hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 消費著數及飲食資訊 (A11) 有冇人玩California Fitness?
開啟左側

有冇人玩California Fitness?

KFC 發表於 2005-7-8 01:14 | 顯示全部樓層

[ref=293888]gordon[/ref]  在 2005-7-8 01:06 AM 發表:

小弟都係呢間野的會員, 都係$298一個月, 每星期三天只限旺角分店.

但自從Join左之後, 我張信用卡個信用額就成日大上大落, 試過幾日前
剩番八百幾蚊, 而且完全冇用過張卡, 兩日後響機場簽卡買雜誌同食
大力水 ...

300元每星期先可玩三日
仲要只係一到
幸好我都係300幾乜都得呢
 樓主| DC3938 發表於 2005-7-8 10:52 | 顯示全部樓層
[ref=293055]hz6751[/ref]  在 2005-7-7 03:06 PM 發表:

這一間健身公司的銷售手法很有問題,以下是我一位朋友(A君)的經歷:

有一天,我和A君收到這間健身公司職員的來電,話我倆另一位朋友(B君)入了會(他真是入了會),
然後介紹了我倆入會,話送七天免費試玩,七天 ...

如果月費照比,但唔上去玩,得唔得?
ahbong 發表於 2005-7-8 10:57 | 顯示全部樓層
其實俾少少貼士大家,如果你地無預繳,即係每個月用 Visa 過月費的話,只要你 cut 左張咭就可以斷會。我有個同學玩左兩個月無玩,Visa 碌爆左,California 亦都無再追佢會費,就咁就脫左身。
hz6751 發表於 2005-7-8 11:22 | 顯示全部樓層

[ref=294097]DC3938[/ref]  在 2005-7-8 10:52 AM 發表:

如果月費照比,但唔上去玩,得唔得?

無話唔得,但你比左錢無理由唔去玩個夠本,無理由咁笨送錢比間健身公司
KFC 發表於 2005-7-8 14:23 | 顯示全部樓層
[ref=294117]hz6751[/ref]  在 2005-7-8 11:22 AM 發表:

無話唔得,但你比左錢無理由唔去玩個夠本,無理由咁笨送錢比間健身公司

咪係
如果個個都係咁佢係咪好著數
ASV100 發表於 2005-7-8 21:41 | 顯示全部樓層
我果時都係諗住試玩7日
點知一去到就係參觀
又搵埋PT同我傾
之後勁話身體勁寒背極需改善
跟住又話唔係1年半載可改善
勁要我簽10年約
又話由第2年至10年可以超平價續約並包10堂PT
簽完之後以為唔駛再比錢
點知上左幾堂個教練堂堂都話要交數
叫我幫幫手買PT,勁打友誼牌
吹到點平都成800一堂
後尾我點拒絕都不停咁SELL
我唯有反哂面至避過左
KFC 發表於 2005-7-8 23:33 | 顯示全部樓層

[ref=294701]ASV100[/ref]  在 2005-7-8 09:41 PM 發表:

我果時都係諗住試玩7日
點知一去到就係參觀
又搵埋PT同我傾
勁要我簽10年約
簽完之後以為唔駛再比錢
...

10年
唔係卦
所以呢架野真係做生意好有問題
成日迫人比錢
800元一堂
需不需咁貴呀
ahbong 發表於 2005-7-9 00:33 | 顯示全部樓層
[ref=294878]KFC[/ref]  在 2005-7-8 11:33 PM 發表:

10年
唔係卦
所以呢架野真係做生意好有問題
成日迫人比錢
800元一堂
需不需咁貴呀

健身教練的身價係相當高的
出面專業的健身教練
每一堂收費可以高達 $1000 以上
以此標準,$800 並不算貴
你覺得貴,主要係因為你不熟悉健身這個行業的市場吧

正如學樂器,有教師可以收 $1500 一堂,又有收 $300 四堂
好似瘦身,有公司收十幾萬一個療程,一樣大把闊太俾錢去做
值唔值要自己衡量

[ Last edited by ahbong on 2005-7-9 at 00:40 ]
ahbong 發表於 2005-7-9 00:43 | 顯示全部樓層
[ref=294701]ASV100[/ref]  在 2005-7-8 09:41 PM 發表:

我果時都係諗住試玩7日
點知一去到就係參觀
又搵埋PT同我傾
勁要我簽10年約
簽完之後以為唔駛再比錢
...

10 年就誇張左些少,我見過咁多朋友,最長都只係三年合約。
如果超過呢個年期,職員應該會向你推銷「終身會藉」
呢個會藉的價錢應該只係九千幾蚊,玩到佢執笠為止。
ahbong 發表於 2005-7-9 00:47 | 顯示全部樓層

[ref=294245]KFC[/ref]  在 2005-7-8 02:23 PM 發表:

咪係
如果個個都係咁佢係咪好著數

入左會之後幾個月無去玩的都大有人在,咁你自己無恆心做運動,唔諗清楚就加入健身中心的話,只可以怪自己,唔怪得其他人。

你買張西鐵月票成個月唔搭,唔通你又話「九鐵咪好著數」咩?