hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [未經證實消息]特區政府安排神七太空人來港提高民望: ...
開啟左側

[未經證實消息]特區政府安排神七太空人來港提高民望:

3ASV196 發表於 2008-10-1 16:52 | 顯示全部樓層

原帖由 AD18 於 2008-10-1 16:23 發表

可能係小弟先入為主
我個人覺得搵佢地落黎只係做 show
真係幫唔到 d 乜野
我就真係唔多信呢次舉動可以挽回番民望

其實一早我都覺得同民望關係不大, 如果政府咁做只是為民望,
真是大錯特錯.....

不過一直都講, 其實呢d活動好睇個人興趣.....唔搞無壞, 搞左亦無妨la
3ASV196.KE7270
238X 發表於 2008-10-1 17:01 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 1/10/2008 16:46 發表

(閣下減我分, 我仲打左個突, 原來討論區有唔同意見, 都會被扣分...)

扣得分或多或少都係同立場、意見唔同有關。
如果同意文章觀點都要扣分的話,咁篇文肯定表達得好有問題。
相信大部份人貼文都未去到呢個地步...

佢既然係一位思想比較接近急進民主派嘅站友,
自然唔會接受閣下呢啲中間偏建制言論,進而扣分。

我覺得好多人都將「被扣分」睇得好重。
扣人分固然應該謹慎少少,但如果唔係被人「圍剿」
式扣分的話,個別人扣分而又唔係解釋得太離譜
係可以接受。

回正題:
有啲嘢,平常心咪算囉。
如果真係管治得天怒人怨,呢啲咁嘅嘢都會少咗人去。
都係嗰句,建制派就算真係收買,佢買得幾多「香港市民」?

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
3ASV196 發表於 2008-10-1 17:09 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2008-10-1 17:01 發表

扣得分或多或少都係同立場、意見唔同有關。
如果同意文章觀點都要扣分的話,咁篇文肯定表達得好有問題。
相信大部份人貼文都未去到呢個地步...

佢既然係一位思想比較接近急進民主派嘅站友,
自然唔會接受閣下呢啲中間 ...

其實我打個突係, 佢唔同意我, 可以根據我篇文, 每一點反駁,
或講返自己意見, 但佢扣分原因唔係因為我d理據不足/錯誤,
而是"實在不能再認同呢類只為求搞風頭的活動, 請不要再
花納稅人的錢在這類堆砌式的大花瓶活動"......

咁我可以""實在不能再認同有人反對呢類活動"而扣分la
咁做完全無晒討論意思..

我介意的, 唔係那2分,(分我無所謂), 但是唔同意見, 都扣分,
唔知那人兄為咩去討論...用咩心態去對待不同意見...

dbat98D 發表於 2008-10-1 19:22 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2008-10-1 17:09 發表

其實我打個突係, 佢唔同意我, 可以根據我篇文, 每一點反駁,
或講返自己意見, 但佢扣分原因唔係因為我d理據不足/錯誤,
而是"實在不能再認同呢類只為求搞風頭的活動, 請不要再
花納稅人的錢在這類堆砌式的大花瓶活 ...

睇化啦老兄, 之前都係因為政見唔同,我狂被扣分
呢啲只係某D人無包容, 同佢地嘅信念完全背道而馳唶
3ASV196 發表於 2008-10-1 20:03 | 顯示全部樓層
原帖由 dbat98D 於 2008-10-1 19:22 發表

睇化啦老兄, 之前都係因為政見唔同,我狂被扣分
呢啲只係某D人無包容, 同佢地嘅信念完全背道而馳唶

其實真係有d 失望而已.....仲記得, 以前同 保爾.柴兄同討論,
雖然各方意見差距好大, 但大家都會尊重對方.....理性討論...
大家有時語氣係可能唔太好, 但都包容對方的發言權.......

但依家, 部分人只是濫用緊制度, 想依度變成一言堂...唔順眼的
說話, 就扣分....而唔係以論據去"戰勝"對方....

諷刺的係, 扣左分, 但那版友一個point 都無反駁到, 只是話打個突,
同無法認同, 我真係唔知講咩好.....我今早起身, 打咁長篇文,
自問亦盡量就每一論點申述, 從返經濟民生去睇, 希望有較詳細
的內容, 更闊的討論, 而非只是政治化的民望觀點出發....但估唔到,
一句"不能再認同"就算.....最少俾我知道你覺得我有咩係講錯吧?

講真, 呢個話題, 已經唔係咩政改/政制的重大民主議題, 只是太空人
香港遊, 一單"文娛活動", 但都要咁, 實在感到差異.....

先不論大家自己的政治背景/取態, 如果呢度想有有質素的討論,
真係想勸告部分人: "少用扣分制度, 多用回文論據反駁"吧......
否則如果變到次次鬥扣分, 一d意義都無了....
一言堂, 也沒有討論區的意義....大家亦擴闊唔到思想....

繼續歡迎不同意見發表...

dbat98D 發表於 2008-10-1 23:46 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2008-10-1 20:03 發表

其實真係有d 失望而已.....仲記得, 以前同 保爾.柴兄同討論,
雖然各方意見差距好大, 但大家都會尊重對方.....理性討論...
大家有時語氣係可能唔太好, 但都包容對方的發言權.......

但依家, 部分人只是濫用緊制度 ...

無奈係呢度歡喜政治化, 亦喜歡批鬥,
亦係社會縮影
cky 發表於 2008-10-2 01:21 | 顯示全部樓層

特區政府宜家做到有乜事都中央救
股市唔妥又要上面調撥資金
一時三刻又 cepa 又 qdii 又批多 d 地方既自由行之類拎便宜的行為
香港呢種問中央拎盡便宜的姿態, 國內點會唔清楚同埋認識

我質疑的除了是對這種群腳式的行徑感到不滿外
亦對於指靠這類行為多多少少帶來 "間接益處" 的講法持非常懷疑的態度

其實相比香港搞一個普通的國際性活動
甚至係外國明星晌香港搞一兩日的表演
都比起呢個咁既活動, 純綷只讓香港人和國內同胞充昏著 "民族自豪" 咁來得實在
"門面野都唔做, 到時就真係可怕"

宜家就係個政府做乜都係門面野
莫講話金牌運動員定太空人
講番自家事都係咁, 求其做少少野好似交待俾市民就算數
最近的食物問題就完全暴露呢一點

至於上面一篇的發文者指把事件 "政治化"
難道他真的相信太空人訪港這件事上真的一點 "政治" 意味也沒有?
發文者都講到話
"相信在好快的時間香港特區政府會遨邀請神舟七號三位太空人翟志剛、劉伯明及景海鵬訪港
以提高香港特區行政長官曾蔭權的民望,大家覺得如果三位太空人真係訪港的話有冇可能會提高特區政的民望"

呢個何來不會加入了政治考慮?

社會事務, 從來都必定包括政治元素
這是 ABC

3ASV196 發表於 2008-10-2 08:58 | 顯示全部樓層
原帖由 cky 於 2008-10-2 01:21 發表
其實相比香港搞一個普通的國際性活動
甚至係外國明星晌香港搞一兩日的表演
都比起呢個咁既活動, 純綷只讓香港人和國內同胞充昏著 "民族自豪" 咁來得實在
"門面野都唔做, 到時就真係可怕"

AHHAHA 你呢個建議咪等於"維港巨星匯", 成效係點, 唔駛多講....

我諗你以上意見, 有一個最重大問題, 就係忽視左其他市民的意願...

閣下不斷只從政府負面角度出發, 只想著特區政府"裙腳", "門面",
.....但沒有想到香港的確有一群市民係對有關活動的興趣....
金牌運動員黎, 市民反應之熱烈, 其實有目共睹.....呢次太空人我唔知,
但之前搞都OK的....

而且講真, 香港係中國一部分, 即使係國內的慶祝, 也並無不當吧?
同國內同胞同歡, 也不是問題吧?

我本人之前一篇文, 正正係想帶出, 所謂"門面"野, 亦有實際的一面....
但如果閣下將"門面"不斷擴大到奶粉等問題, 似乎已經遠遠離題...

政治化問題, 如果小小一個活動, 都擴大到政治層面, 你可以, 但直言,
我就覺得好無謂.....事實上, 我本身亦不同意樓主的內容.....

cky 發表於 2008-10-2 23:12 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2008-10-2 08:58 發表

AHHAHA 你呢個建議咪等於"維港巨星匯", 成效係點, 唔駛多講....

我諗你以上意見, 有一個最重大問題, 就係忽視左其他市民的意願...

閣下不斷只從政府負面角度出發, 只想著特區政府"裙腳", "門面",
.....但沒有想到香港的確有一群市民係對有關活動的興趣....
金牌運動員黎, 市民反應之熱烈, 其實有目共睹.....呢次太空人我唔知,
但之前搞都OK的....

而且講真, 香港係中國一部分, 即使係國內的慶祝, 也並無不當吧?
同國內同胞同歡, 也不是問題吧?

我本人之前一篇文, 正正係想帶出, 所謂"門面"野, 亦有實際的一面....
但如果閣下將"門面"不斷擴大到奶粉等問題, 似乎已經遠遠離題...

政治化問題, 如果小小一個活動, 都擴大到政治層面, 你可以, 但直言,
我就覺得好無謂.....事實上, 我本身亦不同意樓主的內容.....

原來你只係想到一個爛到不堪的 "維港巨星匯" 而已?

請翻查一下一年香港有幾多呢類節目先
有好多可能係你同我都唔識, 但係有一大班在港的支持者購票
甚至來自附近東南亞國家的遊客觀看
好似 domingo, 未過世時的 pavarotti 等, 濱崎步等
呢 d 的叫座力不會比太空人先生差吧

乜太空人不來港, 就係忽視其他市民的意願?
不如睇番下那些金牌表演, 點解會有部份坐唔滿?
你所謂的反應熱烈, 就係 d 人搶門票諗住炒高
有人放唔出手, 索性浪費左佢
呢 d 都有目共睹添

重點還不是最後說出了 "香港係中國一部分" 呢個大理由作為後盾
同歡... 就係理由要求太空人來港環遊一圈?
我俾著佢地會安排晌大學/太空館之類做一 d 航天講座
仲話有 d 目的
但係純綷出席做騷大會
出動某亞姐某大哥出黎充撐一番, 兼係要同佢合唱一曲
再加埋要佢地晌螢光幕面前講下佢地既私人生活咁?
呢 d 馬騮戲等同於同歡, 唔係下嘩?

睇怕要舉國同歡, 怕且佢地環遊晒全中國各城市先安樂?
人人有份, 永不落空, 又不會得失任何一個城市
又唔駛眼空人有我冇
一天都光晒
反正最慘果個就係太空人本身囉
3ASV196 發表於 2008-10-2 23:56 | 顯示全部樓層

原帖由 cky 於 2008-10-2 23:12 發表

原來你只係想到一個爛到不堪的 "維港巨星匯" 而已?

請翻查一下一年香港有幾多呢類節目先
有好多可能係你同我都唔識, 但係有一大班在港的支持者購票
甚至來自附近東南亞國家的遊客觀看
好似 domingo, 未過世時的 p ...

我唔係唔知有其他, 不過講緊政府搞, 引一例子吧....

無錯, 正正香港係中國一部分, 中國太空人成功完成任務, 黎香港同香港人見下面,
呢個理由有乜問題?

事實上, 剛剛無線新聞講左, 太空人黎香港將會同香港科技人士交流, 亦會同青少年見面,
令佢地更了解中國航天科技....唔知閤下又點睇....

政府搞的節目, 事實上又是否你所講的咁負面? 上次黎, 我亦記得太空人有同"陳易希"(我唔肯定
名有無錯, 那小發明家) 交流吧..