hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 問汽車的電力供應
開啟左側

問汽車的電力供應

樓主| LN9267 發表於 2008-8-18 16:13 | 顯示全部樓層

原帖由 ckckck 於 2008-8-18 15:25 發表

見到樓主的貼子,我真的忍不住笑了。

以下純粹討論請樓主不用介意,
請問樓主的想法是如何推理出以上的推測?

小弟才疏學淺,望各位見諒。

其實我未發本文之前並不知道汽車原來是可以靠自己車輛本身來供電和儲電,因為我想到車輛會過海到港島或九龍新界,如果是本港兩間電力公司來供應汽車的電力,便不知道如何計算電費,所以我才發本文向大家詢問。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
FX8173 發表於 2008-8-18 19:46 | 顯示全部樓層
原帖由 LN9267 於 2008-8-18 16:13 發表

其實我未發本文之前並不知道汽車原來是可以靠自己車輛本身來供電和儲電,因為我想到車輛會過海到港島或九龍新界,如果是本港兩間電力公司來供應汽車的電力,便不知道如何計算電費,所以我才發本 ...

咁您平時拎部相機出街,咁相機D電芯您會交電費俾邊個?
NISSAN Presage 2.4 CVTC
fai 發表於 2008-8-18 19:53 | 顯示全部樓層
佢部相機可能用差電,o係屋企差,所以以為汽車都
一樣要差電。不過就算汽車真係要差電其實只要想下
佢平時其他要差電既電器o係邊度差電同點交電費已
經可以解答到佢既問題。

我初頭仲估樓主可能以為汽車o係港島路面行駛用左
電就要交電費俾港燈,九龍同新界路面用左電就要交
電費俾中電。就算d電唔係由兩間電力公司發既。

原帖由 FX8173 於 2008-8-18 19:46 發表

咁您平時拎部相機出街,咁相機D電芯您會交電費俾邊個?
[i]影像.從心[/i]
fai 發表於 2008-8-18 19:55 | 顯示全部樓層

咁你認為汽車上既電路點樣可以接到電力公司既
市電供應?難度你見過有汽車有插蘇(公插落牆o個
隻,唔係車上有乸窿供應其他電器)或者集電弓?

不過如果你條問題係o係R1版問地鐵列車既電力
由邊間公司供應就有sense得多(我記得好似係聯合
供應,但點拆數要請其他高手)

原帖由 LN9267 於 2008-8-18 16:13 發表

其實我未發本文之前並不知道汽車原來是可以靠自己車輛本身來供電和儲電,因為我想到車輛會過海到港島或九龍新界,如果是本港兩間電力公司來供應汽車的電力,便不知道如何計算電費,所以我才發本 ...

TankKingEH9697 發表於 2008-8-18 21:48 | 顯示全部樓層

以香港人性格
如果d車真係要日日搵地方差電 我諗有七成人會棄車而改用公共交通

ps.唔知珀運電巴又算唔算(靠公共電力)
坦克王EH 9697
4056 發表於 2008-8-19 01:07 | 顯示全部樓層
城巴龍仔701既後備發電機係用港燈掛

我平時返工渣開既車就用中電11kV AC降至750V DC既電,請問樓主你想問既係邊類車輛呢?鐵路定係膠轆車?
柏麗之戀
nwfb23 發表於 2008-8-19 02:29 | 顯示全部樓層

咁警察新綿羊又真係要叉電
nwfb23
fai 發表於 2008-8-19 08:24 | 顯示全部樓層
因為太細部或者引擎功率太細所以冇打南磨?

原帖由 nwfb23 於 2008-8-19 02:29 發表
咁警察新綿羊又真係要叉電
 樓主| LN9267 發表於 2008-8-19 13:58 | 顯示全部樓層
原帖由 4056 於 2008-8-19 01:07 發表
城巴龍仔701既後備發電機係用港燈掛

我平時返工渣開既車就用中電11kV AC降至750V DC既電,請問樓主你想問既係邊類車輛呢?鐵路定係膠轆車?

小弟才疏學淺,我想問膠轆車是甚麼?

Thx.
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
CZ_6686 發表於 2008-8-19 14:28 | 顯示全部樓層

你地咪用D咁既態度啦!
雖然樓主呢篇文真係幾搞笑....
(我睇到果陣O左咀)
樓主你唔係才疏學淺,係無常識!
我真係諗唔到車點樣用家用電!!
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin