hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 如果不是中央政府照顧,香港完蛋了
返回列表 發新帖
開啟左側

如果不是中央政府照顧,香港完蛋了

AVW56 發表於 2008-8-9 10:35 | 顯示全部樓層

講真個句, 個位男人的說話
出發點當然帶有不禮貌成份啦
但其實細心諗一諗, 佢的說話並不全錯

大家首先唔好諗到咁政治化先
從日常生活層面探討

如果大陸唔賣東江水比香港
香港人唔知可以飲咩呢?
當然, 香港可以重設海水化淡廠
但成本之高, 大家都知
最終還是要加水費, 受害的是市民

第二, 食品
大米, 食油, 鹽, 醬, 茶葉, 罐頭, 蔬菜
呢d生活所需, 全部都係靠大陸進口
一旦香港同大陸交惡, 大陸唔出口食物到香港
唔知香港人又可以食d咩呢?
當然, 可以從外國進口, 但都係個句
成本大增, 受害的又是市民大眾

第三, 日用品
衣服, 電器, 家居用品
不論是日本牌子定大陸牌子
一律都係大陸製造
大陸一唔出口貨物去香港
香港就真係玩完啦

所以, 如果香港硬要同中央交惡
根本就唔會有好下場
至於香港搞獨立, 直情係無可能的事
如果生活安定與民主二選一, 我會選前者
053h4 發表於 2008-8-9 10:35 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2008-8-9 10:37 | 顯示全部樓層
ksmbh 發表於 2008-8-9 12:19 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2008-8-9 10:35 發表

不能忘記一個事實, 香港要單Y, 唔想益深圳
廣東係要雙Y, 所以初期因助益不大而唔肯出資

在區域的整體利率來說,
雙y好過單y的.
條橋唔係香港獨資,
自然要全局去考慮,
要中央出錢,又唔要益深圳,
咪正正係點解大陸人而家睇唔起我地既原因囉.
HG6729 發表於 2008-8-9 20:25 | 顯示全部樓層
佢講野又不無道理的
我都睇過果段新聞,在佢立場下,機場人員的安排就真係

我們年年都打8號波,,航空公司人員都好應該有惡劣天氣下的安排及應變的
我自己都遇過呢d 惡劣天氣的,果d 人員的安排就真係每況愈下的

在呢個環境下,,可唔可以派d 餐券佢地,,送走佢地先,,唔好在櫃位等候
處理航班事務問題係緊要的,,在公關上又可唔可以在果段時間發揮得好d 呢?

對!!沒有你的水,,你的食物,,我們真係完蛋
但沒有我們的知識,我們的科技,我們在國際間的地位,,你們又可唔可以upgrade 自己來串我們呀?
Mandy+263M=HG6729
cruisesnet 發表於 2008-8-9 22:32 | 顯示全部樓層
如果大陸唔賣東江水比香港

我地香港係有比錢的, 吾係佢地送既

第二, 食品

不見得, 現在不少外國入口既食物既價錢都係相差不大

第三, 日用品

大陸一唔出口貨物, 香港吾會玩完,
因為香港係一個幾重要既市場,
吾用make in china的, 最多係make in south east asia,
相反, 外國一撤走大陸就真係玩完

JX9097 發表於 2008-8-9 23:01 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW56 於 2008-8-9 10:35 發表
原文略

所有嘢,我哋都係用真金白銀買返嚟
唔係大陸送俾香港
所以嚴格而言,大陸只係同香港做生意啫
即使佢唔賣俾香港,香港亦唔見得會死
最多咪向東南亞,甚至歐洲美洲入貨

似乎閣下唔係太明白"照顧"嘅意思...