hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 龐愛蘭話要關心家長同下一代
開啟左側

龐愛蘭話要關心家長同下一代

Chairman 發表於 2008-8-29 11:48 | 顯示全部樓層

原帖由 Cantona 於 2008-8-29 11:20 發表

話分兩頭說,左霸王創立的公民力量,地區工作較紮實
在地保戰中,選民較集中留意地區議題,政治議題並未成為選舉主軸
再者,公民力量較少以左霸王為重點宣傳對象....
因此,不能推斷公民力量大勝,等同選民接受左霸王 ...

同意你的分析。
我之這樣說,因為公民力量在沙田也算是有名的組織.
相信很多在沙田住上十年以上的人,都會知道左霸王有份創立公民力量。
若果真的如該板友所說,很多沙田人不接受左霸王,
那麼相應也不會接受公民力量的.
(地保選舉中,很多候選人的街板,也有與左霸王合照的)
12A 發表於 2008-8-29 13:18 | 顯示全部樓層
返正題, 前兩日商台個左右大局叫人小心隱形親中
真係講得無錯
新東有獨立候選人政綱同某大黨係一模一樣
兩邊都係要求307系加班, 開八幹過海線
只不過分別係個位獨立候選人一早就回應外間的調查問卷, 而且回應都幾大路
而大黨就回都無回
真係唔睇清楚都比人騙到
九巴十六 與你在 GA5505 相見
Chairman 發表於 2008-8-29 13:26 | 顯示全部樓層
原帖由 12A 於 2008-8-29 13:18 發表
返正題, 前兩日商台個左右大局叫人小心隱形親中
真係講得無錯
新東有獨立候選人政綱同某大黨係一模一樣
兩邊都係要求307系加班, 開八幹過海線
只不過分別係個位獨立候選人一早就回應外間的調查問卷, 而且回應都幾大路
而大黨就回都無回
真係唔睇清楚都比人騙到

除了政綱相近外,還有其他證據嗎?
307系加班,開八幹過海線只是”大路”到唔恨既政綱吧.
單憑此就說是同路人,我覺得說不過去。
12A 發表於 2008-8-29 14:26 | 顯示全部樓層

原帖由 Chairman 於 2008-8-29 13:26 發表
除了政綱相近外,還有其他證據嗎?
307系加班,開八幹過海線只是”大路”到唔恨既政綱吧.
單憑此就說是同路人,我覺得說不過去。

其他證據就係商台聲帶
前日商台中午十二時新聞後左右大局環節 就是叫人防隱形親中
指出今次是建制有配票機制, 而操控者當然是北大人
兩位比主持人點名要提防的候選人一位是新界東獨立候選人, 另一位是選九龍西的

九巴十六 與你在 GA5505 相見
dbat98D 發表於 2008-8-30 01:35 | 顯示全部樓層
原帖由 Chairman 於 2008-8-29 10:18 發表

你是否認為一個政治人物既立場一出,成世人都唔可以改變?
就假設親建制既人都唔可靠,我想問,泛民中人,有幾多個既立場
係從一而終,無轉過”車太”先?

乜”政治人物的基本從政原則”係不容許政治人物改變立場的嗎?

仲有,如果 ...

態度親左少少都會係一個罪, 唔知如果立場
親泛民, 佢地又唔知會有咩高見, 哈哈
Chairman 發表於 2008-8-30 02:12 | 顯示全部樓層
原帖由 12A 於 2008-8-29 14:26 發表

其他證據就係商台聲帶
前日商台中午十二時新聞後左右大局環節 就是叫人防隱形親中
指出今次是建制有配票機制, 而操控者當然是北大人
兩位比主持人點名要提防的候選人一位是新界東獨立候選人, 另一位是選九龍西的

這算是什麼客觀證據?
若果有一天,有一個警察跟你說:"12A君,我上司點名懷疑你做賊,佢既聲帶就係證據。"
你會接受這樣的"證據"嗎?
 樓主| orange 發表於 2008-8-30 04:16 | 顯示全部樓層

原帖由 Chairman 於 2008-8-29 10:18 發表

你是否認為一個政治人物既立場一出,成世人都唔可以改變?
就假設親建制既人都唔可靠,我想問,泛民中人,有幾多個既立場
係從一而終,無轉過”車太”先?

乜”政治人物的基本從政原則”係不容許政治人物改變立場的嗎?

仲有,如果 ...

得閒上去維基又好,去睇下舊報紙又好,睇番當年劉華會走去做車手,
佢當年做車手理由之一係因為選唔到立法局,於是離開港同盟

公民力量?講真沙田區自動當選議員全都係公民力量,包括:楊倩紅
(沙角),梁志堅(秦豐),潘國山(田心),陳敏娟(廣源),如果議席多就要得
民心,咁民建聯唔使花咁多人力物力去宣傳

講起做車手不得不提陳財喜,以前曾經係民主黨成員,後來走去做臨時
立法會議員,今時今日已經係新世紀論壇成員兼係中西區區議員,不過
除左做過一屆臨立會議員同00同04年走去選立法會外,今年直頭連選
唔去選(唔知係幫龐愛蘭助選定係被西環叫退)
益童學校,全民教育
 樓主| orange 發表於 2008-8-30 04:26 | 顯示全部樓層
原帖由 Chairman 於 2008-8-29 10:20 發表

Poster 被破壞就等如”乞人憎”,這個邏輯真是有趣。
那麼以後泛民的Poster,Banner被破壞,根據這個邏輯,
都是因為泛民”乞人憎”了,對嗎?

與其話被畫者係乞人憎,倒不如話畫花人塊面
個位人兄乞人憎,對嗎?
益童學校,全民教育
 樓主| orange 發表於 2008-8-30 04:43 | 顯示全部樓層
原帖由 dbat98D 於 2008-8-30 01:35 發表

態度親左少少都會係一個罪, 唔知如果立場
親泛民, 佢地又唔知會有咩高見, 哈哈

態度親左唔係罪,只不過做人有點坦白總好過被人踢爆咁無癮

龐愛蘭同梁美芬係咪親共佢自己先知,但可以肯定兩個都係忽然
從政,先選區議會繼而選立法會,你話有機心又好,真心為民都好,
如果佢兩個都當選,真係無話好說,亦抵蔡耀昌同陳家偉輸得心服
口服

PS:所謂爹親娘親不及主席親,唔知邊個咁高調話自己親泛民,有
不妨介紹
益童學校,全民教育
Cantona 發表於 2008-8-30 05:08 | 顯示全部樓層

原帖由 Chairman 於 2008-8-29 11:48 發表

同意你的分析。
我之這樣說,因為公民力量在沙田也算是有名的組織.
相信很多在沙田住上十年以上的人,都會知道左霸王有份創立公民力量。
若果真的如該板友所說,很多沙田人不接受左霸王,
那麼相應也不會接受公民力量的.
(地 ...

其實,公民力量一向均不重點宣傳左霸王,有的甚至連他的名字也不提及
此技量分明是盡量將這衛星組織低調、去政治化處理
主席兄你見到的文宣刊物,有左霸王個樣出現,算係少數架啦