21 11:28 發表
咁 routemaster 行得仲耐...
但係今時唔同往日,除左環保因素外,仲有非低地台呢個問題
情況就好似九巴既熱狗咁,幾健康都冇用。
再加上,而家 d 車馬力、扭力同重量都高過三四十年前既車,配合埋香港又熱又濕既天氣,對底盤金屬 ...

其實如果城巴無得加的話,正確做法應該係全體無得加先至係。
架車已經買左,支出上面之前個年已經入左數,如果話營運成本上升的話,不如話D錢全部倒晒落冷氣機同adblue度。
車,就sooner or later都要買,如果早買車可以加價的話,咁政府只係制造另一個港燈出黎,一路壟斷一路攞正牌加價。

係就應該全港統一用一個唯一的收費標準比較合理,總好過依家出現呢個不知所謂的競爭好。

個人認為冷氣機,2+2同低地台對香港的營運環境黎講係一種奢侈品。前者對環境奢侈,後二者對乘客奢侈。

df9321 發表於 2008-5-21 12:07 | 顯示全部樓層
307都係收貴左,今次307絕唔不應該加價,冇理由長咁多既大西北過海線只係貴307四毫子?!
本身都貴過里數比307長的960一大截,而家拉得仲遠!
無聊中......
獅子山下 發表於 2008-5-21 12:12 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽