hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 嶼巴服務真夠彈性
開啟左側

[服務調整] 嶼巴服務真夠彈性

dennislokawai 發表於 2008-6-20 13:07 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

話說今日公司叫我送份件去基信書院,
但我睇地圖發現果度應該無巴士去到,
所以就由搭38由逸東邨行過去,
但原來都要行幾遠下。
去到之後,
發現原來有37,
咁我睇吓個時間表啦,
就發現原來呢段時間(10:00am)係無車的。
但就見到有兩架嶼巴駛入來停咗晌度。
當我走既時間正正因為基信考試而早放學,
我見到有架嶼巴(定冠忠車)晌37站頭上緊客,
初初我以為係校巴,
點知留意下車頭,
有張A4紙寫住「東涌」,
下面有隻好細既字寫住37!
不過呢班車就頂晒閘上唔到,
我見仲有學生等車就博吓睇吓有無車,
點知等多一陣又來多架,
不過呢架就無寫37號。

原來嶼巴既服務真係體貼成咁,
連學校考試期間都可以咁有彈性咁開車,
我諗俾著其他巴士公司應該唔會咁做了!

P.S. 朝早既38真係恐怖!去到逸東竟然俾多部38等埋站而晌總站外塞咗5分鐘..

評分

參與人數 2aPower +2 收起 理由
9018 + 1 說得好!!
kaka1985 + 1 Good News^^ Nice Sharing^^

查看全部評分

youtube.com/c/dennislokawai
kiwai 發表於 2008-6-20 13:24 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

嶼巴呢方面真係做得好呀
成日都會O係非37服務時間見到37
呢樣野真係冇其他專利巴士公司做到

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
kaka1985 + 1 Good News^^ Nice Sharing^^

查看全部評分

Seiko 發表於 2008-6-20 14:23 | 顯示全部樓層
原帖由 dennislokawai 於 2008-6-20 13:07 發表
原來嶼巴既服務真係體貼成咁,
連學校考試期間都可以咁有彈性咁開車,
我諗俾著其他巴士公司應該唔會咁做了!

早年嶼巴 cut 37 服務時, 曾向沿線學校承諾提供特別服務作為"補償",
只要學校有特別活動或考試而需要巴士服務, 並向嶼巴提供時間及人數,
37就會按資料提供額外班次.

唔知其他公司有冇咁"彈性"既服務?

評分

查看全部評分

S3BL343@66 發表於 2008-6-20 14:39 | 顯示全部樓層

原帖由 Seiko 於 2008-6-20 14:23 發表

早年嶼巴 cut 37 服務時, 曾向沿線學校承諾提供特別服務作為"補償",
只要學校有特別活動或考試而需要巴士服務, 並向嶼巴提供時間及人數,

唔知其他公司有冇咁"彈性"既服務? ...

鐵巴K53,but ......
kiwai 發表於 2008-6-20 14:39 | 顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

我諗到O既就只係小西灣運動場舉行聯校陸運會時, 會有118特車/118R
kei_hk 發表於 2008-6-20 14:51 | 顯示全部樓層
原帖由 Seiko 於 2008-6-20 02:23 PM 發表

唔知其他公司有冇咁"彈性"既服務? ...

如果有大型節目﹐預計會有大量人出現﹐其他公司都會作相應安排。問題係﹐有無團體會預先通知巴士公司。

例子 :
短期內都唔會有的紅館4r
雖是政府要九記開﹐但都係一條因應乘客需求而出來的巴士線﹐開車時間及尾車時間﹐全部都係因應人流而決定。更加試過要臨時再拉車去應付這4r的乘客需求。

而嶼巴的日常特別之處﹐也反映大嶼山的特別情況。

嶼北 : 37 如果在學校有特別需求而加班﹐唔通叫師生行路回地鐵站?
嶼南 : 除來往昂平的路線外﹐9成的乘客都是居民﹐由於係固定班次﹐同時班次疏﹐所以他們每天都是固定乘坐同一班車的。假如突然有一班遊客前來﹐「打爆」一班車﹐便會影響到居民生活。
為確保居民可以有正常的交通服務﹐嶼巴也會因應資源調配而加班的。

而市區的巴士服務﹐班次密﹐同時選擇多﹐所以根本不需要靈活加班。如遇大型活動 (如xx軍營開放日)﹐政府都會要求巴士公司加開特別線去應付 或 要求部份路線加班的(如 6r去昂船州﹐251m 加密班次)。

評分

參與人數 1aPower +3 收起 理由
tonyton + 3 我認同, 大嶼山因無替代服務才衍生出此類型 ...

查看全部評分

GD1570 發表於 2008-6-20 15:46 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL343@66 於 2008-6-20 14:39 發表

鐵巴K53,but ......

K53班中午車咪又係CUT尾班車補上去...

點解37咁有彈性姐
你有你可愛,我有我好笑。
ronaldlau 發表於 2008-6-20 15:55 | 顯示全部樓層
原帖由 kiwai 於 2008-6-20 14:39 發表
我諗到O既就只係小西灣運動場舉行聯校陸運會時, 會有118特車/118R

小弟間中學係小西灣搞陸運會叫新巴開 8P 特車呢~
SunnyJacky9094 發表於 2008-6-20 17:03 | 顯示全部樓層
我都有個experience....

話說大約年前, 我地成家19人就去大澳玩....跟住就想上昂坪, 點知去到巴總已經miss左21尾車, 跟住我地問站長係咪冇21開, 佢問我地:你地有幾多人呀? 咁我地就答番佢話19人la, 佢即刻叫司機開一班21俾我地, 變相包車.....但係價錢仍然係同正常21冇分別

嶼巴...正

評分

查看全部評分

700萬人裏, 我選擇了你。
PoohPoohJoe 發表於 2008-6-20 17:17 | 顯示全部樓層

我都有同樣經歷
有次學校去大澳做考察
一共2x人
我地去到東涌
點知岩岩上緊客個部唔夠位俾我地全部人上
呢個時候站長走埋黎問咩事
我地既阿sir同佢講左之後
本來上緊客,未夠鐘開個部走先
跟住就有第2部黎
最後我地就全部上哂個部車

評分

查看全部評分