hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 雷曼迷利債事件的政黨參予問題
開啟左側

雷曼迷利債事件的政黨參予問題

hksf 發表於 2008-9-25 22:56 | 顯示全部樓層

原帖由 dicksonboy 於 2008-9-24 08:19 發表

我只係講一句:假如將來你屋企人既強積金因為銀行條款化為烏有
千祈要記住你今日講過既話
而我就會企出黎話投資失誤唔好怨天尤人,最終貪字得個貧.

他日如果佢地放一百萬去銀行,
最後得返10萬

我會企出黎話投資失誤唔好怨天尤人,最終貪字得個貧
要求安信兄弟拯救雷曼兄弟
 樓主| 053h4 發表於 2008-9-26 01:14 | 顯示全部樓層
dicksonboy 發表於 2008-9-26 09:31 | 顯示全部樓層
原帖由 leslie 於 2008-9-25 09:51 發表

你老豆投資是個人決定,沒有人或法例強制要佢去買

MPF 卻是被政府迫市民做投資,將d錢投入市場,除非你唔係香港做野就唔洗買,連擺響度唔郁都唔可以

概念上已經唔同, 一個是自願, 一個是被迫(強制), 如果依家班人是 ...

你唔好轉移視線~而家人地做保守既投資,又唔係炒樓炒輪炒股
而家係因為銀行呃人所以唔見錢(我仲叫我老豆去告間銀行tim),唔係因為貪呀!
用腦既都知今次肯定係銀行有問題喇!
第一!證鑑會都話佢地銷售手法有問題
第二!銀行竟然會咁好死會研究提早贖回批迷你債券
第三!政府竟然出聲叫信托人顧下D迷你債券
我就從來無見過炒野/投機果班人有咁多人出聲

話時話~你有無儲蓄戶口呀?
如果有而你又咁好彩間銀行破產既話
我實恥笑你連果少少利息都貪,真係除左恭喜之外都唔知可以講乜
Idiotism is idiots being idiotic
dicksonboy 發表於 2008-9-26 09:33 | 顯示全部樓層

原帖由 hksf 於 2008-9-25 22:56 發表

他日如果佢地放一百萬去銀行,
最後得返10萬

我會企出黎話投資失誤唔好怨天尤人,最終貪字得個貧

呢D人唔會擺錢響銀行架喇~
佢地應該仲用緊餅罐枕頭套
笑佢第時比人偷左D錢好過喇~
Idiotism is idiots being idiotic
on11358 發表於 2008-9-26 15:19 | 顯示全部樓層
如果講銷售手法的話,好多行業既銷售手法都好有問題,
一日唔出事根本唔知有潛在問題,當出事果陣係人都知一定監管有不足,
而今次涉及人數資金特別多,所以引致投資者反應強烈,呢點人人都會理解並同情。

但不論有心定無意趺左落個陷阱入面,始終都係自己做最後決定(唔係貪唔貪心既問題),
一旦出左事,一切都要按條款細節去做,而唔係企圖強行用法律干擾正常程序,
或者想即刻拎返自己認為應得果分,既然係投資就應該有承擔風險既心理準備。

樓上講得無錯,任何投資都有風險,就連放錢o係銀行都唔例外,
任何銀行都有倒閉既機會,如果小弟銀行戶口多過十萬,而萬一銀行倒閉,
我都只會怨自己揀錯銀行,或者唔分開幾個銀行戶口存錢(分散投資),
而絕對唔會走去搵政黨幫手向銀行理論叫佢即時賠返存款俾我(輸打贏要),
最多都只係等待政府果10萬,連承擔風險既心理準備都無,就唔適合去投資。

就算放錢o係屋企無息收都有風險存在,可能俾人偷或者屋企失火燒晒,
只係大家o係心裡面衡量過邊一個風險比較低回報比較高先決定放o係銀行。

如果所有投資都零風險就唔會有窮人,一早知出事既就唔會乞衣。

樓主| 053h4 發表於 2008-9-26 16:22 | 顯示全部樓層
leslie 發表於 2008-9-26 18:51 | 顯示全部樓層

原帖由 dicksonboy 於 2008-9-26 09:31 發表

你唔好轉移視線~而家人地做保守既投資,又唔係炒樓炒輪炒股
而家係因為銀行呃人所以唔見錢(我仲叫我老豆去告間銀行tim),唔係因為貪呀!
用腦既都知今次肯定係銀行有問題喇!
第一!證鑑會都話佢地銷售手法有問題
第二!銀行竟 ...

講MPF先果個係你, 可來指我轉移視線?

他日你恥笑甚麼是另一回事, 不過今日的確有人唔理解清楚就去"投資"而投資失誤就已成事實了...

亡羊補牢, 只希望監管當局完善機制, 避免事件重演, 而投資者也應清楚明白自己"投資緊d咩"先去去投資

L. Chan - 我們堅持才有希望!
dicksonboy 發表於 2008-9-27 05:37 | 顯示全部樓層
原帖由 leslie 於 2008-9-26 18:51 發表

講MPF先果個係你, 可來指我轉移視線?

他日你恥笑甚麼是另一回事, 不過今日的確有人唔理解清楚就去"投資"而投資失誤就已成事實了...

亡羊補牢, 只希望監管當局完善機制, 避免事件重演, 而投資者也應清楚明白自己" ...

你斷章取義,我意思話買強積金既人好多都唔會細睇條款
你就話強積金性質唔同,仲唔係轉移視線?

仲有~我第日恥笑你果陣就係用你而家既心態,主角雖然掉換左但係道理一樣
我就希望事件重演之餘,仲希望閣下有機會親身體驗
唔好話我冷血呀,以其人之道還治其人之身嘖

真係...做D保本投資都俾人話貪錢因小失大
攬住D銀紙算喇~ 啊!都係唔得!
一陣香港政府破產,銀紙變廢紙之餘
仲比人話唔了解自己所持有資產,投資失誤抵死...
而家真係唔知點算咯
dicksonboy 發表於 2008-9-27 05:43 | 顯示全部樓層
原帖由 on11358 於 2008-9-26 15:19 發表
如果講銷售手法的話,好多行業既銷售手法都好有問題,
一日唔出事根本唔知有潛在問題,當出事果陣係人都知一定監管有不足,
而今次涉及人數資金特別多,所以引致投資者反應強烈,呢點人人都會理解並同情。

但不論有心定無意趺左 ...

你講得好岩呀
不過我非常唔滿意部分人唔了解件事就開炮
完全不負責任既表現!

leslie 發表於 2008-9-27 11:40 | 顯示全部樓層

原帖由 dicksonboy 於 2008-9-27 05:37 發表

你斷章取義,我意思話買強積金既人好多都唔會細睇條款
你就話強積金性質唔同,仲唔係轉移視線?

仲有~我第日恥笑你果陣就係用你而家既心態,主角雖然掉換左但係道理一樣
我就希望事件重演之餘,仲希望閣下有機會親身體驗
唔 ...

這也算斷章取義? MPF同個人投資是兩回事, 而閣下一開始就說"睇下你屋企人咩咩咩...",呢種心態真係好唔要得, 完全係攬住一齊死的心態

搵人發洩, 應該去搵 sell 你老豆買果個 (你話佢誤導ma)而不是呢度的板友
L. Chan - 我們堅持才有希望!