hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 民建聯最冇恥!!!(選民請進)
開啟左側

民建聯最冇恥!!!(選民請進)

238X 發表於 2008-9-8 00:14 | 顯示全部樓層

原帖由 superbus 於 8/9/2008 00:09 發表

在某類人士眼中
派月餅、派米、搵雙程証大陸人助選
都是一堆收咗英帝美帝銀兩既反共人士誣衊偉大的民建聯

喂,越講越離譜啦...
就算無人對號入座,呢段都實在太過刺眼,
俾人個感覺好似憤青。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
KR3941 發表於 2008-9-8 00:16 | 顯示全部樓層
原帖由 Chairman 於 2008-9-8 00:13 發表

你咁講,同有人說,涂謹申匯標單野係被人屈無分別。
有堅料咪爆出黎,Just show the evidence, please!
空口說白話,誰不懂說?

唔駛拎返now九龍西論壇條片黎睇下嘛又
DW8306 發表於 2008-9-8 00:16 | 顯示全部樓層
原帖由 Chairman 於 2008-9-8 00:09 發表

有真憑實據既,就去執法當局投訴吧。
Youtube算什麼呢?你唔係見Youtube上播什麼,你就100%相信吧?
要拍條短片上載去Youtube,真係話都無咁易啦。
你搵得到拍條片o個個人咩?邊個俾人"昆"都未知啦。
拉 票 風 波   李 慧 竟 責 難 男 童 與 母
【 本 報 訊 】 近 日 網 上 廣 泛 流 傳 一 段 短 片 , 指 一 名 男 童 在 街 頭 派 選 舉 單 張 , 替 參 選 九 龍 西 的 民 建 聯 李 慧 拉 票 , 途 人 擔 心 男 童 出 意 外 , 最 終 報 警 求 助 , 李 慧 昨 日 解 釋 , 沒 有 找 該 學 童 派 傳 單 , 並 指 是 他 自 己 拿 取 單 張 。
李 慧 昨 回 應 男 童 派 傳 單 事 件 , 解 釋 是 該 男 童 主 動 參 與 , 她 說 : 「 個 小 朋 友 係 比 較 調 皮 , 佢 媽 咪 帶 佢 去 圖 書 館 , 但 佢 冇 聽 話 走 街 度 」 , 再 「 自 己 單 張 , 跟 住 坐 度 」 。

「 佢 媽 咪 責 任 最 大 」                                                                李 慧 更 歸 咎 該 男 童 母 親 涉 及 疏 忽 照 顧 , 「 其 實 佢 ( 男 童 ) 媽 咪 責 任 最 大 」 。 李 又 呼 籲 網 民 將 有 關 短 片 在 網 上 移 除 , 「 其 實 佢 學 校 同 校 長 聯 絡 過 我 , 話 個 小 朋 友 咁 樣 坐 度 , 如 果 畀 咁 多 人 去 睇 , 對 佢 可 能 有 少 少 影 響 。 」
對 於 網 上 另 一 段 短 片 出 現 的 一 名 助 選 女 義 工 被 指 是 持 雙 程 證 人 士 , 李 慧 指 : 「 我 唔 會 查 義 工 身 份 , 呢 個 係 絕 對 合 理 。 」 她 表 示 , 該 名 雙 程 證 女 士 姓 陳 , 其 丈 夫 是 該 黨 辦 事 處 一名 積 極 義 工 , 但 與 派 傳 單 事 件 中 的 男 童 無 任 何 關 係 , 又 即 場 展 示 多 張 陳 女 士 的 義 工獎 狀 , 「 呢 未 來 香 港 市 民 , 我 要 欣 賞 佢 對 社 會 承 擔 。 」

ref:http://appledaily.atnext.com/template/apple/art_main.cfm?iss_id=20080904&sec_id=4104&subsec_id=12731&art_id=11558804&cat_id=11562732

你唔係下嘛...李慧琼都承認左套片內容唔係假架喎

Chairman 發表於 2008-9-8 00:18 | 顯示全部樓層

原帖由 superbus 於 2008-9-8 00:12 發表

呢類人十成十收咗反共華人錢
做場大龍鳳呃班無知選民
呢個應該係你心中想要既答案

一個人可以極討厭,甚至乎人人皆欲誅之。
但若沒有證據,在我們的司法制度下,是不可判其有罪,
這可是簡單的道理。

你與另一名站友的說話,只令我想起八個字:欲加之罪,何患無辭。
幸好我們的法官判案不是這樣,否則香港的秩序會大亂了!
12A 發表於 2008-9-8 00:19 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2008-9-8 00:08 發表
每次諗起有線選舉論壇入面龐愛蘭被劉慧卿窒到口啞啞個樣
搞到好似連佢哋都覺得自己入建制派係好羞於啟齒;
而好似劉江華、史泰祖咁光明磊落好似只會被人話無恥咁嘅款,
就算泛民幾爛蘋果,支持佢哋嘅選民去到選舉都係無得唔投,
而且有越走越極端嘅趨勢... (如果唔係長毛、黃毓民點會勝算咁高?)
...

港台電台版選舉論壇都是這樣
龐小姐仲係一個好無主見的候選人
根據新界東教友與立法會候選人對社會事務的意見調查 網上版第14頁
龐小姐在醫療融資及最低工資兩大議題是無意見
頭先再掃落去原來連歧視條例都係無意見
你響上面搵到第二個候選人會一份問卷笞左三四個無意見我就真係要驗眼
我唔知真係選左出來, 他日她會如何投票, 棄權 定 跟保皇

http://www.hkjp.org/focus/people/legco_candidate_survey.pdf

九巴十六 與你在 GA5505 相見
KR3941 發表於 2008-9-8 00:19 | 顯示全部樓層
原帖由 DW8306 於 2008-9-8 00:16 發表

ref:http://appledaily.atnext.com/template/apple/art_main.cfm?iss_id=20080904&sec_id=4104&subsec_id=12731&art_id=11558804&cat_id=11562732

你唔係下嘛...李慧琼都承認左套片內容唔係假架喎 ...

人地update唔切姐
238X 發表於 2008-9-8 00:20 | 顯示全部樓層

原帖由 KR3941 於 8/9/2008 00:12 發表

你頭一段回應呢
唔好意思,我只係睇得明頭一行
之後個幾句我唔係好知用意係乜

再簡單啲:
我係睇對方文風、立場而決定用咩態度回應,
配合板規限制作出適當修改。所以你話我無禮貌,
我只係預計我個論點唔會得到咩積極回應而已。

原帖由 KR3941 於 8/9/2008 00:12 發表
第二段呢
其實我只係想講本國國民
對於經濟同政治之間既關係,現象同睇法
你講既係美國既政治問題
咁當然佢經濟都有好大問題啦
不過我唔係 ...

因為呢... 你段嘢其實講到好似係民主先可以令
經濟唔會爆煲,或者經濟爆煲時問題唔會失控。
但其實極權政府比民主政府更着緊呢個問題。
尤其是失控與否,因為民主政府大可以將個爛攤子
留俾下一任 (民進黨、共和黨或多或少都係咁樣),
但極權政府面對嘅可能係騷亂甚至成個國家崩潰。
個人認為,呢樣嘢你睇得到,共產黨無可能睇唔到。
至於佢搞唔搞得掂,咁係另一回事,但我至少唔會
頭先你講到佢好似死梗咁。

12A 發表於 2008-9-8 00:32 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2008-9-7 13:57 發表
今朝晨早有人打電話俾小弟
(小弟都唔知佢從乜途徑知道我電話)
一開聲就問我投咗票未(重大陸口音 )
我即刻答投咗就收線
相信若果我答未投的話
呢個電話起碼"傾"多成粒鐘,疲勞轟炸

P.S.呢個電話係邊個黨打嚟 ...

我有個第一次投票選立法會的朋友在票站比藍黨人包圍, 於是話會投有關號碼先鬆到人

他再有朋友係藍黨助選團, 他投完票就即刻電聯朋友話全家人都投左藍黨
(不過最後當然係無一個人投比藍黨)

你要話埋會投藍黨 先令他放心
九巴十六 與你在 GA5505 相見
238X 發表於 2008-9-8 00:37 | 顯示全部樓層
原帖由 12A 於 8/9/2008 00:32 發表

我有個第一次投票選立法會的朋友在票站比藍黨人包圍, 於是話會投有關號碼先鬆到人

俾着我遇到,我寧願投唔到都會認住嗰個人
個樣然後跑出去投訴... 呢種情況要搏命架...

不過我去投票個票站好似無呢味嘢...
我有少少懷疑呢件事係咪有抹黑成份。
你朋友去邊個票站?
KR3941 發表於 2008-9-8 00:45 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2008-9-8 00:20 發表

再簡單啲:
我係睇對方文風、立場而決定用咩態度回應,
配合板規限制作出適當修改。所以你話我無禮貌,
我係因為預計因為我個論點唔會得到咩積極回應在先。

因為呢... 你段嘢其實講到好似係民主先可以令
經濟唔會爆 ...

第一段:講咁多,即係你想先發制人啦

第二段:中國梗係著緊啦
堂堂一個社會主義國家,行計劃經濟,係咪先
但係你要知道,佢係一個有中國特式既社會主義國家
鄧小平一早加入左市場經濟既seed
而呢D seed一早成長左
所以中央要控制唔係易
而中央現時都冇需要咁做住
市場未算太差

而美國呢
佢張銀紙上面寫住既[in god we trust]就係問題所在
詳情唔講太多喇

至於民主防止經濟爆煲呢
我就冇咁講過
你睇下北韓,餓死幾百萬人都冇事
一睇就知掂啦,點會攪唔掂?

講返正題啦,好冇?