hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 點解要老師冒8號風回校服侍你地呢?
開啟左側

點解要老師冒8號風回校服侍你地呢?

nwfb1001 發表於 2008-8-7 22:17 | 顯示全部樓層

原帖由 HK104 於 2008-8-6 23:42 發表

明顯地呢班人係企圖向學校施壓,迫校方同教署就範。
教育局都宣佈左延後一日,佢地要繼續八號波時響門口等冇人有權唔俾佢咁做,但佢又何來有權要校方處理佢地先?
八號波wo,如果校方人員因要處理佢地而受傷誰人負責,保險都未 ...

巴士會不斷有車,但學位滿額就冇
明明已經宣佈會延遲一日,咁對服從宣佈而留在家中避風的學生唔公平
a_drew 發表於 2008-8-8 00:22 | 顯示全部樓層
算吧啦, 香港人一向都係反智
郁d就用傳媒壓力, 不知所謂
GT40 發表於 2008-8-8 00:47 | 顯示全部樓層
呢班家長有冇諗過,自己打少場麻雀,賭少d馬,睇小d無線劇,佢地既子女要不是有生理障礙都已經
可能考夠分了,甚麼是教育精神?誰說教育精神只是有教無類?汰弱留強都是教育的一部份,
這位家長根本就是示範了何謂反智和刁民思想,所謂天下無"不是"之父母,若日後預科和大學都
如她所願有教無類了,她的子女畢業後找不到工作,要一齊在街上露宿等見工,到時記得要高呼何謂共產主義啊

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
oam + 2 高見!

查看全部評分

cky 發表於 2008-8-8 02:15 | 顯示全部樓層

八號風球那朝
我還要上飛機去日本添
晌機場聽住 "千禧年代", 聽到梁家永的言論
很不舒服 (我通常都唔鐘意周融, 但今次佢都幫學校同埋老師)

八號風球, 要求學校派人去學校開門, 咁學校職員有意外又點算?
再者, 派位呢樣野, 教育局係一早派指引俾竹學校, 講明有八號之類時的替代安排
學校亦會派教育局發俾學生的便覽 / 學校另出通告講明
除非家長唔睇/唔講啦

當時有家長打上去話學校唔開門
就算學校有校工留守, 佢都冇權擅自開門
好喇, 搵到校長, 收到指令喇
短時間又點可以要一個校工去管理百幾人在安全地方事宜?
家長入得去, 又會話點解唔派表
咁校工又邊度變表俾佢地?
呢個引伸的問題可以係好多好多的

果一刻, 我都覺得... 可能家長離開學校, 到附近安全的地方 (如地鐵站咁) 可能係最好的辦法
cky 發表於 2008-8-8 02:18 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2008-8-7 00:56 發表

有D學校收少過14分分的收生時期, 只要高過某個內部要求, 係先到先得的
另外, 亦會先收原校生, 所以, 學位唔係咁多

唔係咁樣
而係某一個時段內, 收到既表格內揀人
你可以執住呢個時段, 係一個鐘, 兩個鐘, 定係幾個鐘
但應該唔會 15 分鐘之類, 係咪?

(PS 用唔慣手提電腦, 第一次結果只打了兩個字就出左文, 致歉)

JX9097 發表於 2008-8-8 02:20 | 顯示全部樓層
原帖由 cky 於 2008-8-8 02:18 發表
唔係

的確有部份學校係用呢種政策
不過只係絕少數...
YC 發表於 2008-8-8 12:10 | 顯示全部樓層

原帖由 orange 於 2008-8-7 00:51 發表
呢班家長要怪不如怪自己仔女無用心讀書,要到stage 4先走去
四圍搵中六位 ...

要在收生程序第四階段才能找學位的人全都一定沒有用功諗書嗎?

需知道每人的資質不同,每人在諗書考試方面的能力亦有所不同。本人不否認在這群人(要在收生程序第四階段才能找學位的人)當中真的存在著沒有用功諗書或懶惰者,但本人亦相信當中一定有一些很用功諗書、不懶惰但礙於其有限的諗書考試方面的能力而未能取得十四分或以上的人。

希望閣下不要再把那些凡不能取得十四分或以上的人均視為沒有用功諗書者。

多言了,亦不評論此事件中的考生家長的做法。

orange 發表於 2008-8-8 17:19 | 顯示全部樓層
原帖由 YC 於 2008-8-8 12:10 發表

要在收生程序第四階段才能找學位的人全都一定沒有用功諗書嗎?

需知道每人的資質不同,每人在諗書考試方面的能力亦有所不同。本人不否認在這群人(要在收生程序第四階段才能找學位的人)當中真的存在著沒有用功諗書或懶惰者,但本人亦相信當中一定有一些很用功諗書、不懶惰但礙於其有限的諗書考試方面的能力而未能取得十四分或以上的人。

希望閣下不要再把那些凡不能取得十四分或以上的人均視為沒有用功諗書者。

多言了,亦不評論此事件中的考生家長的做法。

見過不少人會考都少過14分既人,有d俾佢囉到中六學位
但AL失敗而回,有人走去讀IVE或其他course最後可以入U

無錯考試成績未必反映考生付出既努力比例,但現行制度
下以成績去決定入讀中六資格,如果連最低要求都達唔到,
俾你讀中六只會比起中五更辛苦,更加難去應付

考試除o左去判斷學生對課程知識外,更重要係測試考生處
理問題和解答能力

當然有些人的確用心去考,但成績不太好,但老套講句:條條
大路通羅馬,主流學校以外有更多選擇,點解仲要走番去呢
條死胡同?

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
superay + 2 身同感受

查看全部評分

益童學校,全民教育
cong 發表於 2008-8-8 19:11 | 顯示全部樓層
cong 發表於 2008-8-8 19:22 | 顯示全部樓層