hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 8/7蘋果日報:尖沙嘴碼頭搬巴士站捱轟
開啟左側

[問題] 8/7蘋果日報:尖沙嘴碼頭搬巴士站捱轟

leslie 發表於 2008-8-1 10:59 | 顯示全部樓層

原帖由 北角---九龍城 於 2008-7-31 21:58 發表
該署明白部份以往乘搭5號線前往尖沙咀碼頭的乘客,或會因遷站而引起不便。為此,九巴提供了5號線與8A號線的轉乘優惠計劃,以便乘客以較低車費轉車往返尖沙咀碼頭。空調$3.7及非空調$2.8的轉乘折扣金額,與其他九龍市區路線現有的轉乘折扣金額相同。乘客使用同一張八達通轉乘8A號線,經計算折扣後,仍可以$4.4(空調)或$3.2 (非空調) 往返尖沙咀碼頭。若將5號線繞經尖沙咀碼頭,會延長行車距離。基於上述就維持車費及班次水平的考慮,該署對這建議有所保留。我該署正積極與九巴研究可否提供更多的轉乘優惠路線以增加乘客轉車的選擇,務求令乘客轉車前往尖沙咀碼頭時更為方便。

完全答錯晒野, 唔知閣下可否提供TD  reply你的email 正本, 讓我在明天及後天在簽名活動中張貼?

TD講大話, 屈機好無恥, 乘客俾多九毫子, 班官當作無件事!
L. Chan - 我們堅持才有希望!
nwfb1601 發表於 2008-8-1 11:36 | 顯示全部樓層
原帖由 石頭 於 2008-7-31 22:30 發表

同樣十幾年前,86由小瀝源拉上黃泥頭都要加價,

政府做野,不嬲都係大細超!

運吉做0野永遠都同我個頭像一樣
「屈機 is so exciting」架啦......

你就算寄0左十萬八千封投訴信,
倒頭來咪又係換0黎D 官腔式廢話
......

搵班立法會議員傾0下,等佢地係
下次開會0個陣可以將鄭老太一獲
翹起。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
leslie 發表於 2008-8-1 13:13 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1601 於 2008-8-1 11:36 發表

運吉做0野永遠都同我個頭像一樣
「屈機 is so exciting」架啦......

你就算寄0左十萬八千封投訴信,
倒頭來咪又係換0黎D 官腔式廢話
...... http://img. ...

你睇下鄭女士當日的講法啦...
http://www.youtube.com/watch?v=H_CjOM3V4dk

PS: 你個頭像....哈哈, 又"飛機"又"西"仲要有隧道,也許我思想不正確, 總是"想入非非"
樂仔〞 發表於 2008-8-1 14:11 | 顯示全部樓層

原帖由 leslie 於 2008-8-1 10:59 發表

完全答錯晒野, 唔知閣下可否提供TD  reply你的email 正本, 讓我在明天及後天在簽名活動中張貼?

TD講大話, 屈機好無恥, 乘客俾多九毫子, 班官當作無件事! ...

佢計尖沙咀方向就冇加價

你同人講往彩虹加既話實大把人支持兜返尖碼
leslie 發表於 2008-8-1 15:25 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 2008-8-1 14:11 發表

佢計尖沙咀方向就冇加價

你同人講往彩虹加既話實大把人支持兜返尖碼

重點佢係寫"往返尖沙咀碼頭", 已包括前往尖沙咀碼頭及由尖沙咀碼頭返回彩虹, 而返回的確是不可能用$3.2, 而是 $4.1!
hardplastic 發表於 2008-8-4 21:33 | 顯示全部樓層
各位何必咁勞氣
一間管理日漸欠佳,作風越來越守舊的巴士公司,
對著一個作為香港唯一一間鐵路公司的最大股東

巴士服務每況愈下,正常不過

不滿?運輸署話:「搭地鐵囉。」
石頭 發表於 2008-8-4 23:25 | 顯示全部樓層

原帖由 hardplastic 於 2008-8-4 21:33 發表
各位何必咁勞氣
一間管理日漸欠佳,作風越來越守舊的巴士公司,
對著一個作為香港唯一一間鐵路公司的最大股東

巴士服務每況愈下,正常不過

不滿?運輸署話:「搭地鐵囉。」 ...

講左好多次:唔係個個都住得咁近鐵路車站,

住得唔近既始終都要搭一程巴士接駁,無辦法唔搭巴士,亦無理由山長水遠行去鐵路站
(雖然我要搭地鐵之時就會由安蔭行落葵興,但係成20-25分鐘,唔係個個都肯行,尤其是而家"大熱天時")
AVD1 發表於 2008-8-5 05:23 | 顯示全部樓層
因為 E 個 post 先大約討論 5 線及碼頭廣場問題
所以我就將 leslie 本來講緊簽名行動中之跟進轉至這裡討論

原帖由 leslie 於 2008-8-4 22:55 發表
有多少少跟進:
第三屆黃大仙區議會轄下交通及運輸事務委員會
第五次會議議程(修訂本)
http://www.districtcouncils.gov.hk/wts_d/chinese/Voice%20record/minutes_3_TTC_Meeting%205_Voice.htm

聲音錄音:
http://w ...

唔知有冇板友聽哂
我自己就已經聽哂

聽落
那位 溫先生 (相信 TD o既 人)
提及 5 廷長縮短唔關 碼頭廣場 o既 事
唔知係佢失言定點, 但可以肯定佢有講過

到 e 度,
黃大仙區議員要求 5 應該落番碼頭
但可見 TD 唔想 (而係講到八月會有其他 BBI 路線提供) ~

如果唔關 碼頭廣場 o既 事
大部份議員就索性話加價

由 E 度可以睇到 TD 點樣處理問題
LJ7006 = MF5119 = AVD1
leslie 發表於 2008-8-5 12:04 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2008-8-5 05:23 發表
因為 E 個 post 先大約討論 5 線及碼頭廣場問題
所以我就將 leslie 本來講緊簽名行動中之跟進轉至這裡討論

唔知有冇板友聽哂
我自己就已經聽哂

聽落
那位 溫先生 (相信 TD o既 人)
提及 5 廷長縮短唔關 碼頭廣場 ...

成段錄音, 我聽完就火都黎埋!

某位人兄為求洗底, 一開波就起勢罵, 又話要反檯又剩, 不過另一陣營的議員就串佢你走唔甩, 跟手又話該區的區議員都好天真(阿嬌咩 ), 成個會都係混亂, 亙相指摘, 連 5 同所謂5P的總站都攪錯晒...

不過可喜的是, 似乎我們早前的信真的有議員留意了, 引起了注意 - 莫應帆議員口中"700人要做野"似乎是講緊我地 (按: 當日我們出信時, 已註明當時我們facebook群組成員已有超過700人)
ksmbh 發表於 2008-8-5 19:30 | 顯示全部樓層

原帖由 leslie 於 2008-8-5 12:04 發表

成段錄音, 我聽完就火都黎埋!

某位人兄為求洗底, 一開波就起勢罵, 又話要反檯又剩, 不過另一陣營的議員就串佢你走唔甩, 跟手又話該區的區議員都好天真(阿嬌咩 ), 成個會都係混亂, 亙相指摘, 連 5 同所謂5P的總 ...

唔知九龍城區議會開會會唔會講?!
咁之前黃大仙議會沒有一齊通過5路線改站的嗎?!