hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 你會將手上一票投俾公民黨嗎?
開啟左側

你會將手上一票投俾公民黨嗎?

CPY 發表於 2008-8-19 13:31 | 顯示全部樓層

leslie 發表於 2008-8-19 15:04 | 顯示全部樓層
簡單地說: 不會

小弟不是九龍東/西人而是新界東人,家中兩線,全投"黐線"-前線同社民連線, 因為佢地真係幫我住的地方做左野

公文袋為我區做過D咩? 無, 要我俾呢一票佢, 好...難啦~
白鴿又做過d咩? 有, 當區局尚在之時(如果今日尚有, 我一定會投白鴿, 因當日白鴿那位正是小弟中學恩師)係有做過野, 不過今次出選的是大埔人, 在沙田又做在幾多野?

要我投"痙攣車手"? No way~
要投飯碗舞? 如果是選高登之星,我一定會~
L. Chan - 我們堅持才有希望!
238X 發表於 2008-8-19 19:38 | 顯示全部樓層
原帖由 leslie 於 19/8/2008 15:04 發表
簡單地說: 不會

小弟不是九龍東/西人而是新界東人,家中兩線,全投"黐線"-前線同社民連線, 因為佢地真係幫我住的地方做左野 ...

既然係咁, 我都表表態:
問心,當我連公民黨都當做偏激的時候
(可能同選新界西的博士有關),
對住一大班社民連同前線支持者, 我係覺得幾無癮的...

至於毓民... 我只係覺得佢見人就鬧, 唔係我杯茶.

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
cky 發表於 2008-8-20 01:16 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2008-8-19 13:21 發表

究竟多數香港人需要d咩人入立法會?

以宜家政府近月來的差勁技倆

難道還要讓那些田北辰梁美芬曾鈺成呢班人入去保政府?
講真啦, 回歸左十年喇,
個立法會一路都係俾呢批朝朝晚晚只係識講和諧的親政府議員當道

宜家已經有十四個自動當選的功能議員, 幾乎肯定控制分組點票
讓民主派就算大勝, 都唔可能在議員動議中通過對政府不利的議案
當中有不少都係一事無成, 但求霸個位幫政府護航的庸才
呢度已經講過
呢 d 就係閣下口中所指, 是立法會需要的人嗎?
cmho1010 發表於 2008-8-20 01:39 | 顯示全部樓層
其實大家可能有少少誤解,
區議員的工作是為地區服務,
而立法會議員則主要是負責審議同通過/否決政府提出的議案.

所以當大家考慮到底應該將那神聖的一票投給誰的時候,
請多考慮這位仁兄的議政能力.
3ASV196 發表於 2008-8-20 07:15 | 顯示全部樓層
原帖由 cky 於 2008-8-20 01:16 發表

以宜家政府近月來的差勁技倆

難道還要讓那些田北辰梁美芬曾鈺成呢班人入去保政府?
講真啦, 回歸左十年喇,
個立法會一路都係俾呢批朝朝晚晚只係識講和諧的親政府議員當道

宜家已經有十四個自動當選的功能議員,  ...

其實我講緊那個調查所反映的市民意見, 而公民黨係6月最高支持度....
點解講左去田北辰曾鈺成? 本身我那句說話無講親政府先ok...

講返我自己意見,  我同意立法會需要不同聲音, 而我本身一向不同意過份
偏激, 有佢講, 無人講的人, 去當立法會議員....直言, 其中一個正是毓民...
而公民黨係一群我覺得比較合理的泛民主派議員...

講返, 有d議員, 之前成日唔開會, 又無乜意見, 唔點出聲的人, 我都唔認為
佢地係合適的議員...

另我同意樓上朋友所講, 區議員同立法會議員的分別....

3ASV196.KE7270
Cantona 發表於 2008-8-29 02:14 | 顯示全部樓層

原帖由 SunnyJacky9094 於 2008-8-18 22:39 發表
睇完琴晚嘅九西論壇, 真係睇到扯哂火, 呢個毛孟靜前言不對後語, 俾毓民全程串到暈, 公民黨完全假民主, 日日嘆冷氣揸靚車!
大家如果唔想香港民主敗係民主敗類公文袋手上, 真係要學毓民話...全家總動員, 票投社民連!  ...

近日,黃毓民在九龍西的民望已晉至第3位,約10-11%,成功超越公民黨毛孟靜
毛孟靜已跌至第4位

翻查紀錄,九龍西左派約有6萬票,估計大部份可由民建聯、梁美芬名單瓜分,兩張名單最終有可能得3、2萬票而當選
毛孟靜大有出局危機
Fun_FC 發表於 2008-8-29 11:57 | 顯示全部樓層
原帖由 kwyeung 於 2008-8-19 01:53 發表

單憑一件私下的花邊交談,
是真是假又無人知, 然後發到無限咁大,
根本唔俾機會其他人出聲,
連對其他人意見最基本的尊重都做唔到,
選到入立法會, 你覺得佢會聽到相反的意見嗎?

另外, 你話我無知又好, 不理世事又好, ...
md1

講得好,我一向都討厭只懂什麼「公民抗命」,而不懂協助政府施政的人。

批評沒錯可以,但有意見、方法改善才是實際。

小弟不屬該區,但公民黨係小弟投票選擇之一。
Fun_FC 發表於 2008-8-29 12:16 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2008-8-19 13:21 發表

閣下話社民連可以代表真正為香港市民發聲..

但唔知閣下口中的"市民", 又係幾多市民所想?

似乎根據調查, 並不是多數.....
http://appledaily.atnext.com/template/apple/art_main.cfm?iss_id=20080819&sec_id=410 ...

這個調查是否準備小弟不理,但指標性看來不大,立法會只有一席的民協能高據第3位。反而民主黨就接近包尾,其實這調查反映了什麼呢?調查高分的組織就得不到理想的立法會議席,包尾大幡的社民連反而民調不斷上升。是否香港人的思想比較奇怪,還是如小弟般不想浪費選票。

其實民調這東西多多少少都影響小弟投票意向,民協一向是小弟心儀的,上屆就投了別區的嚴天生,今屆本打算投蔣志偉,奈何低落的民調結果令我卻步。在不想浪費選票的情況下,公民黨、街工、甚至工聯,將會成了小弟其他的考慮。

Chairman 發表於 2008-8-29 13:07 | 顯示全部樓層

原帖由 Cantona 於 2008-8-29 02:14 發表

近日,黃毓民在九龍西的民望已晉至第3位,約10-11%,成功超越公民黨毛孟靜
毛孟靜已跌至第4位

翻查紀錄,九龍西左派約有6萬票,估計大部份可由民建聯、梁美芬名單瓜分,兩張名單最終有可能得3、2萬票而當選
毛孟靜大有出局危機

個人覺得民調不太可信。
九西最後一席,個人意見是梁教授,田二少,毛毛之爭,而毛毛應看高一線。