hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 雷曼迷利債事件的政黨參予問題
開啟左側

雷曼迷利債事件的政黨參予問題

PB602 發表於 2008-10-12 17:18 | 顯示全部樓層

其實再諗一下, 雷曼迷債既風險真係唔高.

你買雷曼迷債, 而家雷曼清盤都話仲有六七成拎得番, 對比一下如果存100萬定期去銀行, 銀行執左都係賠得十萬, 只得一成!

都係個句啦, 雷曼係全球四大投資銀行之一, 出事之前, 邊個估到佢會破產?
dicksonboy 發表於 2008-10-12 22:54 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2008-10-12 17:18 發表
其實再諗一下, 雷曼迷債既風險真係唔高.

你買雷曼迷債, 而家雷曼清盤都話仲有六七成拎得番, 對比一下如果存100萬定期去銀行, 銀行執左都係賠得十萬, 只得一成!

都係個句啦, 雷曼係全球四大投資銀行之一, 出事之前 ...

此言又差矣
你講得無錯,無人會諗過lehman會破產,但係咁唔代表其推出既投資工具就一定係低風險
今次事件所涉及既CDO,其實係將大量mortgages(包括sub-prime)覆雜地炒埋一碟,包裝成一個有抵押既portfolio出售
堆CDO仲奇異地被評為AA,AAA級,同國庫債券一樣咁穩陣
試問一堆sub-prime mortgages如何可以同T-bill一樣咁穩陣?
除非上帝打救喇!~
好喇~既然係咁,銀行有無理由唔知情?
如果銀行知情,咁點解佢地仲可以將堆CDO當成非常穩陣既investment咁推銷?
Idiotism is idiots being idiotic
AD18 發表於 2008-10-13 17:46 | 顯示全部樓層
原帖由 Alex_Tsang 於 2008-10-11 09:12 發表
如果特區政府真的是真金白銀拿錢出來包底,1月一定唔會再去交稅!

鬍鬚曾已經係企硬
唔會幫佢地包底

*近日我同屋企人講開呢單野
我同佢地都同意政府既決定
政府絕對唔係老奉
奉旨賠比果班咁既苦主
否則就只會令全港既納稅人出黎反佢地
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
hksf 發表於 2008-10-13 18:42 | 顯示全部樓層

http://hk.news.yahoo.com/article/081012/4/8o6u.html

我唔直接答你, 用篇新聞黎答你

上面請o左d 咩野, 自己參透下
要求安信兄弟拯救雷曼兄弟
Alex_Tsang 發表於 2008-10-14 09:09 | 顯示全部樓層
原帖由 hkicq 於 2008-10-12 12:26 發表

你認為'擺定期'真係咁穩陣?國際商業銀行海外分行因詐騙而倒閉,
當時既財政司指該行香港分行財政健全,在香港分行倒閉前既星期六,
該行仍營業,無人去擠提,結果香港分行因當時既國商大股東阿聯猶既
阿布扎比政府拒絕打 ...

做定期不是一個最穩陣的投資嗎?難度對香港銀行的制度沒有信心
嗎?有六佰幾萬放在銀行做定期,聽人講兩講就轉買其他不知名的
產品,不是一個「貪」字是甚麼呢?
dicksonboy 發表於 2008-10-14 09:44 | 顯示全部樓層
原帖由 Alex_Tsang 於 2008-10-14 09:09 發表

產品,不是一個「貪」字是甚麼呢? ...

呢位阿哥,你知唔知通脹率係幾多?做定期既利率又幾多?
做定期分分鐘連本都保唔到呀
夠晒穩陣喇!~
Idiotism is idiots being idiotic
leslie 發表於 2008-10-14 19:05 | 顯示全部樓層

原帖由 Alex_Tsang 於 2008-10-14 09:09 發表

產品,不是一個「貪」字是甚麼呢? ...

貪...有部分所謂苦主都承認了...

為左一部風扇, 幾百蚊超市coupon, 定期同迷債分別都唔知有咩分別, 咩都唔睇就快快手簽左...

唔係我吹水, 而是網台 Myradio 特備節目(17/10)中所講架: http://www.hkreporter.com/myradio/channel_list.php?channelid=39

銀行賣野用個似是而非的名稱固然有問題, 但都要有班貪心的投資者先成事

好在, 政府講明唔會包底賠, 無理由用納稅人的錢去貼投資失利的人, 依家用d錢來提供存款無限保障, 是上策 (如果真係貼, 肯定使社會更分化, 你睇呢度正反兩面的意見都好大衝突)
L. Chan - 我們堅持才有希望!
PB602 發表於 2008-10-14 23:03 | 顯示全部樓層
原帖由 leslie 於 2008-10-14 19:05 發表
好在, 政府講明唔會包底賠, 無理由用納稅人的錢去貼投資失利的人, 依家用d錢來提供存款無限保障, 是上策 (如果真係貼, 肯定使社會更分化, 你睇呢度正反兩面的意見都好大衝突)

加大存款保障額可以考慮, 但我反對無限存款保障, 原因係政府根本無能力咁做, 明知不可為而為之, 最後只會令大家對存款保障失信心.

大吉利事講句如果匯豐銀行執笠, 用晒香港所有儲備, 再賣埋機場港鐵五隧一橋, 都唔知夠唔夠賠.

on11358 發表於 2008-10-14 23:49 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2008-10-14 23:03 發表

加大存款保障額可以考慮, 但我反對無限存款保障, 原因係政府根本無能力咁做, 明知不可為而為之, 最後只會令大家對存款保障失信心.

大吉利事講句如果匯豐銀行執笠, 用晒香港所有儲備, 再賣埋機場港鐵五隧一橋, 都 ...

好老實講,係人都知道擔保假約不幸全部銀行都出事果陣,
係未必可以百分之一百兌現呢個承諾,但係凡事兩面睇,
政府根本認為唔會有/唔容許呢個情況出現,都係出自信心既表現。

不過就算萬一非常不幸真係有事果陣,背後仲有一個大靠山,
雖然唔知到左匯豐銀行執笠呢個極端情況果陣仲可唔可以幫到手
Alex_Tsang 發表於 2008-10-15 08:52 | 顯示全部樓層

原帖由 dicksonboy 於 2008-10-14 09:44 發表

呢位阿哥,你知唔知通脹率係幾多?做定期既利率又幾多?
做定期分分鐘連本都保唔到呀
夠晒穩陣喇!~

老細,要參與投資自然要有風險,係人都知做定期會跑輸通脹,
但放眼現在,最後能夠抵抗得到任何金融風暴的人係手執股票、
票據定係現金的人呢?

拿錢去買股票都係得一張紙,到頭來可能係一張牆紙,但是手執
現金,到頭來都係一張銀紙,會唔會有人拿住10股941去買燒鵝
呀?