hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵將於本週三晚(9/24) 在海怡半島舉行咨詢大會 ...
開啟左側

港鐵將於本週三晚(9/24) 在海怡半島舉行咨詢大會

SunnyJacky9094 發表於 2008-9-26 18:05 | 顯示全部樓層

咁我又不嬲都響總站上嘅.....起響舊城記車廠就叫鴨脷洲大街站啦....而且技術上都幾難屈過果邊。
700萬人裏, 我選擇了你。
Kaix 發表於 2008-9-26 18:41 | 顯示全部樓層
根本一開始港鐵就唔應該將個站叫做「海怡」,
搞到海怡d居民以為個站係佢地專用

馬鞍山鐵路通車個陣有一名馬鞍山乘客話做乜馬鐵要經沙田,
跟住話九鐵冇心為馬鞍山居民服務

都唔知香港人幾時養成左呢d帝王心態

JN6854 發表於 2008-9-26 23:29 | 顯示全部樓層
香港人0既「帝王」心態都唔係一朝一夕0架啦
睇0下平時搭巴士、地鐵0的人企成點已經可見一斑

另一方面 海怡站港鐵提出0左兩個方案
唔知諮詢會0個陣0的有無人發表過「偉論」0勒
(一個係近現時海怡東商場/海怡巴士總站 一個係近鴨利洲村/御庭園巴士站)

0黎緊繼續0係南區不同地方攪巡迴展覽同諮詢會
(原因係仲有唔少細節都未落實)
所以大家可以留意一下港鐵公佈
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
pakchi70 發表於 2008-9-27 00:13 | 顯示全部樓層

Jeffrey 發表於 2008-9-27 03:42 | 顯示全部樓層
原帖由 cm2010 於 2008-9-25 20:10 發表
最離譜個議員引述有d 海怡居民話,
如果海怡站搬去巴士總站 :"唔高興鴨利州村d 人走過來"
,"唔係我咁貴買海怡乜?"...好自私的心態

相信呢d只係個別議員0既個人意見,
唔代表大部分海怡居民0既立場。

不過,呢d民意代表唔謹慎自己0既言行,
往往演變成分化唔同屋村居民0既導火線。
Jeffrey 發表於 2008-9-27 04:07 | 顯示全部樓層
鴨利洲西邊咁細,但經隧道去中環、經薄扶林去中環、去銅鑼灣、去香港仔、甚至連早上去半山區0既返學線,
都要海怡一條、西村一條,
海怡d貴族,係咪0係車上連聞到西村居民0既氣味都覺得唔舒服?
本來可以更精簡0既巴士服務,就為左呢d咁無謂0既山頭主義搞到咁複雜,
或者,0係唔少海怡人0既心目中,
將來0既鐵路,最好就好似巴士咁,海怡一個站,西村一個站,河水不犯井水......

睇過晒呢條thread 0既文章同回應,
覺得年輕一代都係理性務實,分析事物比較宏觀,而唔係只著眼於自己0既利益。

中產0個班戰後嬰兒,好大部分都覺得自己有今時今日0既生活條件,都係自己努力奮鬥0既成果,冇依賴過社會,
佢地呢一群人自尊心特別強,覺得自己0既一套0岩晒,就算發表左d荒謬0既意見,仍然自我感覺良好,
0係佢地眼中,住公屋0既人係不思進取、對社會貢獻少,收穫多過付出,所以唔deserve有好0既居住環境同公共設施,
亦因此,呢班中產好不屑同公屋居民共用一d設施。
年輕一輩表面上顛顛喪喪,冇厘正經,行為唔成熟,經常被身為戰後嬰兒0既上一輩批評同責難,
但係,當討論嚴肅0既問題時,其實年輕人都有其理性宏觀0既一面,具同理心,而唔係只訴諸情緒同私利。
階級之間0既矛盾,但願可以隨住年輕一輩逐漸長大,取代戰後嬰兒成為香港社會發展0既主要動力而淡化......

講番正題,點解近年來公共交通機構0既諮詢會,逐漸變成左徒具形式而冇真正溝通0既會議?
真正0既溝通,應該係雙向0既,
參與其中0既民意代表、市民,都應該聽聽公交機構方面0既方案同理據,並認真思考,
而唔係一味只係識得表達自己0既意見。
但另一方面,公交機構方面亦應提供盡量多0既資料俾公眾參考,
讓公眾掌握足夠資料判斷各種方案0既利弊,並0係呢d方案0既基礎上作出有建設性0既建議。

評分

參與人數 1aPower +5 收起 理由
ChickenTong + 5 有point

查看全部評分

Kaix 發表於 2008-9-27 08:51 | 顯示全部樓層

原帖由 Jeffrey 於 2008-9-27 04:07 發表
睇過晒呢條thread 0既文章同回應,
覺得年輕一代都係理性務實,分析事物比較宏觀,而唔係只著眼於自己0既利益。

Have a look at HKGolden or HKDiscuss and think again...
brianlhm 發表於 2008-9-27 13:58 | 顯示全部樓層
原帖由 Jeffrey 於 2008-9-27 04:07 發表
鴨利洲西邊咁細,但經隧道去中環、經薄扶林去中環、去銅鑼灣、去香港仔、甚至連早上去半山區0既返學線,
都要海怡一條、西村一條,
海怡d貴族,係咪0係車上連聞到西村居民0既氣味都覺得唔舒服?
本來可以更精簡0既巴士服務,就為 ...

你搞清楚
海怡真係有咁大客量令到巴士滿座
你唔好亂講
如果93要合拼ge話,我相信對西村人係冇好處
如果要將M590同90的話,都係對西村人冇好處
而家大部分住西村ge人都係搭海怡個d路線
令到592經常爆
如果要強行合拼ge話,對雙方都冇好處
dennis28a 發表於 2008-9-27 14:05 | 顯示全部樓層
原帖由 pakchi70 於 2008-9-27 00:13 發表
睇完各位嘅回覆
我覺得港鐵搞呢啲大會真係純綷做show
我諗佢地搞過咁多次都知道意見質素大約如何
真正有用嘅意見又有幾多呢....

咁又唔係,有一次係黃埔花園既 KTE 大會,
真係有齊 MIS、ISL、TKE 都有前工程師代表出黎講野,
主要都要視乎睇邊區同有咩居民而定。
惡意回復是不道德的行為。
JN6854 發表於 2008-9-27 15:00 | 顯示全部樓層

原帖由 brianlhm 於 2008-9-27 13:58 發表
你搞清楚
海怡真係有咁大客量令到巴士滿座
你唔好亂講
而家大部分住西村ge人都係搭海怡個d路線
令到592經常爆
如果要強行合拼ge ...

海怡出銅鑼灣 名義上兩條 實質上一條
你睇0下92以前同而家有幾大分別再嘈啦...

海怡嘈得最猛0既係出中區點解咁貴 唔係五個八就六個幾
反而行出西村就只係四個七 (之前區議員先為此發過新城脾氣)
問題係新城提出0既重整方案簡直同港鐵一樣「聽完就算」
最終咪又係『商業決定』!

所以今次諮詢會無重大成果根本就係各方預期之內
因為最終決定權唔0係居民手上 0係港鐵手上

不過老實講句 南港島線(東段)一旦落成
第一條受強烈衝擊0既並唔係90,97 而係標榜特快但可稱南區屋村線最貴0既M590同佢姊妹線590A
[俾六個幾搭巴士 不如慳番0的錢同時間搭港鐵]
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例