hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 你會將手上一票投俾公民黨嗎?
開啟左側

你會將手上一票投俾公民黨嗎?

北角---九龍城 發表於 2008-9-9 19:45 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2008-9-8 07:46 發表

如果唔係社民連去得太盡, 泛民真係可以四席
分析好準....

可惜, 結果差少少票唔得, 有D似2004年港島區的情況

民建聯在油尖區\九龍城議會選舉雖然大勝
但亦唔夠穏有兩席 ...

個個都驚死,唔鬥搶票就假....
公民黨始終只係靠名氣,地區工作不足...係毛ee落敗關鍵.....
加上油尖旺鐵票倒哂俾鼠王......
leslie 發表於 2008-9-9 22:09 | 顯示全部樓層
原帖由 北角---九龍城 於 2008-9-9 19:45 發表

個個都驚死,唔鬥搶票就假....
公民黨始終只係靠名氣,地區工作不足...係毛ee落敗關鍵.....
加上油尖旺鐵票倒哂俾鼠王......

關於公民黨的分析,第一點同意,第二點有保留

如果說實在的地區工作, 社民連更加沒有資源, 在地區做過d咩? 社民連沒有地區莊腳,特別是毓民勝出的九龍西(新界西及新界東是現任,有地區辦), 但點解釋九龍西可以旗開得勝勝出, 九龍東追到梁家傑咁貼?
L. Chan - 我們堅持才有希望!
北角---九龍城 發表於 2008-9-9 22:31 | 顯示全部樓層
原帖由 leslie 於 2008-9-9 22:09 發表

關於公民黨的分析,第一點同意,第二點有保留

如果說實在的地區工作, 社民連更加沒有資源, 在地區做過d咩? 社民連沒有地區莊腳,特別是毓民勝出的九龍西(新界西及新界東是現任,有地區辦), 但點解釋九龍西可以旗開得 ...
冇地區工作會比較難動員人去投票..
當然,選舉工程有得失都係關鍵...
leslie 發表於 2008-9-10 01:28 | 顯示全部樓層

原帖由 北角---九龍城 於 2008-9-9 22:31 發表
冇地區工作會比較難動員人去投票..
當然,選舉工程有得失都係關鍵...

所以, 當你睇見九龍西好幾位真正沒有地區莊腳/真正沒有政黨背景的參選人(e.g. 譚凱邦), 縱使政見未盡相同, 你都應該尊敬佢地 - 因為, 佢地每一票的確來之不易, 每一票都有血有汗換來的!
L. Chan - 我們堅持才有希望!
CPY 發表於 2008-9-10 10:11 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2008-9-10 22:49 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2008-9-10 23:13 | 顯示全部樓層

原帖由 CPY 於 2008-9-10 10:11 發表

黃毓民勝出既原因非常簡單,主要係黃毓民既個人魅力,
加上市民對政府施政既不滿加深,希望透過激進派向政府宣洩怨憤。

呢個係比例代表制既特色之一。

仲有,社民連係九龍東係有地區樁腳,
係陶君行效力民主黨同前線時開始 ...

見過有D建制派既人話陶君行係竹園咁多年無做野
雖然陶君行既政黨無建制派咁多錢, 地區工作相對唔係太多, 但陶o係竹園民望仍然相當高
剛翻查分區票站點票結果, 陶o係竹園翠竹5個票站既票超過3000票, 可見陶既地區樁腳不俗
(不過胡志偉仲勁, 地頭富山一個票站有差唔多3700票)

但同胡志偉唔同, 其他九龍東既地區亦有唔少人投陶君行, 所以最後有28000多票
我有唔少朋友都係投佢, 以年青人為主, 有D因為buy社民連既路線, 亦有女仔話陶君行好型
但唔少投佢既人都覺得陶o係選舉論壇表現得體, 準備充足, 踢爆民建聯等黨派既劣行得來又不失風度, 所以決定投佢一票
而陶亦不乏中年人士既選票, 原因同上
所以最後陶君行既得票唔低過袋巾好多, 證明有唔少人欣賞陶君行既表現
不明白 到底辱了你哪裡 總覺得世界與你為敵
北角---九龍城 發表於 2008-9-10 23:22 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2008-9-10 22:49 發表

社民連今日的記者會, 無話同"大狀黨、白鴒黨"合作wor

講真, "大狀黨、白鴒黨"唔係必然反晒政府, 人地係有90%支持政府法案
我覺得佢地無必要搞同係政府都反, 正為社民連般的必然反對派

另外, 唔少選民亦希望 "大 ...
反而我期望民主公民兩黨會否搞合併,...
之前呢件事都上過報紙...
J702HMY 發表於 2008-9-10 23:29 | 顯示全部樓層
原帖由 北角---九龍城 於 2008-9-10 23:22 發表
反而我期望民主公民兩黨會否搞合併,...
之前呢件事都上過報紙...
合就應該唔會

不過今次失利都係因為太多名單,搞到票原薄左

如果唔係民主派應該可以0係直選拎多過20個位
053h4 發表於 2008-9-10 23:50 | 顯示全部樓層