hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 分享:CNN主播的「辱華言論」其實並不全錯 ...
開啟左側

分享:CNN主播的「辱華言論」其實並不全錯

053h4 發表於 2008-8-9 09:51 | 顯示全部樓層

3ASV196 發表於 2008-8-9 09:59 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2008-8-9 06:13 發表 [url=http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/redirect.php?goto=findpost&pid=1247345&ptid=313532][img]

但是,大家可以比較一下,中國歷史上,至少有好幾次是皇帝下逐客令
驅趕外國人;英國初管治香港之時,華人不也是用盡各種方式醜下英國
人,把英國人(包括非政府人員)趕走嗎?就算是今天,中國內地到底
有多歡迎外國人來華,大家心照。

英國初管治香港之時 <-- 那時英國做法係叫"侵略"wor....唔係好"歡迎"ar ma?
係日本進攻香港時, 你又見唔見當時英國人好歡迎日本人ar?

而係外國傳教士來華時, 中國又係唔係好憎佢地? 點解之後會逐客令...?

依家奧運場館, 鳥巢, 水立方, 都係外國人建築師, 你見北京傳聖火, 都有好多外人國...
唔知呢d事實又係代表咩?

不過可能係閣下眼中, 呢d 都係"被迫"/"扮野" la...

問題是,當周圍的人不斷看到這些缺點出現在中國人的身上時,不免就
會運用inductive generalisation,推導出「中國人大部份都是如此」的
結論,我只是分析為甚麼會如此而已。

直言, 我覺得閣下即使算是分析, 那分析都是極不客觀..

3ASV196.KE7270
cong 發表於 2008-8-9 22:13 | 顯示全部樓層
 樓主| S3BL100 發表於 2008-8-11 09:13 | 顯示全部樓層

原帖由 nwfb23 於 2008-8-9 09:28 發表
炭性電池的電壓會隨著壽命慢慢下降,咁pack電擺得耐,電壓咪低0的
你check check個製造日期,或者係過期日期啦
如有不滿,美國呢個咁文明0既社會係有得re-fund

我就唔明點解叫XXX-American,又唔叫白人做American-American?
( ...

xxx-American是同時refer to種族和歸屬。

P.S. 我沒有理由要花上來回$2.50車費到Chinatown要求換那四顆只值$1.00的電池。

原帖由 cong 於 2008-8-9 22:13 發表
有一部分上面板友回左唔多講...

0係中國一樣有外國人住左好耐認自己係中國人,只係你見識少姐;同埋點解要爭住認做美國人身份既其中一個原因係因為美國0係近代夠強大經濟好,覺得做”美國人”高人一等,就好似香港有唔少人既 ...

不過,加拿大、英、法、德、瑞士…等國,同樣是實力強大的已發展國家
(只是幅原和/或人口遠較美國為少,加拿大除外),那麼為甚麼又甚少聽
聞移民到了當地以後,成了加拿大人、英國人、法國人、德國人、瑞士人?

再者,以上國家的人因工作、求學等緣故,在美國落地生根,都成了美國人,
而美國人到以上各國落地生根,又何曾聽聞成為加拿大人、英國人、法國人?

簡單點說,美國人的身份,自認是其次,最主要是別人是否認同。這也是我
所感受到的美國文化的一個主要部份。(雖然,不得不承認,美國人及其文化,
有許多愚蠢的地方。)

無名 發表於 2008-8-11 11:06 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2008-8-9 06:13 發表

但是,大家可以比較一下,中國歷史上,至少有好幾次是皇帝下逐客令
驅趕外國人;英國初管治香港之時,華人不也是用盡各種方式醜下英國
人,把英國人(包括非政府人員)趕走嗎?就算是今天,中國內地到底
有多歡迎外國人來華,大家心照。

樓主,明朝都有幾個皇帝信奉西方宗教、喜愛西洋事物喎!
而清末嘅赫德喺中國都做到海關總稅務司,
咁點解只係執著於中國人的不足之處而不斷批評?

而英國管治香港嘅問題,你都識得話「管治」啦!
同樣地,我諗美國再大方都唔會歡迎中國「管治」美國。
如果當年嘅華人抵抗英國人係有錯,咁中國八年抗戰都係錯,
然則我地要歡迎日本人「管治」中國?
053h4 發表於 2008-8-11 15:46 | 顯示全部樓層
 樓主| S3BL100 發表於 2008-8-12 01:21 | 顯示全部樓層

原帖由 無名 於 2008-8-11 11:06 發表
樓主,明朝都有幾個皇帝信奉西方宗教、喜愛西洋事物喎!
而清末嘅赫德喺中國都做到海關總稅務司,
咁點解只係執著於中國人的不足之處而不斷批評?

而英國管治香港嘅問題,你都識得話「管治」啦!
同樣地,我諗美國再大方都唔會 ...

管治還管治,那段時間的排外情緒,根本是不分三七廿一,
見到外國人就要喊打喊殺,和今天極端伊斯蘭世界對西方社
會採取的態度,可謂沒有分別。就算是今天,中國內地對於
外面的批評,只曉拿出民族感情做擋戰牌(我和美國學生討
論至此時,他們都覺得這種態度十分可笑),只會砸日本人
和法國人的商店財產,這實在帶著長久以來排外情緒的影子,
更是暴民的行徑。

相比之下,美國(特別是布殊上台前)哪裏會有這種事?當
然,政策和美國人的態度是兩回事。

原帖由 053h4 於 2008-8-11 15:46 發表
"加拿大、英、法、德、瑞士"的經濟實力, 同全球三成gdp的美國比?

另外, 閣下似乎也低估了歐洲民眾對國家或對自身民族的認同感

正確來說,應該是GDP per capita。

閣下的另一論點,其實就反映了在美國社會,民族根本不是一個issue,
美國社會和許多其他社會不同,不是由民族感情build up的,而是由融
和、共同理念維繫。

nwfb23 發表於 2008-8-12 03:58 | 顯示全部樓層
美國係唔會有排外,因為長久以來都係採取隔離政策
根本就無人會打佢,又無人要佢打
但美國內部一直都有內在問題,由多個內戰一直到1960年代中都打餐懵
之前仲惡到將原住土人趕走、同化(唔係融和)

直至WWI,因為美國船隻被德國U-boat襲擊,美國先開始插手入國際事件

民族不是一個issue?種族是一個issue!
nwfb23
238X 發表於 2008-8-12 05:07 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb23 於 12/8/2008 03:58 發表

但美國內部一直都有內在問題,由多個內戰一直到1960年代中都打餐懵
之前仲惡到將原住土人趕走、同化(唔係融和)

你呢句好大機會被佢砌... 家下漢族同其他少數民族唔通又好融和?
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
nwfb23 發表於 2008-8-12 10:38 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2008-8-12 05:07 發表

你呢句好大機會被佢砌... 家下漢族同其他少數民族唔通又好融和?

我唔否認中國有民族問題
個問題係,唔止中國有,偉大的美國都有,要是人家崇洋,我都無計
nwfb23