hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [未經證實消息]特區政府安排神七太空人來港提高民望: ...
開啟左側

[未經證實消息]特區政府安排神七太空人來港提高民望:

238X 發表於 2008-10-3 00:35 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2/10/2008 23:56 發表

政府搞的節目, 事實上又是否你所講的咁負面?
上次黎, 我亦記得太空人有同"陳奕熙"
(我唔肯定名有無錯, 那小發明家) 交流吧..

陳易希...
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
FBI2 發表於 2008-10-3 00:52 | 顯示全部樓層
原帖由 S3N280_FX8032 於 2008-9-28 19:47 發表
首先恭喜三位神七太空人翟志剛、劉伯明及景海鵬安全回航先,繼之前神六費俊龍和聶海勝、神五楊利偉先後訪港,相信在好快的時間香港特區政府會遨邀請神舟七號三位太空人翟志剛、劉伯明及景海鵬訪港以提高香港特區行政長官 ...

不如快D推行雙普選,解決雷曼班災民,設立最低工資和最高工時等好過啦....我而家日日做到甩碌,先得雞碎人工....
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
238X 發表於 2008-10-3 12:03 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 3/10/2008 00:52 發表

不如快D推行雙普選,解決雷曼班災民,設立最低工資和最高工時等好過啦....我而家日日做到甩碌,先得雞碎人工....

最高工時講嘅啫,有嘢趕你加唔加班?

至於最低工資,斷估你就算做到甩碌,
時薪都高過擬定最低工資下話?
on11358 發表於 2008-10-3 13:26 | 顯示全部樓層

而家普遍黎講大家機心太重(小弟都係),容易不自覺地標籤對持不同意見之人士既意見,
當某些組織、政黨、政府、公司每做一個決策都被認為係有表面以外既目的而做,
好難接受佢地係真正有考慮市民利益出發,往往討論時便會先入為主既心態。
S3BL100 發表於 2008-10-4 20:13 | 顯示全部樓層
我看到這篇post,第一個反應是:

太空人成功返歸,你就咁鬼快手祝賀兼發急函邀請來港;
大量含三聚氰胺奶類製品流入巿面,你就聲都唔聲,似乎
當沒有這件事,連敦促上面徹查這種簡單不過的門面動作
都沒有做,不知是否怕得罪中央,而置巿民健康於不顧。
(不過唔係喎,你明明知道呢件事架,重響度話咩要同印
尼政府合作調查係邊d產品出問題……)

看到一個為了討好上級而顛倒事情重輕、置巿民健康於不
顧的政府,我可以做的,只能是找機會移居外國,因為在
外國,食品有問題會立即徹查回收,不像香港,食品出問
題,重掛住請太空人來港。

P.S. 好彩我在這一年裏,大部分時間都會在外地,最多只
是捱這三四個月問題食品。
3ASV196 發表於 2008-10-4 22:11 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2008-10-4 20:13 發表
我看到這篇post,第一個反應是:

太空人成功返歸,你就咁鬼快手祝賀兼發急函邀請來港;
大量含三聚氰胺奶類製品流入巿面,你就聲都唔聲,似乎
當沒有這件事,連敦促上面徹查這種簡單不過的門面動作
都沒有做,不知是否怕得罪中央,而 ...

"敦促上面徹查這種簡單不過的門面動作"...
試問邊有呢d程序ga, 其他地方都唔會無啦啦叫大陸做好d ga la...
只能從入口加強管制, 或叫市民留意, 及加強合作, 加強資訊等....
唔會去管理/"敦促"其他地方的相關單位ga bor...

因為香港衛生部門, 都唔同內地的...如果世衛, 就唔同身份jei..

不過我都覺得香港的衛生部門今次反應好慢...唔值得幫...

但都係唔明, 衛生的事, 又關太空人黎香港事...政府雖然
都係同一個, 但部門, 事件都唔同la... 衛生問題, 涉及
專業的事實考慮..決定的人也不一樣吧....
3ASV196.KE7270
S3BL100 發表於 2008-10-4 22:35 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2008-10-4 22:11 發表
"敦促上面徹查這種簡單不過的門面動作"...
試問邊有呢d程序ga, 其他地方都唔會無啦啦叫大陸做好d ga la...
只能從入口加強管制, 或叫市民留意, 及加強合作, 加強資訊等....
唔會去管理/"敦促"其他地方的相關單位ga bor...

那麼,鄰國(包括台灣)政府在這次事件上做過甚麼?香港又做過甚麼?
香港自認是中華人民共和國的一個特別行政區,理應可以做得更多。

原帖由 3ASV196 於 2008-10-4 22:11 發表
但都係唔明, 衛生的事, 又關太空人黎香港事...

那我想問,祝賀兼邀請太空人來港的那位人士,他在毒奶粉事件上做過甚麼?

238X 發表於 2008-10-4 22:49 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 4/10/2008 22:35 發表

那我想問,祝賀兼邀請太空人來港的那位人士,他在毒奶粉事件上做過甚麼? ...

1. 是周一嶽說的嗎?

2. 以下是《史記》之中的一段記載:
居頃之,孝文皇帝既益明習國家事,朝而問右丞相勃曰:「天下一歲決獄幾何?」勃謝曰:「不知。」問:「天下一歲錢穀出入幾何?」勃又謝不知,汗出沾背,愧不能對。於是上亦問左丞相平。平曰:「有主者。」上曰:「主者謂誰?」平曰:「陛下即問決獄,責廷尉;問錢穀,責治粟內史。」上曰:「苟各有主者,而君所主者何事也?」平謝曰:「主臣!陛下不知其駑下,使待罪宰相。宰相者,上佐天子理陰陽,順四時,下育萬物之宜,外鎮撫四夷諸侯,內親附百姓,使卿大夫各得任其職焉。」孝文帝乃稱善。右丞相大慚,出而讓陳平曰:「君獨不素教我對!」陳平笑曰:「君居其位,不知其任邪?且陛下即問長安中盜賊數,君欲彊對邪?」

(註:相信以閣下修為,這段文字不用我費神語譯)

所以,如果你想說的是曾蔭權,那我認為:
只要下面的人有做事,他不一定要出面邀功。
P.S.1:  說起來,這不也是政治化粧嗎?怎麼連你也鼓勵他做這樣的事?
P.S.2:  這一點甚至對周一嶽也適用。
3ASV196 發表於 2008-10-4 22:51 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2008-10-4 22:35 發表

那麼,鄰國(包括台灣)政府在這次事件上做過甚麼?香港又做過甚麼?
香港自認是中華人民共和國的一個特別行政區,理應可以做得更多。

那我想問,祝賀兼邀請太空人來港的那位人士,他在毒奶粉事件上做過甚麼? ...

咁如果你要批評那人無理毒奶粉, 或政府係食物衛生的手法, 無問題,
但都係同邀請太空人無關ga.....?

依家好多人口吻係, 好似政府有咩做得唔夠好, 就無資格去請太空人般... 好奇怪...
正如我好早之前講, 一事還一事吧...

3ASV196.KE7270
238X 發表於 2008-10-4 23:02 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 4/10/2008 22:51 發表

依家好多人口吻係, 好似政府有咩做得唔夠好, 就無資格去請太空人般... 好奇怪...

但咁的話,啲人確實會覺得政府做嘢不分輕重。
啱唔啱係另一回事 (見頭先我嘅回文 #38),至少自然先。