hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 從 171R 看甚麼是有心的生意人。
開啟左側

從 171R 看甚麼是有心的生意人。

ctb8107 發表於 2008-9-30 19:35 | 顯示全部樓層

同樓上一樣, 我唔否定各大巴士公司都有各自既長處...
focus今次, 城巴真係好抵讚, 九巴就...
不過九巴個地頭以至成個派更system都有別於城巴, 要學城巴, 並非一朝一夕的事!

反觀九巴, 296A當年都不失為一個由乘客角度出發既賺錢大計!
不過九巴真係比較少呢類佳積, 因為九巴一向比較保守, 架構又較複雜, 各單位都各自為政,
而城巴除了決策層思維較大膽和flexible外, 員工上下一心更是難得的優勝之處!

p.s. 如果晚晚都係咁, 171R九巴同城巴搵錢既差額就會好大.
fv682 發表於 2008-9-30 19:36 | 顯示全部樓層
會唔會就係因為咁, 上次城巴冇得加價?哈
駐屯門記者FV682報導
530 發表於 2008-9-30 19:45 | 顯示全部樓層
一向覺得城巴有呢班員工真係執到, 真係唔希望再見到城巴同員工互信出現問題
放工時間紅隧口九巴會有兩至三個稽查, 但佢地真係淨係識企係車門度睇人上車
城巴得兩個人都識叫下有無人上, 提下人係P車, 執返正d車序(118 o既P車)
早繁企柴灣巴士站的稽查會扶婆婆上車, 識叫趕時間o既人上車
ksmbh 發表於 2008-9-30 20:24 | 顯示全部樓層

原帖由 111 於 2008-9-30 10:56 發表

好老實講,城巴一向服務態度都異常地好,簡直有D似非謀利機構咁,服務方式完全由乘客著想出發,在這個往往由金錢、利潤出發的香港實在很難得

九巴服務又唔算話好差,不過一和城巴對比下,便顯得九巴的服務態度已經完全被比下 ...

我又唔覺城巴似非某利機構,
不過城巴比較會從乘客既角度著想,
好似編時間表咁,
九巴/城巴疏車線可見一斑,
我既感覺係城巴管理層係會有搭過巴士既,
(雖然或者係好偶然既一次)
所以知道乘客所想.....

大公司有好多既得利益者,複雜制度,老臣子等等,
仲要有專利好難靈活應變外界,
管理層亦可能係繼承父業,
本身未必志在此,只想又大樹遮陰,
咁又點會有heart.....

或者睇到既,
其實咪正係家族式大公司同細公司企業文化既唔同囉...
ksmbh 發表於 2008-9-30 20:26 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2008-9-30 02:22 發表
九巴業績已經見紅,如果他們還是用等客人作主動的舊思維,4 }1 f4 r+ F- |  t7 z
最終只會走向失敗。

睇下0062股價已經反映左呢樣野
雖然同冇樓起都好有關係
但比起其他公用股成績都算好差
kj9021 發表於 2008-9-30 21:22 | 顯示全部樓層
真係辛苦晒樓主DA54深夜為我們報導城、九與紅小作戰的實況! 看了後真是不得不欣賞城巴積極拉客的作風,值得九巴反省及學習!
642 發表於 2008-9-30 21:26 | 顯示全部樓層

回復 23# 的帖子

唔好話171R
171都係一個活生生例子

每日六點半至六點九依個繁忙時段
城巴都有一架車由紅隧口返海怡
本身就無特別  不過依個時後應該係九巴既
亦即係話城巴違規食客
有次架車遲左少少黎  個稽查即刻話個司機
"做咩咁遲黎,攪到成差唔多五十幾個客上左九巴車(因為之前連續三架171黎)下次早少少喇"
雖然最後架車都係空車來頂閘走  但係淨係依句已經聽得出D前線對公司既歸屬感有幾強

其實唔好話九巴D前線唔好  其實佢地有D都好似城巴咁
不過往往公司架構問題攪到D司機做到"無癮"
試過因為171依班"攝車"而有司機向公司投訴
不過公司唔理  最後繼續有依班"攝車"開
錢?咪繼續俾人賺lor
KZ9314@YCC 發表於 2008-9-30 21:33 | 顯示全部樓層
城巴拉客的確值得一讚
有司機同我講,九巴員工士氣低落,做到好似城巴咁都難

響上年,我記得響沙田第一城站頭有個稽查都係好積極架
除左不斷提醒學生們有車到外
有時80K、85K、86S一齊來
佢都會比3條線一齊上客,疏導乘客
仲會提人86S貴過其他兩條線
甚至佢會行埋落去管理81C、87D同281A既秩序,出埋馬路指揮巴士停泊位置

不過今年次次響沙田第一城站頭既稽查都係唔多理下其他人咁
派人來=無派人
 樓主| da54 發表於 2008-9-30 21:36 | 顯示全部樓層
原帖由 642 於 2008-9-30 21:26 發表

' N8 a) u. n( e! Y. d8 c- c其實唔好話九巴D前線唔好  其實佢地有D都好似城巴咁5 N  X& y7 ?% F$ s% P; o
不過往往公司架構問題攪到D司機做到"無癮"

的確如此。我都話,最初九巴個稽查最初都有嗌兩句的,
不過自己一個人咁樣嗌的確係非常唔好受,應該要理解。

員工永遠係一間公司重要的資產,懂得運用員工者,
對公司絕對有利。如果高層人員肯落場以身作則,
前線職員一定會跟住做,久而久之,一個新文化就會出現。
至於你們信不信?反正我信了
on11358 發表於 2008-9-30 21:40 | 顯示全部樓層

原帖由 da54 於 2008-9-30 14:51 發表
我只是希望九巴在未懂得開源前不要說自己有加價壓力~

九巴都有一些開源措施,不過多數針對非車務收益方面,
例如路訊通、茶水站賣廣告以至車廂內賣廣告等等。
但係節流既力度比起開源更大,減班次減補水,
o甘做必定會影響員工士氣以及外界印象,到時可能得不償失。

不過做得比較好既城巴反而今次無得加價(唔計聯營線),俾著我係管理層就有點心淡,
奈何外界只會覺得唔應該賺得太多,完全睇唔到背後所付出過既努力,
到頭來巴士公司本著做又三十六,唔做又三十六既心態,最後損失都係乘客。