hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 謝師宴有感
開啟左側

謝師宴有感

DW8306 發表於 2008-8-1 20:51 | 顯示全部樓層

原帖由 HX273 於 2008-7-30 22:38 發表

聽人說大約兩千元。

我認為搞grad dinn冇乜可能會蝕...
話晒自己人控制晒成本,開數又易
賬目又唔清...
ME32 發表於 2008-8-3 15:11 | 顯示全部樓層
原帖由 DW8306 於 2008-8-1 20:51 發表

我認為搞grad dinn冇乜可能會蝕...
話晒自己人控制晒成本,開數又易
賬目又唔清...

去到果刻根本唔會有人去介懷餘款去左邊嫁喇
大家開開心心玩完就算

其實grad din係師兄們遺留落黎既傳統姐
不過又無人敢打破先一路玩落去
其實你搞唔搞o的老師都唔會怪你地嫁啦
ChickenTong 發表於 2008-8-4 03:18 | 顯示全部樓層
2A_DL13 發表於 2008-8-4 14:12 | 顯示全部樓層

原帖由 HX273 於 2008-7-19 21:42 發表
昨天的謝師宴,終於可以看清楚現今年輕人的真面目。因為我沒有錢購買西裝,所以就穿上一套快乾運動裝去。一入到酒店,有些人已經在發牢騷,擺明「見高拜,見低踩。」!
之後我搵人影相,我發覺他們拿起DSLR當傻瓜機拎,分明想亂咁影。  ...

沒有錢購買西裝但係有錢買DSLR?

PS: DSLR對於唔係影開相既人其實唔易用,你問下D非巴士迷朋友
就會知。
Your global lifestyle partner..
ME32 發表於 2008-8-4 18:28 | 顯示全部樓層
原帖由 2A_DL13 於 2008-8-4 14:12 發表

沒有錢購買西裝但係有錢買DSLR?

PS: DSLR對於唔係影開相既人其實唔易用,你問下D非巴士迷朋友
就會知。

可能就係因為買左DSLR就無錢買西裝
不過我個人覺得唔著西裝唔代表唔尊重個場合
只要端莊已經ok
其實都到左最後又何必咁formal?
ChickenTong 發表於 2008-8-4 22:54 | 顯示全部樓層
SunnyJacky9094 發表於 2008-8-6 22:37 | 顯示全部樓層

樓主....要學下去一D場合要著咩衫....
冇錢買西裝, 有好多個方法, 但係一定就唔好著sports suit, at least都著套裇衫, 西褲, 比人一重respect嘅感覺, 正如你去大酒店冇可能著紅衫一樣。
比著我, 白色西裝西褲係我嘅choice (揀白色係因為我咁多套西裝入面著白色最好睇咁解..)
700萬人裏, 我選擇了你。
 樓主| HX273 發表於 2008-8-6 23:08 | 顯示全部樓層
SunnyJacky9094 發表於 2008-8-7 13:06 | 顯示全部樓層
但係我覺得白色俾我係一種莊重嘅感覺.....結婚嘅人都會著白色吧.....對我黎講唔係幾覺得唔吉利...
700萬人裏, 我選擇了你。
3ASV196 發表於 2008-8-7 13:18 | 顯示全部樓層

其實我覺得最大問題係, 樓主你一開始就好抗拒
呢個活動.....結果係, 你當然睇乜都唔順眼....亦
無做好準備去參加....

其實grad din 呢d 算係一d社交活動, 點解要著得好d?
係因為尊重其他人, 表達自己重視呢個活動....去grad
din 係enjoy, 唔係唔開心....

咩色的西裝都無所謂, 但要著得俾人尊重場合的感覺...
唔識可以問下家人, 兄長....

至於d 同學咩行為, 其實你唔好太在意, DSLR 點影都
得的, 影得好唔好, 都唔影響你的, 至於酒店搞, 酒樓搞,
其實都係要尊重場合, 我唔覺得係有大分別....

而希望樓主經過呢個活動, 係學到d社交的智識, 對你
終生有用...
3ASV196.KE7270