hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 北大嶼山極限班次?
開啟左側

北大嶼山極限班次?

dennis28a 發表於 2008-6-7 18:54 | 顯示全部樓層

原帖由 acctlkk 於 2008-6-7 18:45 發表

咁而家東涌西人口足唔足夠支持新車站先?香港好多屋苑地區都冇鐵路直達,佢有巴士駁去咁近o既東涌站已經唔錯啦。

的確,規劃署及城規會將成份東涌西的發展大綱草圖移去後,
本來用作東涌西站的填海工程及商業發展用地全部消失。
如果以現時一個逸東邨支持,人口量未免有點牽強。
(因為只有四萬人的屋邨,並非全部人口出市區,人口亦不會大幅至五萬的基本要求)

順帶一提,原有的東涌西站並非只為逸東邨而設,
包括東涌灣的商業綜合發展項目。

惡意回復是不道德的行為。
SunnyJacky9094 發表於 2008-6-7 19:42 | 顯示全部樓層
原帖由 acctlkk 於 2008-6-7 18:45 發表

咁而家東涌西人口足唔足夠支持新車站先?香港好多屋苑地區都冇鐵路直達,佢有巴士駁去咁近o既東涌站已經唔錯啦。

但係問題係巴士已經夠飽, 起港鐵站已經越黎越有需要, 唔係話加多D班次呀咁就應付到, 原理同我要去食飯, 你叫我去廁所相同
700萬人裏, 我選擇了你。
acctlkk 發表於 2008-6-7 19:52 | 顯示全部樓層
原帖由 SunnyJacky9094 於 2008-6-7 19:42 發表

但係問題係巴士已經夠飽, 起港鐵站已經越黎越有需要, 唔係話加多D班次呀咁就應付到, 原理同我要去食飯, 你叫我去廁所相同

東涌西人口有無繼續增加o既趨勢? 如果冇, 咁點樣會 "越黎越有需要" ?

東涌市中心同東涌西之間道路飽和未?如果未,咁點解加班應付唔到?

同埋完全想像唔到此問題和食飯去廁所有咩關係
FA9671 發表於 2008-6-7 20:29 | 顯示全部樓層

原帖由 acctlkk 於 2008-6-7 07:52 PM 發表

東涌西人口有無繼續增加o既趨勢? 如果冇, 咁點樣會 "越黎越有需要" ?

東涌市中心同東涌西之間道路飽和未?如果未,咁點解加班應付唔到?

同埋完全想像唔到此問題和食飯去廁所有咩關係 ...
你有咩證據去證明你果兩個假設先,如果唔係人地好難答你啵..............
張偉沖 發表於 2008-6-7 20:41 | 顯示全部樓層
原帖由 SunnyJacky9094 於 2008-6-7 19:42 發表

巴士飽和= 要港鐵站???

E21a, E31 尚有大量載客空間,
"飽和" 之說甚有保留.....
acctlkk 發表於 2008-6-7 21:05 | 顯示全部樓層
原帖由 FA9671 於 2008-6-7 20:29 發表
你有咩證據去證明你果兩個假設先,如果唔係人地好難答你啵..............

東涌西有冇新樓落成入伙? 東涌西同東涌市中心之間有冇成日塞車?
N38 發表於 2008-6-7 21:33 | 顯示全部樓層

原帖由 acctlkk 於 2008-6-7 21:05 發表

東涌西有冇新樓落成入伙? 東涌西同東涌市中心之間有冇成日塞車?

東涌西有冇新樓落成入伙?
無。

東涌西同東涌市中心之間有冇成日塞車?
無。

不過段路真係唔湯唔水
行又唔係搭車又唔係
4萬幾人地理上被孤立左既村就係咁麻煩。
無位開新線,現有"E"線兜入黎又阻左原有使用者時間。

喜愛過的花兒 全都被人摘去了
|_arco 發表於 2008-6-7 23:07 | 顯示全部樓層
acctlkk 發表於 2008-6-7 23:11 | 顯示全部樓層
原帖由 |_arco 於 2008-6-7 23:07 發表

那麼日出康城算不算以偏概全??
那個車站只不過為日出康城的住戶提供進出市區交通服務,除了他們之外,我相信沒有太多人會使用該站。
更何況住得日出康城的相信都是有錢人,他們都有私家車,會乘地鐵嗎??
有錯指正。 ...

又來一個 "住日出康城都是有錢人" o既怪論。如果住日出康城都有私家車, 咁全香港住新建私人樓o既都有私家車咯。而且買日出康城唔一定係住日出康城, 住日出康城又唔一定係買日出康城, 唔好唔記得呢個世界有樣o野叫 "租樓"。

其次係有私家車o既唔一定係成日渣, 更加好少人會用私家車來返工返學。

dennis28a 發表於 2008-6-7 23:42 | 顯示全部樓層

原帖由 |_arco 於 2008-6-7 23:07 發表

那麼日出康城算不算以偏概全??
那個車站只不過為日出康城的住戶提供進出市區交通服務,除了他們之外,我相信沒有太多人會使用該站。
更何況住得日出康城的相信都是有錢人,他們都有私家車,會乘地鐵嗎??
有錯指正。 ...

首先,要分清一件事情,
日出康城只是一個車站上蓋綜合發展頂目,但並非代表日出康城站是為居民而設。

其次,閣下相信「沒有太多人會使用該站」,
小弟倒是這樣認為,要在此句描述前方注上「車站啟用初期」。
一個車站的興建,一定不會只為了一個純住宅項目而設。
以杏花邨站或九龍站為例,四周一定有工業區或商業區平衡社區發展。
而未來的日出康城新站,總有將軍澳工業邨及電視城存在,人流又點會很少?
(797M 建議將以日出康城新站為終站,日出康城亦有天橋前往工業邨)

再者,閣下認為日出康城大部份居民是「有錢人」、「有私家車」,
請問與前者說逸東邨大部份居民「拎綜緩」有何分別?
我又真是不太相信這種假設有何參考作用,反而真的是以偏概全。

最後,我又真的不太明白,
為何又會說到日出康城,我們不是要說逸東邨沒有鐵路,甚至應是說機鐵加班的問題?

說回正題,我想問問其實機鐵(北大嶼山段)最高流量是多少。
以今日的水平,應是因為車廠出車問題而無法再加班。
惡意回復是不道德的行為。