hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) [新聞] 葵盛東邨第12座即將拆卸
返回列表 發新帖
開啟左側

[新聞] 葵盛東邨第12座即將拆卸

novkovsky 發表於 2008-8-2 12:46 | 顯示全部樓層

最後一座政府廉租屋終於要拆了
其實我一路都唔係太明點解位置比較好的12座出租率可以仲差過石籬
係咪因為單位比較大,租貴,有需要ge人少會去果度?
定話個外表實在太殘,殘到個個見到都唔開胃?
再定話係因為一面單位長年比太陽晒,一面長年無太陽?

不過講真石籬兩座都唔好得好多
入到去一樣成堆左修右補,而且火燒過又唔翻油…
搞到真係仲多「徙置味」過牛下

倒想知佢會重建成幾多層大廈,如果又係四十層,睇怕真係起左個「葵盛圍」出來…
sSie~~Find you later.
dcyw 發表於 2008-8-2 18:18 | 顯示全部樓層
原帖由 novkovsky 於 2008-8-2 12:46 發表

最後一座政府廉租屋終於要拆了
其實我一路都唔係太明點解位置比較好的12座出租率可以仲差過石籬
係咪因為單位比較大,租貴,有需要ge人少會去果度?
定話個外表實在太殘,殘到個個見到都唔開胃?
再定話係因為一面單位長年 ...

景觀確是葵盛東邨12座較好,但購物、交通上其實兩是可算是
不相伯仲。
3bx 發表於 2008-8-4 13:04 | 顯示全部樓層
原帖由 dcyw 於 2008-8-2 18:18 發表
景觀確是葵盛東邨12座較好,但購物、交通上其實兩是可算是
不相伯仲。

交通上,個人認為石籬比葵盛較多選擇。

石籬:
巴士: 31, 31B, 31M, 32, 35A, 36B, 40P, 43A, 935, N237, NR404, NR49
專線小巴: 86, 86A, 86M, 403, 403X, 406, 406A, 410, 412
紅小: 旺角(24小時)、荃灣、葵芳、繁時紅小往太古坊、青山道。

葵盛:
巴士: 34, 37, 37M, 38, 47X, 237A, N237, NR40
小巴: 87, 87K, 89, 89B, 89S, 89M, 94, 94A, 406, 407
有限度紅小服務往來旺角。

石籬商場商店亦比葵盛東商場較多完化。
novkovsky 發表於 2008-8-4 14:20 | 顯示全部樓層

原帖由 3bx 於 2008-8-4 13:04 發表

交通上,個人認為石籬比葵盛較多選擇。

石籬:
巴士: 31, 31B, 31M, 32, 35A, 36B, 40P, 43A, 935, N237, NR404, NR49
專線小巴: 86, 86A, 86M, 403, 403X, 406, 406A, 410, 412
紅小: 旺角(24小時)、荃灣、葵芳、繁 ...
不過我其實好想知呢兩度依家幾錢租
如果講單位內部來講,我覺得葵盛東比較好用,起碼有爐頭
doging1977 發表於 2008-8-5 16:25 | 顯示全部樓層
novkovsky 發表於 2008-8-6 03:03 | 顯示全部樓層
原帖由 doging1977 於 2008-8-5 16:25 發表

石籬二邨中轉房屋將予保留
點解石籬果兩座反而可以保留,徒置大廈既結構仲好過政府廉租屋?
石籬果兩座會唔會成為最長時聞有人住既徒置大廈?
我真係唔知了
其實我上過去,左修右補ge情況比葵盛東仲得人驚
我諗兩座結構上其實都差唔多禁差…
之不過石籬果種單位間法有利吸引人入去住
所以先作藉口來保留大廈吧…
請勿下車 發表於 2008-8-18 18:00 | 顯示全部樓層

原帖由 novkovsky 於 6/8/2008 03:03 發表
我真係唔知了
其實我上過去,左修右補ge情況比葵盛東仲得人驚
我諗兩座結構上其實都差唔多禁差…
之不過石籬果種單位間法有利吸引人入去住
所以先作藉口來保留大廈吧… ...

請問兩者間隔如何

曾聽說有政府起既樓個洗手間會設係間屋既中央= =
larossa 發表於 2008-8-18 19:29 | 顯示全部樓層
有冇相睇?
novkovsky 發表於 2008-8-19 14:12 | 顯示全部樓層
原帖由 請勿下車 於 2008-8-18 18:00 發表

請問兩者間隔如何

曾聽說有政府起既樓個洗手間會設係間屋既中央= =
間屋中間果隻我諗係講緊Y2型了
石籬果隻間隔其實同牛下差唔多
我講話吸引到人,其實只係話緊佢單位細d可以平租d,同埋1-2人細單位層層都有
咁樣可以吸引到d單身人士入去住
(葵盛果邊只係得地下有細單位,自然無乜人會租果d啦
但大家庭架話,又好少可諗住響中轉屋長住)
HR9710+KU1391 發表於 2008-8-25 22:20 | 顯示全部樓層

原帖由 dcyw 於 2008-7-26 11:52 發表

因為石籬邨的兩幢中轉房屋狀況較佳,修復成本遠比葵盛東邨十二座低,
故會以修復代替重建。

點解葵盛12坐成本較高?
我以前住過梨木樹這款樓