hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [隔段時間統計]大家用緊乜野手機
開啟左側

[隔段時間統計]大家用緊乜野手機

AVD1 發表於 2008-6-9 02:05 | 顯示全部樓層

原帖由 kachun28 於 2008-6-8 17:37 發表
等我都入黎趁下熱鬧先......
本來我以為我己經換機換得密,點知各板友換機密到好似搭巴士咁......

小弟第一部手機係 2000年購入,為Nokia 6138。
當時我好鐘意呢部機,因為當時只有小數手機可以係電腦用紅外線入聆聲:love ...

我都好期待 X1
不過佢部機售價
分分鐘仲貴過 W960 ....

可能買唔落手
LJ7006 = MF5119 = AVD1
TL 發表於 2008-6-9 16:46 | 顯示全部樓層
prmy3008 發表於 2008-6-9 23:16 | 顯示全部樓層
你地真係換得好密呀

我第一部手機係 Nokia 3310
由大概 2000 OR 2001 年開始用到 2004 年中
換左 SE T630 (黑色, cool )
一年之後換返 Nokia, 首嘗摺機之 6260 (黑色 again)
2007 年頭又再換返 SE k800i
o岩o岩上個月換入 SE w910i

咁多部機之中
我最滿意係 6260 既表演
SE 機不嬲被劣評, 反應慢, 自動 boot 機
我除左部 T630 後期會自動 boot 機之外
一路用落都無咩大問題
k800i 中間支 joystick 係唯一敗北
w910i 比起 k800i 真係反應慢 d
但係 so far 我仲接受得到

以前中學時代無收入
手機係屋企人買比我的
所以果部 3310 用左三四年先至換
T630 係我第二份 part-time job 既 salary 買既
之後近呢兩年 part-time 收入穩定
換電話仲密過換女友

其實最近呢次換機
曾經睇中過另外兩部
分別係 Motorola V9
同埋 Sharp SX663
前者被 out 既原因係分組鈴聲係來電同 SMS 同一個
後者則指定要 download DRM 作來電鈴聲
係未等到一部更加好既機既時候
我唯有入左部 "徒具外表" 既白色 910i
2.0m 相機, 之前部 k800i 3.2m auto fucus 仲靚
不過我隨身有部 T-100, 所以唔計較
Walkman .. 我本身就有部 sony 既 mp3,
又係得物無所用
如果唔係 s 系機唔係 3G, 我應該唔會揀 910i

至於下一部機 .. 我估計應該會試下玩 PDA Phone

HY2190
 樓主| gordon 發表於 2008-6-10 01:36 | 顯示全部樓層

原帖由 prmy3008 於 2008-6-9 23:16 發表
你地真係換得好密呀

我第一部手機係 Nokia 3310
由大概 2000 OR 2001 年開始用到 2004 年中
換左 SE T630 (黑色, cool )
一年之後換返 Nokia, 首嘗摺機之 6260 (黑色 again)
2007 年頭又再換返 SE k800i
o岩o岩 ...

我Trade in手上部3仔版K530i再買K770i時, 考慮過SE四部機:
1. K810i
2. K660i
3. W910i
4. K770i

K810i: 個外型唔錯, 有320萬像素Cyber Shot鏡頭, 當時價格係$1980(衛訊), 本來佢係首選, 因為身邊有個女性朋友用緊話幾好用(佢當時用$3980購入), 但問過衛訊冇貨, 又唔會再返, 而且以前有經驗用過友人部差不多螢幕質地的W800i刮花了我褲袋部6280的水晶保護殼.

K660i: 沙田衛訊極力推介, 而且款新, 但部機主打上網又冇WiFi, 於是不作選擇.

W910i: 推蓋機, 外表幾靚, 尤其是白色身/金色邊, 加上Walkman功能又有用, 但小弟的教會有一位相熟的姊妹用緊(又得佢一個用緊), 而且呢位姊妹用緊覺得話音有待改善(同小弟部W850i情況相同), 加上為免招惹閒言閒語令雙方尷尬, 決定不選它.

K770i: 同K810i的Config差不多, 而且比較薄, 但貴K810i接近$400, 衛訊都係冇貨, 又係唔返果隻, 但當時荃灣叻叻店有三部珍珠白色的存貨, 分期/現金同價, 於是決定購入.

我購入這部K770i不足一星期, 又有一位友人購入.

當然現在我正選係部HTC P3600i的PDA Phone.

如果出3G iPhone, 若果真的如今天生果報所述賣$2400, 3仔又冇鎖機/改Firmware, 小弟或者會考慮購入(或者買HTC的Touch Pro).

喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
superay 發表於 2008-6-10 16:49 | 顯示全部樓層
原帖由 KE7782 於 2008-6-8 02:30 AM 發表

無SIM的是CDMA。

Nokia 6120(舊)不是CDMA,而是近似的TDMA

a_drew 發表於 2008-6-10 18:16 | 顯示全部樓層
只計現在
SAMSUNG G808 & MOTOROLA V3X
stephy~hn2195 發表於 2008-6-11 10:24 | 顯示全部樓層

I am now using Nokia 6280 ex3 austrlia 台機. (2006/10 - now)
Nokia N73 for my mum by belongs to me.(2008/2-3)

Ex used phone.
Nokia 3100,6100i
motorolla E1 , V3

the next phone - LG KU990 or iPhone.

which is better you think?

Thw world's favourite airlines
ATE24 發表於 2008-6-11 13:55 | 顯示全部樓層
Nokia N70 (MAY 06 till OCT 07) -> HTC TyTN II (OCT 07 till now)
公器公用 香港早要有品
teddybus 發表於 2008-6-11 14:12 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2008-6-7 13:38 發表
P.S.小弟乃Nokia dead hard fans

我都係....

Nokia 6120 (1998 - 2/2001)
Nokia 3310 (2/2001 - 8/2004)
Nokia 3200 (8/2004 - 9/2006)
Nokia 6125 (9/2006 - 2/2008)
Nokia 6120c (2/2008 -)

中間部3310壞過先借屋企人部motorola T191 黎用短暫時間

台無記錯就係 123 (1998 - 2001/2002)  --> 新世界 (2001/2002 - 2008) --> 123 3G (2008 - )

原帖由 chan6723 於 2008-6-7 13:03 發表
Nokia 6120 (唔係 6120c,當年 CSL 1+1 出的台機,無 SIM 卡,但唔記得個制式,
呢部亦係我人生第一部手機)

諗極都諗唔到個部係咩, 原來係6120 ....
之前撈亂左6210.....

** 原來我兩部6120 都用過, 不過相差足足10 年.....

YC 發表於 2008-6-14 14:20 | 顯示全部樓層

未知本人是否全港擁有過手機數目最少的人,本人自二零零四年九月起擁有人生第一部手機---三菱M350手機,直至現在還是使用她。