hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 最高時薪議員
開啟左側

最高時薪議員

SunnyJacky9094 發表於 2008-7-18 14:19 | 顯示全部樓層

如果吳靄儀選唔到而湯家驊選到....咁就得意la...唔講都唔知原來當年係吳靄儀帶湯家驊入立法會...(佢接受我地校刊訪問係咁講)....

大家覺得甘乃威分唔分到李柱銘以前D票源?
700萬人裏, 我選擇了你。
cky 發表於 2008-7-18 17:23 | 顯示全部樓層
我都好同情甘乃威, 捱左咁耐, 忍辱負重咁耐
呢一刻先叫做有機會發圍
尋日放工見到架宣傳車晌度巡遊

不過呢一刻, 我仲係諗住俾公民黨多一點
cky 發表於 2008-7-18 17:31 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2008-7-18 08:42 發表

算把啦,功能組別唔係我地選佢出來,
they don't need to be held accountable,
就算對自己所屬界別亦如是(因為根本無選過就自動當選,生人霸死地)

由此, 可以看出以 "均衛參選" 作為護功能組別的理由
是講不通的
尤以工業界, 商界呢 D 位
用協調方法, 做就一個人出來自動當選
咁樣點符合 "均衛" 的概念?
你連自己地頭都做唔到
反而要求全港跟一個連你自己都做唔到的條件
偽善至極
238X 發表於 2008-7-18 17:33 | 顯示全部樓層

原帖由 cky 於 18/7/2008 17:23 發表
我都好同情甘乃威, 捱左咁耐, 忍辱負重咁耐
呢一刻先叫做有機會發圍
尋日放工見到架宣傳車晌度巡遊

不過呢一刻, 我仲係諗住俾公民黨多一點

其實有啲嘢,無料到就係無料到,無得救的。

某程度上嚴天生同甘乃威都係同一類人。

原帖由 cky 於 18/7/2008 17:31 發表

由此, 可以看出以 "均衛參選" 作為護功能組別的理由
是講不通的
尤以工業界, 商界呢 D 位
用協調方法, 做就一個人出來自動當選
咁樣點符合 "均衛" 的概念?
你連自己地頭都做唔到
反而要求全港跟一個連你自己都做唔 ...

直情將佢哋講成貪權害民的邪惡人或者十分偏激,
但應該比偽善更貼切。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
hksf 發表於 2008-7-19 19:23 | 顯示全部樓層
唔通讀過番書, logic is gooder than other people?
相信大家都知係邊個..

我唔直接答你, 我用例子答你

之前四川地震, 長毛要求香港政府下半旗
結果立法會內冇人睬佢, 仲比人趕出場

結果呢?
國務院都話要下半旗三日

以上講o左乜野, 自己參透下

要求安信兄弟拯救雷曼兄弟
307 發表於 2008-7-20 17:30 | 顯示全部樓層
我未必認同長毛的做法,
但係如果話佢懶、話佢唔做野,
就唔該話埋以下人等:
霍震霆、李國寶、黃宜弘、詹培忠、石禮謙、何鍾泰、林偉強、林健鋒、方剛等人,
基本上佢地係除左大會之外,
一係就到下、簽個名就走,
一係就連參加其他事務委員會、法案委員會都慳返,
佢地的時薪就真係高喇...

仲有,
大家唔好成日以為立法會只係得大會至得,
基本上立法會係每日都開緊會,
有好多人真係以為大會見到佢地就係佢地好勤力的表現...
只罵不建議=不負責任
 樓主| hkbw 發表於 2008-7-20 19:31 | 顯示全部樓層

原帖由 307 於 2008-7-20 17:30 發表
我未必認同長毛的做法,
但係如果話佢懶、話佢唔做野,
就唔該話埋以下人等:
霍震霆、李國寶、黃宜弘、詹培忠、石禮謙、何鍾泰、林偉強、林健鋒、方剛等人,
基本上佢地係除左大會之外,
一係就到下、簽個名就走,
一係就連參加 ...

呢班, 我一向都唔當係議員..有辦法掟到呢班人出立法會既, 煩請告之..
仲有, 做野唔係得個做字, 下下俾人告咁就叫好..
一個有能力既議員, 係要可以反映民意, 為市民出口氣之餘, 仲要能夠同政府溝通,
做唔到呢條橋樑既話, 所做既野只係白費氣力..
唔係話建制派先做到野, 公民黨呢d咪係又efficient, 又反映到民意既表表者law...

陳太都係另一位小弟認為係白費氣力既議員..
個人認為:
同中央關係好 =/= 唔支持民主
同中央關係差 =/= 民主勇士

殺雞焉用牛刀?!
238X 發表於 2008-7-20 20:23 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 20/7/2008 19:31 發表

呢班, 我一向都唔當係議員..有辦法掟到呢班人出立法會既, 煩請告之..
一個有能力既議員, 係要可以反映民意, 為市民出口氣之餘, 仲要能夠同政府溝通,
做唔到呢條橋 ...

今日同屋企人討論過,其實議員做到幾多嘢,大家心裏有數。
長毛嘅手法唔一定令人認同 (至少我都好憎佢) ,
但投佢嘅人就係 buy 佢肯同中央對抗。
反觀閣下「一向都唔當係議員」嗰批,唔止唔做嘢,仲做應聲蟲。

掟到呢班人出立法會,方法好簡單,就係幫香港爭個普選權返嚟。
至於手段方面,你要幾溫和或者幾激都得。
我份人偏激,我第一樣諗到嘅係剝奪呢班應聲蟲嘅支持者嘅發聲權。
如果有人諗到更文明同有效嘅方法,歡迎發表。

再過份啲咁講:你開呢個主題,本身就已經幫咗呢班應聲蟲唔少。

最後...
原帖由 hkbw 於 20/7/2008 19:31 發表

以現時政治環境,恕難同意 (至少第一句肯定唔同意)!

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
S3BL100 發表於 2008-7-21 06:08 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2008-7-20 19:31 發表
唔係話建制派先做到野, 公民黨呢d咪係又efficient, 又反映到民意既表表者law...

親疏有別,試諗下如果中共(或香港政府)對民主派下下都係好似對長毛同Martin咁強硬,
睇下結果會點?再衰少少都要擺副goodwill出來,對專業人士客氣一點,點都俾人一副肯
溝通的形象吧。
SunnyJacky9094 發表於 2008-7-21 10:49 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2008-7-20 19:31 發表

做唔到呢條橋樑既話, 所做既野只係白費氣力..

陳太都係另一位小弟認為係白費氣力既議員..
個人認為:

其實呢班食野唔做野嘅人(怒我直接), 有大部份係自動當選, 我地爭嘅野就係要搵個人同佢抗衡, 咁先至得。
HA, 霍震霆居然仲有面去選....唔做野就唔好生人霸死地成4年LA.....
公民黨efficient又點? 佢席位嘅數目完全同唔到D字黨競爭......有好多時起到同D字黨抗衡嘅都係公民黨+白鴿黨, 所以最好就係呢兩個黨合併.....
與其話陳太係白費氣力, 諗下當初點選出黎? 選葉太? 保皇保到出哂面+23條陰影。 選蔣生? 唔錯, 但係唔夠corli出黎同佢地選.....淨低嗰5個? 唔駛講la... xD
咁說話又唔可咁講wor.....咁講法....成個D字黨, 保皇派全部反民主? 我覺得最差都只可以話佢地係政府嘅走狗 (怒我直接)
700萬人裏, 我選擇了你。