hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 70 真係無藥救?!
開啟左側

[經歷分享/報告] 70 真係無藥救?!

46X 發表於 2008-7-25 23:11 | 顯示全部樓層

o係FANLING 比9.2出 大埔?!
點解晤坐 273+ mtr?
238X 發表於 2008-7-25 23:14 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 25/7/2008 22:38 發表
都話九巴經營不善, 九巴唔止處理賺錢線既能力差, 連處理蝕本線既能力都差. 又睇下對岸兩間巴士公司係陰乾蝕本線既"戰績" - 84, 46X, 92... 九巴真係要學下人地點樣將生線改成死線既功力. ...

呢句真係唔知你踩緊九巴定係踩緊新巴...

(92 就非戰之罪啦,本身中巴開 592 只係當冷氣班次,
但城巴早全冷, 92 同 592 根本無分別,
我反而覺得佢唔早早合併兩條線比較有趣)
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
PB602 發表於 2008-7-25 23:20 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2008-7-25 23:14 發表
呢句真係唔知你踩緊九巴定係踩緊新巴...

(92 就非戰之罪啦,本身中巴開 592 只係當冷氣班次,
但城巴早全冷, 92 同 592 根本無分別,
我反而覺得佢唔早早合併兩條線比較有趣) ...

590系同90既例子可以睇到, 有心做的話就唔會係"無分別"...

84個案例經典啦掛... 先改"特快", 然後取消, 搞掂.
238X 發表於 2008-7-25 23:23 | 顯示全部樓層

原帖由 PB602 於 25/7/2008 23:20 發表

590系同90既例子可以睇到, 有心做的話就唔會係"無分別"...

銅鑼灣差唔多係喺香港仔隧道口,邊似得中環仲有幾條路去?
而且已經有條 99,再拉遠啲似乎亦不可行。
PB602 發表於 2008-7-25 23:27 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2008-7-25 23:23 發表
銅鑼灣差唔多係喺香港仔隧道口,邊似得中環仲有幾條路去?
而且已經有條 99,再拉遠啲似乎亦不可行。

當然有幾條路啦, 所以92同592咪一條行怡和街, 一條行禮頓道囉, 你睇呢個改動幾合乎邏輯? 之後92少人坐又可以Cut車, 又係合乎晒邏輯, 呢D咪高手囉!
238X 發表於 2008-7-25 23:30 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 25/7/2008 23:27 發表

當然有幾條路啦, 所以92同592咪一條行怡和街, 一條行禮頓道囉, 你睇呢個改動幾合乎邏輯?
之後92少人坐又可以Cut車, 又係合乎晒邏輯, 呢D咪高手囉!

但在可直接合併 (城巴接手時做的事應該可以促成直接合併)
的情況下搞咁多手續,呢個例真係有問題...
ES464470X 發表於 2008-7-25 23:35 | 顯示全部樓層

原帖由 46X 於 2008-7-25 23:11 發表
o係FANLING 比9.2出 大埔?!
點解晤坐 273+ mtr?

假期坐K12去大埔中心無轉乘優惠,
所以273 ($3.2), 東鐵(好似$3.6), K12 ($3.2)
價錢其實差不多,
時間方面, 如果識預時間等73A, 多數都唔駛等幾耐有就車,
本人以前多次坐, 都係等5-10分鐘有車,
車程方面, 去到大埔舊墟公園都係只需20分鐘,
而家73唔駛兜入牽晴間, 係雍盛出發,
可以17-18分鐘就到, 而273+東鐵+K12就分分鐘要30分鐘或以上車程,
尤其假日K12要10分鐘一班車, 所以唔好彩的話, 可能要花費35分鐘都唔定,
雖然亦可以係太和站慢慢行過去,
但而家大熱天時, 一定行到辛水辛汗
係大埔舊墟公園行去大埔中心就近得多, 而且落車位有樹陰遮擋太陽
PB602 發表於 2008-7-25 23:38 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2008-7-25 23:30 發表
但在可直接合併 (城巴接手時做的事應該可以促成直接合併)
的情況下搞咁多手續,呢個例真係有問題...

聞說某個半島既一班"中產人仕", 唔喜歡同屋村客迫埋同一部車, 所以對合併好有保留. 當然, 呢個原因唔"政治正確", 唔可以大聲講... Shu...
238X 發表於 2008-7-25 23:43 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 25/7/2008 23:38 發表

唔可以大聲講... Shu...

又係嘅,有專線邊個想同人分?
好似前排有人想 238X 拉出楊屋道,
班新客應該 high-class 過海濱啦,海濱咪一樣唔制...

如果真係唔出得街,可以發短信的...
張偉沖 發表於 2008-7-25 23:44 | 顯示全部樓層

原帖由 chan6723 於 2008-7-25 19:58 發表
你都打橫黎講既,
搭巴士要轉車,條件點都要順路同埋唔駛花太多時間等車 / 搭車,4 U% G# I$ j/ n
你個 11B 轉 41 轉 43B 轉 278X 根本完全唔合理。. b7 y6 |* ^) S% w6 p0 t
就算冇左 70X 搭,乘客都可以搭港鐵,搭 277X 轉 70K…
www.hkitalk.net9 m% G# q2 t% @5 g
不如簡單D講返你自己個情況啦,可能你成日要係油尖旺搭
返大埔,但明明油尖旺返大埔,你可以搭港鐵,271,
「一程過」(但係浪費時間) 係咪顯得咁重要呢?www.hkitalk.net% T0 \- D$ y: }

至於來往其他地方的乘客 / 其他人的需要,不如就由有需要
的乘客去評論啦…由「唔係用家」去評論其實有點無謂。
轉車叫替代品其實都唔係第一次,最明顯就係用 88K 轉& l# Q5 i! R* m. `* |
87A 黎取代 87。甚至你可以諗下,點解將軍澳堆過海線自www.hkitalk.net  Y8 q8 k1 J: ?& |" |$ E' d8 B7 ]
從將軍澳線通車之後就插水下跌。hkitalk.net! L" z# [! L4 y# e5 j

申報利益:小弟住粉嶺,但 70 唔經我樓下
對於我黎講,其實有冇都係冇乜分別,最多係少左架車
遊車河,因為我去邊度都唔會需要搭佢。
自私一點去諗,我其實幾想 70 快點 cancel 架,至少 70hkitalk.net+ Q" ^1 a+ k7 O3 s. }
取消左的話,呢度就唔會三幾個禮拜就有人出文去討論 70。hkitalk.net/ ], Q6 r( t# n- n6 |

將軍澳過海隧巴點改都無得救,
將線平又平過你, 快又快過你, 又唔駛塞車,
比我就算樓下冇地鐵都坐小巴去轉啦......

咁小西灣那條8P 都可以取消了,
因為他們可以用82轉乘2A, 又係你話既, "條件點都要順路同埋唔駛花太多時間等車 / 搭車"...

用番你70x 個例子,
277x 到黃大仙嗎? 277x/70k 到大窩西支路嗎?
要人用轉乘之前麻煩企番係乘客角度去諗......
你見識過東鐵三四班都上唔到車的盛況未啊?