hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 旅遊巴士及過境巴士 (B6) 港通‧Silver Bus‧VOLVO 9600
開啟左側

港通‧Silver Bus‧VOLVO 9600

volvo_chan 發表於 2008-9-8 23:27 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

港通購入了全港唯一一架中國產西沃Silver Bus XW6125H(VOLVO 9600) ,國內型號為XW6125H,是VOLVO B9R底盤。
此車配用富豪286kw(389ps) 的歐盟四型D9環保引擎,完全是好車!

DP2682,前身為一架IVECO Eurorider 29

此車港通罕有配上金色車身

VOLVO 9600(B9R)

駕駛室,用6前速長波棍......呢方面就比較失望

全車設47座

座距非常闊落

閱讀燈

到廣州市區前入油

坐了一單由香港經深圳灣口岸上廣州,夜晚廣深高速不太多車,都可以飛下。當然極速不能快,因為架車鎖100km/h。
架車避震好靚,差不多拍得住IVECO Eurorider29,高速行車時亦很穩定,同MAN(A51/55/91) 底相比簡直是天堂與地獄的分別。
車身造工不俗,行車時無乜雜聲。架車係配286kw引擎,架車真係好夠力,加速勁。果然是牛車!

評分

參與人數 1aPower +5 收起 理由
garyfirst + 5 Good!

查看全部評分

至于你信不信,我反正信了
on11358 發表於 2008-9-9 01:01 | 顯示全部樓層
又要請問下部車幾點開,好似次次見親去都唔同時間既

THX~
 樓主| volvo_chan 發表於 2008-9-9 01:24 | 顯示全部樓層
原帖由 on11358 於 2008-9-9 01:01 發表
又要請問下部車幾點開,好似次次見親去都唔同時間既

THX~

部車日日order唔同,答唔到你幾點開

呢部車只會行西部通道,所以多數會行祈福新村/廣州走深西的班次。

坐9600上廣州果日我本來係想坐Ktt上去,
不過經過港通站頭問到人果日架9600做1810香港上廣州我至坐到咋......
至于你信不信,我反正信了
DK704_3N133 發表於 2008-9-9 15:27 | 顯示全部樓層

唔知整好個冷氣未呢??
我7月尾係省城坐佢返屋企
車頭車尾完全冇冷氣
Orz 發表於 2008-9-9 18:05 | 顯示全部樓層
車的造工比中港之星更好
最可惜不是用 ishift, 扣分
coach-digi.com
Gavin 發表於 2008-9-10 00:18 | 顯示全部樓層
跟張相
sutrak 發表於 2008-9-10 11:56 | 顯示全部樓層

原帖由 Orz 於 2008-9-9 18:05 發表 車的造工比中港之星更好最可惜不是用 ishift, 扣分

我坐過中信B9R一次,覺得個i-shift 都係麻麻地,轉波o既時間好長,攪到起步好慢...記得o係九龍塘羅福道出窩打老道,因為要上天橋入獅隧,一出三條線,仲要o係路中心轉波,攪到好似擺o左o係路中心咁...比窩打老道湧緊o黎o既車閃晒頭燈

我都係Prefer 電索波或者ZF Ecomat 多D.
KC6831 發表於 2008-9-10 12:12 | 顯示全部樓層
跟張相先 ~

唔知各位想坐主角定係旁邊後面的歐洲靚車呢 ~ ?

原帖由 sutrak 於 2008-9-10 11:56 發表

我坐過中信B9R一次,覺得個i-shift 都係麻麻地,轉波o既時間好長,攪到起步好慢...記得o係九龍塘羅福道出窩打老道,因為要上天橋入獅隧,一出三條線,仲要o係路中心轉波,攪到好似擺o左o係路中心咁...比窩打老道湧緊o黎o既車閃晒 ...

果度轉出去除左用 MTrans MAN 或者 Volvo B10M 呢 D 自動波車會好快有反應之外都無乜邊種會快得過佢地 ...
不過用 I-Shift 或者 opticruise 呢類波箱都可以有好快的反應 , 就係用 P Mode ...
試過用 opticruise (K94IB)  同 I-Shift (B9R) 的 P Mode 出祥華村個迴旋處 , 出得仲快過用手波車 ! 係用全自動波的轉波感覺o黎 !

不過要講 , 我覺得最慢應該就係 ... B MAN 的 ZF ASTronic ... ( 8 波段果種 )

謝謝您。
LA16-3ASV465-51 發表於 2008-9-11 11:17 | 顯示全部樓層
據說呢台車的B9R底盤是進口的
而家係西沃買到果隻新款殼9600係國產B9R底盤
garyfirst 發表於 2008-9-11 13:34 | 顯示全部樓層

原帖由 LA16-3ASV465-51 於 2008-9-11 11:17 發表
據說呢台車的B9R底盤是進口的
而家係西沃買到果隻新款殼9600係國產B9R底盤

VIN of DP2682: YV3S5L6207A118009
hkcoach.info