hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 將軍澳半山區?
開啟左側

將軍澳半山區?

dennis28a 發表於 2005-7-6 03:45 | 顯示全部樓層

[ref=291751]kwwong1[/ref]  在 2005-7-6 12:43 AM 發表:

1.  觀塘地鐵站迴旋處塞車
令本來出觀塘最快的98a 仲慢過95m
而且仲要望住個地鐵站無得落車,真氣頂
相反方向就會令93k,98a 拖卡
個人最高記錄係拖四卡
我上左第一架,結果比後面三架扒晒頭

有,98a 係 apm 落...咪係地鐵站...
惡意回復是不道德的行為。
bigfish_hk2 發表於 2005-7-6 12:13 | 顯示全部樓層
[ref=291790]superbus[/ref]  在 2005-7-6 01:14 AM 發表:

閣下用八仔搭 98A ,
轉*指定路線,可以有$2.7(熱狗)/$3.5(冷馬)的優惠
而坐指定路線轉 98A 返將軍澳則只須要$0.9(熱狗)/$1.4(冷馬)
假如去尖沙咀,搭 98A 轉 215X 只須 $7.6
平過一程 98P ($8.2)
不過呢程 ...

咁搭91M 再轉9 唔係仲平咩?
只需$4.9+($4.3-$3.5)=$5.7
簡直係平靚正
福建幫超市有過期30日叉燒包
superbus 發表於 2005-7-6 12:43 | 顯示全部樓層
[ref=292025]bigfish_hk2[/ref]  在 2005-7-6 12:13 PM 發表:

咁搭91M 再轉9 唔係仲平咩?
只需$4.9+($4.3-$3.5)=$5.7
簡直係平靚正

但係翠林冇 91M 架#:-*
除非有三重轉乘優惠( 93A > 91M > 9 )
否則搭 98A 轉 215X 係平過以上轉乘
而且所用的時間係快過 93A 轉 91M 再轉 9 好多添#8)
咖喱 發表於 2005-7-6 12:55 | 顯示全部樓層

翠林都算幾好住啦~ 出旺角有三架車揀
--> 93k(ok 快啦, 試過七個字出到油麻地),
95(慢到無倫~), 98c(可以五個字由旺角道返到康盛~(3bl 年代~))
落地鐵站都係個幾字車姐, 過海就有 690, 690p 咁~
bigfish_hk2 發表於 2005-7-6 13:13 | 顯示全部樓層
[ref=292047]superbus[/ref]  在 2005-7-6 12:43 PM 發表:

但係翠林冇 91M 架#:-*
除非有三重轉乘優惠( 93A > 91M > 9 )
否則搭 98A 轉 215X 係平過以上轉乘
而且所用的時間係快過 93A 轉 91M 再轉 9 好多添#8)

唔係行出村口就可以搭91M 咩?
由翠林行去寶林要幾耐呀?
以前91M 總站o係坑口,而家搬左上山真係益左大家好多!#;D
福建幫超市有過期30日叉燒包
superbus 發表於 2005-7-6 13:25 | 顯示全部樓層
[ref=292083]bigfish_hk2[/ref]  在 2005-7-6 01:13 PM 發表:

唔係行出村口就可以搭91M 咩?
由翠林行去寶林要幾耐呀?
以前91M 總站o係坑口,而家搬左上山真係益左大家好多!#;D

91M 的總站是在寶林,而不是在翠林
佢冇拉過上山架#:-*
另外小弟未試過由翠林行去寶林,反之亦然
不過我估用三至四個字應該可以行完#;)
DY8711 發表於 2005-7-6 14:01 | 顯示全部樓層

[ref=292088]superbus[/ref]  在 2005-7-6 01:25 PM 發表:

91M 的總站是在寶林,而不是在翠林
佢冇拉過上山架#:-*
另外小弟未試過由翠林行去寶林,反之亦然
不過我估用三至四個字應該可以行完#;)

如果91M用$4.9可以上埋山,真係開心死我#:-*

我由翠林行去寶林,
落山好快咋~~2,3個字度啦,
如果要行去新都城搭91M,用多5-10分鐘啦;)
不是我的...我不要...
gn3509 發表於 2005-7-6 15:02 | 顯示全部樓層
[ref=292065]咖喱[/ref]  在 2005-7-6 12:55 PM 發表:

翠林都算幾好住啦~ 出旺角有三架車揀
--> 93k(ok 快啦, 試過七個字出到油麻地),
95(慢到無倫~), 98c(可以五個字由旺角道返到康盛~(3bl 年代~))
落地鐵站都係個幾字車姐, 過海就有 690, 690p 咁~

相信93K唔會快95幾多......
而且好易塞車
95都有人會由旺角搭去翠林
反而93K就少
今期流行:690是原罪
gn3509 發表於 2005-7-6 15:03 | 顯示全部樓層
[ref=291790]superbus[/ref]  在 2005-7-6 01:14 AM 發表:

閣下用八仔搭 98A ,
轉*指定路線,可以有$2.7(熱狗)/$3.5(冷馬)的優惠
而坐指定路線轉 98A 返將軍澳則只須要$0.9(熱狗)/$1.4(冷馬)
假如去尖沙咀,搭 98A 轉 215X 只須 $7.6
平過一程 98P ($8.2)
不過呢程 ...

但係105都係$7,三個字左右就到九龍城喎....
今期流行:690是原罪
咖喱 發表於 2005-7-6 15:05 | 顯示全部樓層

[ref=292183]gn3509[/ref]  在 2005-7-6 15:02 發表:

相信93K唔會快95幾多......
而且好易塞車
95都有人會由旺角搭去翠林
反而93K就少

咁又係o既, 93k 行彌敦道......#:-/
95 相比起就好似快 d~

[ Last edited by 咖喱 on 2005-7-6 at 15:07 ]