hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 對兩鐵合併半年之感想(長文)
開啟左側

對兩鐵合併半年之感想(長文)

mmlcs36 發表於 2008-6-9 02:10 | 顯示全部樓層

DIH 發表於 2008-6-9 05:05 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 2008-6-9 01:16 發表

港鐵的承諾係一年內拆閘機
現時南昌、美孚站圍板顯示十一月會完工
並未違反承諾

原來係一年,我地大家一齊學葉劉咁放長雙眼睇~
acctlkk 發表於 2008-6-9 10:09 | 顯示全部樓層
原帖由 mmlcs36 於 2008-6-9 02:10 發表

點會唔成問題?

如果班人只想做前地鐵, 唔想做其他
張合約又冇叫你一定要去做埋另一個位
如果有就是違法
咁應該點請人?

唔想做咪唔好做囉, 東家唔打打西家, 呢個又係咩問題? 呢個問題大唔大得過去年兩鐵合併全體九鐵員工過檔港鐵? o個o的員工做o左咁多年九鐵, 一樣有可能唔想過檔港鐵, 但咪又去晒港鐵? 而家搵工好易啊, 咁有性格o既, 唔想去o既就唔好續約囉, 呢o的都係問題?

另外而家一間 "港鐵", 一個會計部, 一個人事部, 乜佢o地而家可以 "只想做前地鐵" 就做前地鐵? 而家港鐵o既前九鐵員工唔駛出糧啊? 分拆成名義上兩間公司, 定係一間公司, 對佢o地工作有咩分別, 要令佢o地 "唔想做" 咁大件事?

同埋, 班人想唔想做, 又同公司 "分帳" 拉上咩關係?

mmlcs36 發表於 2008-6-9 11:40 | 顯示全部樓層

tonyng 發表於 2008-6-9 12:36 | 顯示全部樓層
原帖由 梓淵 於 2008-6-9 01:05 發表
用另一個計法
$4.6 * 0.95 = $4.37 即係要俾$4.4
地鐵話減你5% 4.6都只係可以變$4.4
地鐵當時有冇講明有冇將 $4.6->$4.4計埋入呢150萬人次入面
數字遊戲0黎咋喎 ...

並不是數字遊戲,因為根據兩鐵合併的成人八達通車費調減方法,
$8.5至$11.9之間的車費:至少減5%
$12.0或以上的車費:至少減10%
舉例說,
由上水至紅磡原車費是$8.5,因為至少減5%,所以車費是$8.0,而不是$8.1($8.5 x 0.95 = $8.075,結果需要截尾,而非四捨五入),實減5.88%。
由屯門至南昌原車費是$14.4,因為至少減10%,所以車費是$12.9,而不是$13.0($14.4 x 0.9 = $12.96),實減10.42%。

至於$8.4或以下的車資,只會純粹減$0.2,所以不同的車費等級會出現不同的百分比調減(介乎2.44%至6.25%),如下:
$8.2 -> $8.0 (減2.44%),例子:寶琳至尖沙咀
$7.9 -> $7.7 (減2.53%),例子:佐敦至灣仔
$7.6 -> $7.4 (減2.63%),例子:沙田至尖東
$7.3 -> $7.1 (減2.74%),例子:太和至紅磡
$6.8 -> $6.6 (減2.94%),例子:油塘至尖沙咀
$6.6 -> $6.4 (減3.03%),例子:南昌至荃灣西
$6.2 -> $6.0 (減3.23%),例子:石門至紅磡
$6.0 -> $5.8 (減3.33%),例子:大學至紅磡
$5.8 -> $5.6 (減3.45%),例子:大圍至上水
$5.6 -> $5.4 (減3.57%),例子:太古至中環
$5.5 -> $5.3 (減3.64%),例子:火炭至旺角東
$5.4 -> $5.2 (減3.70%),例子:美孚至荃灣西
$5.2 -> $5.0 (減3.85%),例子:元朗至屯門
$5.1 -> $4.9 (減3.92%),例子:沙田至紅磡
$4.9 -> $4.7 (減4.08%),例子:太和至大圍
$4.8 -> $4.6 (減4.17%),例子:朗屏至屯門
$4.6 -> $4.4 (減4.35%),例子:天后至上環
$4.5 -> $4.3 (減4.44%),例子:車公廟至烏溪沙
$4.4 -> $4.2 (減4.55%),例子:天水圍至屯門
$4.1 -> $3.9 (減4.88%),例子:天水圍至兆康
$3.9 -> $3.7 (減5.13%),例子:錦上路至元朗
$3.8 -> $3.6 (減5.26%),例子:西灣河至柴灣
$3.7 -> $3.5 (減5.41%),例子:大埔墟至上水
$3.2 -> $3.0 (減6.25%),例子:九龍塘至紅磡
KZ9314@YCC 發表於 2008-6-9 16:42 | 顯示全部樓層
票價方面根本是港鐵玩數字遊戲
話就話全部至少減2毫
但係大家唔好唔記得之前地鐵收多人1毫做安裝幕門費
嚴格來講最少只係減到1毫

而且港鐵又話想響自己「承諾」的兩年不加價的期限後立刻加價,大部分原本的車費調減就會反彈原形,甚至更高

所以說,由於現時港鐵已成香港鐵路獨立王國(更可以大帝來形容),所以就可以為所欲為,比下甜頭你先咁

ahbong 發表於 2008-6-9 17:10 | 顯示全部樓層

原帖由 KZ9314@YCC 於 2008-6-9 16:42 發表
話就話全部至少減2毫

而且港鐵又話想響自己「承諾」的兩年不加價的期限後立刻加價,大部分原本的車費調減就會反彈原形,甚至更高

玩數字遊戲最叻果個應該係你
不如你安慰下全香港既巴士乘客
今次巴士根本無加價
而且實際上係減左價添!
(969 加價後若計埋即日來回
實際上比九七年車費仲平左)

至於收取幕門安裝費用有期限
到期就會取消(當收取款項達十億,現時已達五億)

至於港鐵明年加價,根本沒有違反承諾
港鐵沒承諾車費永遠不會回復合併之前水平
亦沒有公司會作出這樣的承諾

就算兩鐵從不合併
面對今年通賬壓力亦會加價
你看看五間巴士公司、的士、小巴、村巴、渡輪在過去一年統統加價就知道
根本上除左港鐵減價之外
全香港幾乎樣樣都加
港鐵明年加價在道德及經濟層面上到底有什麼問題?

238X 發表於 2008-6-9 18:20 | 顯示全部樓層
原帖由 KZ9314@YCC 於 9/6/2008 16:42 發表
話就話全部至少減2毫

而且港鐵又話想響自己「承諾」的兩年不加價的期限後立刻加價,大部分原本的車費調減就 ...

不要當市民是傻的,當港鐵加價,難道市民就不懂選擇其他方法?

我的通勤模式令我不能避免地要乘至少一程港鐵,
但因應不同交通工具的時間和定價,我還有一點權決定給多少錢,
不能說市民是任人宰割。

說到底,求人不如求己。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
Eddie 發表於 2008-6-9 18:50 | 顯示全部樓層
原帖由 KZ9314@YCC 於 2008-6-9 16:42 發表
話就話全部至少減2毫

而且港鐵又話想響自己「承諾」的兩年不加價的期限後立刻加價,大部分原本的車費調減就 ...
幾時都話就算港鐵出年加價
巴士都同樣可以加
acctlkk 發表於 2008-6-9 19:52 | 顯示全部樓層

原帖由 mmlcs36 於 2008-6-9 11:40 發表
講左一大個圈終於知道你點樣脫離現實法
東家唔打打西家, 咁d人工點俾?

東家 (港鐵/地鐵/九鐵) 唔打即係已經唔係港鐵/地鐵/九鐵員工, 人工咪西家俾囉. 重關港鐵/地鐵/九鐵咩事?

做前地鐵一半, 前九鐵一半?

下? 唔得o架咩? 同一個人, 服務同一集團兩間公司, 人工由兩間公司分攤, 一半一半又得, 三七, 六四, 二八分又得, 零十亦都得, 人工 (成本) 唔會因此多o左o架o番.