hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 住宅供應失衡 高地價乃禍首
開啟左側

住宅供應失衡 高地價乃禍首

3ASV196 發表於 2008-6-26 07:56 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2008-6-26 00:36 發表
我又覺得,樓價地價高又造成了一個
大家可能沒有察覺(甚至不覺得是一
回事)的社會問題,就是香港人為了
一層樓,被迫營營役役,辛苦經營,
最顯眼的例子是,許多準大學生因此
而被迫選擇金錢回報較高的主修科目
,畢業後終日捱生捱死 ...

樓價高基本原因係香港地少人多, 呢樣先天性問題,
本身解決唔到D咩....

但往往香港都係矛盾.....一方面可能想多D 供應,
另一方面又不斷想增加發展限制, 如唔俾填海,
唔俾高, 又唔俾重建.....發展時也往往受到一D團體
挑戰而增加左難度/時間.....

又另一方面, 其實樓價同經濟, 股市等係互相影響,
互帶關係, 如果樓價跌, 引起的社會問題可能仲多
(香港唔係未試過), 而依家升的亦不只樓價.......

問題似乎是升的幅度問題, 及一般市民的購買能力問題,
但前者, 自由市場下, 政府難於/不可以去干預價格(85000
俾人話足咁多年)...後者, 似乎係人工升幅追不上通漲的長期
問題....

要平衡各方面的利弊, 似乎呢個"藝術"相當難搞.....
3ASV196.KE7270
PB602 發表於 2008-6-26 22:06 | 顯示全部樓層
唔好咁天真, 地價同樓價根本無必然關係. 大家問自己一個問題, 你覺得政府用1蚊1呎既價錢賣塊地俾李+X之後, 佢唔會唔回饋市民將層樓賣平D俾你?
238X 發表於 2008-6-29 22:41 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 26/6/2008 22:06 發表
唔好咁天真, 地價同樓價根本無必然關係. 大家問自己一個問題, 你覺得政府用1蚊1呎既價錢賣塊地俾李+X之後, 佢唔會唔回饋市民將層樓賣平D俾你?

所以樓上先有人建議政府再增加居屋、公屋供應。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
238X 發表於 2008-6-29 22:44 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 26/6/2008 07:56 發表

樓價高基本原因係香港地少人多, 呢樣先天性問題,
本身解決唔到D咩....

未必好先天性,香港北面其實已經有唔少平地。
如果當年英國可以一路霸到去東莞 (譬如石龍以南),
而家特區土地供應可能可以好大走盞。

不過地理 / 地緣所限,
當年又幾難叫英國過埋深圳河。

superbus 發表於 2008-6-30 01:18 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2008-6-26 22:06 發表

如果冇政府起居屋做爛市
呢班友係絕對唔會起d平價樓
睇吓呢幾年,班友起親既都係豪宅
邊度有平價既一手屋苑俾普通市民買?
3ASV196 發表於 2008-6-30 07:25 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2008-6-29 22:44 發表

未必好先天性,香港北面其實已經有唔少平地。
如果當年英國可以一路霸到去東莞 (譬如石龍以南),
而家特區土地供應可能可以好大走盞。

不過地理 / 地緣所限,
當年又幾難叫英國過埋深圳河。 ...

其實人口都比英國當初預期增加多好多....
PB602 發表於 2008-6-30 12:36 | 顯示全部樓層

原帖由 superbus 於 2008-6-30 01:18 發表
如果冇政府起居屋做爛市

居屋同豪宅, 根本就係兩個完全唔同既市場, 而且係兩班唔同客. 去抽居屋個D人, 唔通會俾得起成萬蚊呎去買新樓?

響經濟好既情況之下, 如果政府起居屋, 咁私人發展商更加會避開呢個市場, 專心去起真/假豪宅. 如果經濟唔好的話, 無論政府起唔起居屋, 私人發展商都會劈價劈都七彩, 但求套現.

樓價高低, 有時我覺得係買家心態問題. 好多人畢業幾年就想買一手假豪宅新樓, 咁既樓價佢地當然無可能追得到. 但如果買間屯門二手居屋, 幾十萬有交易, 一個月供三四千, 仲要兩個人一齊供, 點會負擔唔到? 但時下好多人一定要新樓, 要會所, 要有排場有派頭, 於是地產商捉晒呢班人心態, 新樓開個天價人人都搶住買, 於是就出現同區新樓可以比二手樓貴幾成呢個怪現象.

3ASV196 發表於 2008-6-30 20:08 | 顯示全部樓層
原帖由 superbus 於 2008-6-30 01:18 發表

如果冇政府起居屋做爛市

根本無關係, 居屋本身係有入息限制, 唔係自由市場....

而發展商起d 咩, 完全係應付市場所推出, 如果一日
仲有咁多人支持到豪宅個市場, 我睇唔到發展商點解
要去故意起d 平價樓.....去賺少d ....

不過其實依家d 新樓多數用豪宅包裝, 但實際又係唔係?
好似mod595, 點睇都唔豪, 市場上, 又是否得返超豪一手樓呢?
另外仲有二手樓市場wor

買樓係香港對一般市民來說從來都唔係易事, 以前係,
依家係, 將來都係.....
238X 發表於 2008-6-30 22:07 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 30/6/2008 12:36 發表

樓價高低, 有時我覺得係買家心態問題. 好多人畢業幾年就想買一手假豪宅新樓...

假豪宅呢句真係講得好。
現今好多所謂豪宅,周圍環境、配套差到無輪,
我每次見到嗰啲所謂豪宅廣告都會陰陰咀笑,
慶幸自己住喺一個雖然無會所、無派頭,
但環境配套都相當唔錯既地方。
ArnoldC 發表於 2008-7-1 01:21 | 顯示全部樓層

當年英國「租借」新界時確實有意見謂應以深圳以北的山脊線為臨時邊界,但不為清庭所接受 。建議以此為邊界的原因包括:山嶺形成天然屏障可阻止外敵入侵、可獲得現深圳市的大片土地和緊盛墟市、香港西面界線可同時西移把玩時大澳一帶土地劃入香港境內 等。