hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 旅遊及相片分享/攝影技術討論 (A6) 影巴士用dslr鏡頭一問
返回列表 發新帖
開啟左側

影巴士用dslr鏡頭一問

stephen413 發表於 2008-8-17 04:31 | 顯示全部樓層

原帖由 牛奶仔 於 2008-8-14 22:12 發表

移軸鏡太專門, 而且價錢貴得黎, 唔係太岩影車!

移軸鏡都係留返比建築師用啦!

我係特登答移軸鏡黎"反智"的....
金唔金字塔係睇你點用支鏡, 同條水平線點拎....

至於係咪要200mm 先叫 "影得"...我係有所保留的....
太tele...背景壓縮又係一個問題....
再者, 長焦距的景深相對較淺......
到時又會有"個景深cover唔到部車 / 車牌"的問題...
變左又要收光圈, 谷ISO....

我冇影車都成7-8年, 當年邊會有呢D"影車標準"...
當然, 樓主可以跟E+所謂的業界標準去影一張最標準
的巴士相....但標準係咪等於最好係直得諗的.....

標準相唔難影....(反正都有晒formula), 要影就倒不如
研究下影d unique野....否則, 大家的相又咪同響"80x"
買的又咪一樣, 分別在於個JPEG係你自己影定人地影...
Panasonic G1 + GF1 + Olympus E-PL2 + E-5
stephen413 發表於 2008-8-17 04:38 | 顯示全部樓層
原帖由 牛奶仔 於 2008-8-15 20:57 發表

之前睇di?i數碼x週有介紹, 不過我唔記得左叫乜......不如問下維珍兄啦!!!

睇下移軸鏡咩function啦....
Shift (平移) - 亦即係d人講的"上窄下闊, 金字塔相", Photoshop唔難搞...
Tilt (傾角)就難搞好多....PS應該做唔到...極其量都可以模仿Reverse Tilt
(反傾角)的"一點清"效果
Panasonic G1 + GF1 + Olympus E-PL2 + E-5
3ASV196 發表於 2008-8-17 06:59 | 顯示全部樓層
原帖由 stephen413 於 2008-8-17 04:31 發表

我係特登答移軸鏡黎"反智"的....
金唔金字塔係睇你點用支鏡, 同條水平線點拎....

至於係咪要200mm 先叫 "影得"...我係有所保留的....
太tele...背景壓縮又係一個問題....
再者, 長焦距的景深相對較淺......
到時 ...

同意, 講得再白dd, 其實大家可以諗下"人像相"同"證件相"的分別....

後者就係有好多標準, 如要大頭la, 顏色背景限制la, 表情
正常等等,而影一張證件相唔太難, 你set 好左部機同張椅,
人人行埋去同一個位, 就ok...因為一式一樣....而唔同人影
出黎的證件相分別大唔大? 當然亦唔大....

但一張證件相個用途係咩? 咪就係得證件用lor...你同朋友,
家人影相, 都唔會係影證件相la...D 雜誌封面亦唔會係...

而影一架巴士, 究竟係當一張"人像相"定"證件相"去影, 就當然
係每人自己去決定, 如要做紀錄, 一定架架車都一樣咁影, ok,
好似我影我d 玩具作紀錄一樣....我真係set 左機就係咁影...
但如果唔係, 就真係點解俾一d "標準" 限制住呢?

回樓主, 色彩問題可以嘗試較下部機的色彩飽和度, 其實好似
nikon 會俾canon d色更鮮ga?

3ASV196.KE7270
kmbc81 發表於 2008-8-17 18:08 | 顯示全部樓層

你又唔講budget, 我講到天花龍鳳都得啦
oam 發表於 2008-8-21 16:27 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| Gavin 發表於 2008-8-22 00:44 | 顯示全部樓層
原帖由 oam 於 2008-8-21 16:27 發表

成套連鏡幾錢?

$7480
t740 發表於 2008-8-26 11:17 | 顯示全部樓層

D80/18-135?
Suzuki Jimny JB43
牛奶仔 發表於 2008-8-26 19:28 | 顯示全部樓層
原帖由 t740 於 2008-8-26 11:17 發表
D80/18-135?

我老友上個星期日o係"江若琳"買左一set, $7550.
唔大得,唔少得,點至得呀?
 樓主| Gavin 發表於 2008-8-26 21:39 | 顯示全部樓層
原帖由 t740 於 2008-8-26 11:17 發表
D80/18-135?

係, 不過支18-135比我跌壞左
而家可能買18-200VR