hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 的士收費檢討
返回列表 發新帖
開啟左側

的士收費檢討

牛奶仔 發表於 2008-9-24 19:06 | 顯示全部樓層

你估做司機嘅好鍾意停燈? 如果的士可以衝紅燈而免責嘅, 我估班行家會好樂意接受! (不過當然無可能) 有邊個司機唔想快啲完成一個單, 早點做到下一個單呀!

還有, 長途客一日可以做到幾多個, 唔係話你想有就會有, 有時嗰日運滯起上嚟, 支支十幾蚊, 還要去繁忙地區! 再講, 架車要點行唔係司機話晒事, 乘客有權要求入繁忙街道, 司機擅自兜上唔係乘客容許的路線, 隨時可以被投訴. 仲有, 在街上慢駛之的士, 一係就吉車搵客, 二就係架車差唔多到目的地, 等個客指示去邊度停. 一更的士十二個鐘, 專登停燈呃多幾跳一點都唔化算, 以現時個四一跳計, 你唔郁一個鐘先得八十四蚊, 行車嘅一定唔止啦, 仲話倒扣, 唔好諗得咁天真啦! 如果樓主係人地老闆, 我估做佢伙計都幾可憐! 隨時扣人工. 發出此等涼薄言論, 真係有扣佢分嘅衝動!

唔大得,唔少得,點至得呀?
ivan3031 發表於 2008-9-24 19:23 | 顯示全部樓層
原帖由 牛奶仔 於 2008-9-24 19:06 發表
你估做司機嘅好鍾意停燈? 如果的士可以衝紅燈而免責嘅, 我估班行家會好樂意接受! (不過當然無可能) 有邊個司機唔想快啲完成一個單, 早點做到下一個單呀!

還有, 長途客一日可以做到幾多個, 唔係話你想有就會有, 有時 ...

絕對讚同牛奶君嘅睇法。

重有的士服務無標明一定係快嘅。
牛奶仔 發表於 2008-9-24 20:55 | 顯示全部樓層
原帖由 ivan3031 於 2008-9-24 19:23 發表

絕對讚同牛奶君嘅睇法。

重有的士服務無標明一定係快嘅。

係呀! 守則最多講係用最快捷或最短路程的途徑去目的地, 司機超速幫你快純屬人情, 有咩後果都係自己負責, 唔通扣分罰錢, 甚至有意外可以入個客數咩! 同埋有啲客好怕啲車開得太快, 要求個司機開合理速度就得, 命仔要緊!

有時去到一些因掘路而設的臨時交通燈, 一去到係紅燈時, 或者一些由人手操控的去/停牌, 而控制嗰位阿叔阿嬸又唔醒目轉牌時, 真係等到眼火爆, 個錶跳多兩跳都補唔返條數啦! 個客又嬲, 司機又無奈, 仲話扣錢, 虧佢諗得出!
唔大得,唔少得,點至得呀?
ivan3031 發表於 2008-9-24 21:57 | 顯示全部樓層

原帖由 牛奶仔 於 2008-9-24 20:55 發表

係呀! 守則最多講係用最快捷或最短路程的途徑去目的地, 司機超速幫你快純屬人情, 有咩後果都係自己負責, 唔通扣分罰錢, 甚至有意外可以入個客數咩! 同埋有啲客好怕啲車開得太快, 要求個司機開合理速度就得, 命仔要 ...

無錯,唔通樓主返工時去廁所/Lunch time,樓主嘅僱主應該扣樓主人工?