hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 100
開啟左側

DE_360 發表於 2008-7-21 11:42 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

有幾多人記得呢?

評分

參與人數 3aPower +11 收起 理由
kenytw + 5 經典圖片, 多謝分享
kaka1985 + 2 nice^^
EU5472 + 4 GOOD!

查看全部評分

Titanium 發表於 2008-7-21 12:08 | 顯示全部樓層
100 既路線係點ga??
KR7295 發表於 2008-7-21 12:53 | 顯示全部樓層
銅鑼灣-尖沙咀 Circular, 經灣仔, 金鐘, 中瓖, 佐敦, 紅隧, 西隧
I'm just a small potato!!
Alx3000 發表於 2008-7-21 13:00 | 顯示全部樓層

原帖由 KR7295 於 2008-7-21 12:53 發表
銅鑼灣-尖沙咀 Circular, 經灣仔, 金鐘, 中瓖, 佐敦, 紅隧, 西隧

100唔經西隧(冇記錯就係因為有西隧100先執笠 ), 100D先經
2A_DL13 發表於 2008-7-21 13:05 | 顯示全部樓層
原帖由 Alx3000 於 2008-7-21 13:00 發表

100唔經西隧(冇記錯就係因為有西隧100先執笠 ), 100D先經

100為無限循環線,由紅磡海底隧道起計,經紅隧、天樂里、
軒尼詩道、怡和街、百德新街、告士打道、紅隧、加士居道、
彌敦道、梳士巴利道、漆咸道南

不過我唔記得左係跟110咁入番隧道,定係會先入康宏廣場
然後跟5A咁出康莊道先。
Your global lifestyle partner..
nwfb1001 發表於 2008-7-21 14:02 | 顯示全部樓層
原帖由 2A_DL13 於 2008-7-21 13:05 發表

然後跟5A咁出 ...

係先入康宏廣場
kaka1985 發表於 2008-7-21 14:52 | 顯示全部樓層

請問有冇師兄知道. . 點解要開100號?
當年呢批豪算係最新派車, 記得$5一位
點解之後九巴唔做100?

謝謝
工作繁忙的熱狗愛好者
kei_hk 發表於 2008-7-21 17:11 | 顯示全部樓層
原帖由 kaka1985 於 2008-7-21 02:52 PM 發表
請問有冇師兄知道. . 點解要開100號?
當年呢批豪算係最新派車, 記得$5一位
點解之後九巴唔做100?

謝謝

開線原因: 舒緩地鐵及隧巴的壓力
摺的原因 : 西隧開通﹐政府強行CUT線

當時﹐直情係用最新的 2+2位的 3AV 行駛(即第一批)﹐開線典禮﹐九巴更加介紹首次引入2+2位﹐並講日後新Order的車﹐都用2+2位。

值得一提﹐當時下層係無水塘位﹐下層除了後輪上的坐位外﹐全部用闊位的。

Choi 發表於 2008-7-21 17:41 | 顯示全部樓層
請問100是否唯一一條循環過海隧道線?
其實本線客量不俗(相對110來說)。
為什麼不以110線取消來保住100線?
(好像有一年的RDP建議取消110,但最後不了了之)。
新造的人、如鷹展翅上騰。
prmy3008 發表於 2008-7-21 20:11 | 顯示全部樓層

原帖由 2A_DL13 於 2008-7-21 01:05 PM 發表

然後跟5A咁出 ...

話時話
呢個行法可以替補到加士居道以南既彌敦道無紅隧車既盲點
如果當年八達通系統成熟可以做到 BBI
當年要死既, 可能真係 110 機會大過 100
因為如果呢條線真係有轉乘
就算減 3.5, 都可能平過搭地鐵

星期二晚係紅隧口等 118 返港島
有個內地遊客問我有無車去美麗華酒店
我話火車站上面個總站先有
佢反問, 呢度咁多架巴士都無一架去到
我真係諗左一諗 .. 真係無喎!
佢帶住一臉疑惑 (怕我呃佢掛)
就上左去火車站 (希望佢地識去搭 81C/87D )
HY2190