hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 雷曼迷利債事件的政黨參予問題
開啟左側

雷曼迷利債事件的政黨參予問題

238X 發表於 2008-10-8 11:18 | 顯示全部樓層

原帖由 ArnoldC 於 8/10/2008 06:17 發表

佢有呃你咩?買車使唔使話明要入油要牌費要有車牌先揸得?你又幾時聽過話獎券唔中會有得攞返錢?

你lee啲叫賴得就賴!搵旭民佢都唔幫你啦!? ...

原帖由 dicksonboy 於 8/10/2008 11:14 發表

建議你去試下
而且可以去報警,應該係商業罪案黎架

P.S.睇黎你D質素都真係同國家質檢總局差唔多

乜你兩個睇唔出佢係覺得班雷曼苦主同佢舉呢個 case 一樣咁唔合理咩?

雖則唔可以話同意佢咁樣舉, 但硬係覺得呢度有啲人唔係幾識睇諷刺文章...
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
dbat98D 發表於 2008-10-8 18:29 | 顯示全部樓層
原帖由 ArnoldC 於 2008-10-8 06:17 發表

佢有呃你咩?買車使唔使話明要入油要牌費要有車牌先揸得?你又幾時聽過話獎券唔中會有得攞返錢?

你lee啲叫賴得就賴!搵旭民佢都唔幫你啦!? ...

原帖由 dicksonboy 於 2008-10-8 11:14 發表

建議你去試下
而且可以去報警,應該係商業罪案黎架

P.S.睇黎你D質素都真係同國家質檢總局差唔多

好明顯佢係諷刺緊件事啦, 如果佢講真, 香港早就
淪陷啦
PB602 發表於 2008-10-8 22:03 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2008-10-8 11:18 發表
乜你兩個睇唔出佢係覺得班雷曼苦主同佢舉呢個 case 一樣咁唔合理咩?

雖則唔可以話同意佢咁樣舉, 但硬係覺得呢度有啲人唔係幾識睇諷刺文章... ...

慶幸大家都分辨到咩係合理, 咩係唔合理, 係好事. 無錯, 我真係未聽過話獎券唔中會有得攞返錢, 正如我都唔信買債券係零風險(存錢入銀行都有風險啦).

如果政府幫雷曼兄弟客仔包底, 不如幫埋安信兄弟客仔包底啦. 咁就真係所謂"情與義, 值千金"啦.

dicksonboy 發表於 2008-10-9 05:16 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2008-10-8 11:18 發表

雖則唔可以話同意佢咁樣舉, 但硬係覺得呢度有啲人唔係幾識睇諷刺文章... ...

你又睇唔出我諷刺緊佢叫佢去報警?
個國家質檢總局D咁既質素仲以為自己好風趣幽默
兩件事根本不能同日而語
個人投資失誤同受騙係兩件事,搞唔清楚就查下字典睇下報紙
Idiotism is idiots being idiotic
PB602 發表於 2008-10-9 23:39 | 顯示全部樓層
原帖由 dicksonboy 於 2008-10-9 05:16 發表
你又睇唔出我諷刺緊佢叫佢去報警?
個國家質檢總局D咁既質素仲以為自己好風趣幽默
兩件事根本不能同日而語
個人投資失誤同受騙係兩件事,搞唔清楚就查下字典睇下報紙 ...

雷曼"苦主"大拿拿一百幾十萬拎去投資, 咁重要既事, 竟然寧願選擇去聽銀行職員遊說既一面之詞, 都唔花D時間拎D白紙黑字既說明書番去慢慢研究. 世事, 又真係太過兒戲.
dicksonboy 發表於 2008-10-10 05:00 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2008-10-9 23:39 發表

雷曼"苦主"大拿拿一百幾十萬拎去投資, 咁重要既事, 竟然寧願選擇去聽銀行職員遊說既一面之詞, 都唔花D時間拎D白紙黑字既說明書番去慢慢研究. 世事, 又真係太過兒戲. ...

就係因為銀行個名,大家以為童叟無欺
你咁相信paper work,不如我張contract,你借500萬俾我
我十年後雙倍奉還俾你架~點睇呀?有興趣PM我呀

銀行同投資銀行夾埋行騙
竟然唔駛負任何法律責任之餘
仲要有大把人覺得銀行無錯喎
世事,真係太過匪夷所思
Idiotism is idiots being idiotic
OvO 發表於 2008-10-10 09:05 | 顯示全部樓層

請你地諗下咩叫風險啦
輸打贏要既人係最討厭..
輸左就賴銀行銷售手法有問題,證據呢?
剩係識話受騙,點解唔一早上街而係等輸左先上街?
贏左錢既時候係咪都叫受騙?
你見唔見班苦主 贏錢既時候有冇上街?
你唔見班苦主贏錢就派錢?
贏左錢睬你都傻
輸左呢?嘈到呱呱叫
嘈完一輪..有得倍6,7成
唔夠! 要倍十足..
係咪成班都係貪婪之人,好似係度乞食咁?

如果每個投資者都投資失敗,係咪都有樣學樣話受騙先?
我覺得係搵藉口囉

3357。KS8450 發表於 2008-10-10 10:16 | 顯示全部樓層
而家我們是討論買債券, 唔係討論買股票 買輪
買得落係只求回本, 回唔到本當然要同你死過啦
而家出事在風險問題, 而風險問題是在一般人心目中"債劵" 基本上沒有甚麼可能發生的事
而不是債劵本身好危險所以大家後果自負
請大家理解這一點
3ASV196 發表於 2008-10-10 10:25 | 顯示全部樓層
我的睇法係...

任何活動, 都一樣有風險, 放係屋企一樣可以被偷,
而雷曼都可以出問題, 亦相信好清楚表達左無咩係
真正risk free investment.....

我不是當事人, 我唔清楚佢地同銀行之前的溝通/關係,
不過我覺得, 既然事件發生左, 而如果覺得自己受騙, 可以
從正常法律程序去做, 民事去告銀行misrepresentation
又好, 刑事去告商業罪案都好......甚至同銀行和解都好,
這是任何人有的權利....

不過我就唔希望見到, 政府/政黨, 因為今次受影響的人
的反應較大, 人數較多, 而去特別處理....咁不單出現不公平,
也有壞先例.....

3ASV196.KE7270
dicksonboy 發表於 2008-10-10 10:31 | 顯示全部樓層

原帖由 OvO 於 2008-10-10 09:05 發表
請你地諗下咩叫風險啦
輸打贏要既人係最討厭..
輸左就賴銀行銷售手法有問題,證據呢?
剩係識話受騙,點解唔一早上街而係等輸左先上街?
贏左錢既時候係咪都叫受騙?
你見唔見班苦主 贏錢既時候有冇上街?
你唔見班苦主贏 ...

證據喎~你翻開報紙睇下,睇下證監有幾多case先
我咁睇咯~如果銀行唔係理虧,我絕對唔相信佢地會咁順攤會肯賠錢咯
如果我可以,我唔只上街仲會告到銀行訓街

呢位仁兄,你發炮前做下資料搜集
咩係CDO,CDO發售時既credit rating,各銀行(包括Lehman)既銷售手法
了解下件事先發炮