hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 從 171R 看甚麼是有心的生意人。
開啟左側

從 171R 看甚麼是有心的生意人。

JN6854 發表於 2008-9-30 21:43 | 顯示全部樓層

首先要感謝DA54兄咁賣力報導
小弟都搵日落去一趟先 反正行番原居地都唔係好花時間
(其實最好就星期五或者星期六晚 保證矚目 但係臨場再議啦)

大家有無留意 其中一兩幅相見到
城巴時段直頭放架「流動收費車」0係度
直接俾完錢就中門上車直上樓上/車尾
呢0的就係「待客0既誠意」
講老實 而家呢個社會唔用呢種誠意 已經留唔住客仔0既心

九記點解留唔住客 就係諗住「淡定有錢剩」
結果人地一拉~咪成「抽」咁拉 得番小貓三兩隻囉
[點解0的客肯等小巴呢? 因為站頭會同客講等幾多分鐘就有車到
0的客有預算唔駛等好耐 咁自然唔會番轉頭去上171R]

衷心向呢班咁夜仲搏命為公司掘金搶客0既員工致敬!
(雖然好話唔好聽
搏老命都未必多0的錢落袋 但係公司賺得多0個時
話唔定就真係有多0的錢落袋[分紅分多0的])

其實新巴唔係唔強(歸屬感)
但係始終及唔上以前中巴同現時城巴
(即使新城一家 但係個人仍然覺得兩巴親疏有別)
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
Maltesers 發表於 2008-9-30 21:50 | 顯示全部樓層
賺錢係一間公司既常態,無咩主唔主場...
真係有錢唔賺咩。
同樣都可以話因為唔係主場,山長水遠又派車又派人過海,準備應該更加充足,不勝無歸至係。
我覺得在場職員兩間公司行為唔同,除了個人因素之外,
亦都同公司好大關係。
觀乎易拉架,派車呢啲事前準備,就知道城巴係想在171R賺返筆.....
九巴在171R上面,其實係一味靠痴.....

記得有某啲股市分析員,有個講法,想知某間上市公司前景點,
睇下佢平時做生意、鋪頭既情況,就知大概。

一直覺得九巴其實係「大間得滯」,變左公司既靈活性低
有好有唔好,蝕錢線九巴唔會太急於郁佢,
但係爭生意同改進服務方面,就會反應好慢。
3ASV196 發表於 2008-9-30 22:20 | 顯示全部樓層
其實九巴本身一個歷史咁長, 咁大的公司, 要改變的確有D 難度...

九巴唔係無用心, 但可以講, 九巴將D 集中力放左係D 設備.......
如報站機, 巴士站(如透明頂ar, 數碼巴士站ar), 新的巴士設計引入(如直梯),
roadshow(當係好野黎先),  係呢d方面, 一直改進都比新城快 (其實我唔明點
解新城大部份車也無報站及車廂內的路線圖....)

但反而九巴似乎少左份人情的感覺.......正如好多版友講, 拉客一方面更是
不足....路線推廣亦好似太少...

其實幾間巴士公司都應該互相學習, 香港巴士服務先會更好

3ASV196.KE7270
ksmbh 發表於 2008-9-30 22:31 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2008-9-30 22:20 發表
N
九巴唔係無用心, 但可以講, 九巴將D 集中力放左係D 設備.......
; z$ @2 C7 i' z/ P6 Ghkitalk.net如報站機, 巴士站(如透明頂ar, 數碼巴士站ar), 新的巴士設計引入(如直梯),
8 Z" N, Y( w: Z5 Croadshow(當係好野黎先),  係呢d方面, 一直改進都比新城快 (其實我唔明點
6 x1 L7 n7 i8 h) r: V, B1 G1 ihkitalk.net解新城大部份車也無報站及車廂內的路線圖....)
) w2 g* U( A5 `0 n巴士,鐵路,生活) Z6 }) I3 V- {9 |# d8 O% A

Roadshow我覺得係越做越頹,
呢排搭返九巴返工,
Roadshow根本冇乜節目,
有時搭半個鐘已經重播緊,
好多垃圾廣告雜誌乜野HSXC信用卡,
加埋OSIM個廣告,煩到想扑爛個MON....

我搭巴士就係要放工訓覺,
一時比ROADSHOW煩,
落到樓下又比個報站機嘈,
有時司機仲要無端端叫乘客行入車廂
如果唔係108冇得揀我唔會上九巴...

個報站機又唔係GPS,
有時搭車見司機禁多左下又要一邊行車一邊禁返 口岩個站,
真係見到都牙煙.....
仲要D司機慣性咁轉彎就黎一句,
<緊握扶手>停站就<行入車廂>,
真係嘈到無有...

直梯巴士仲搞到鬼咁遠先有位坐,
對老人家同大肚婆仲UNFRIENDLY過舊巴士,
更加難以欣賞,
本來車頭咁大個空間,
可以整個置物價比乘客放行李/送菜,
但九巴貼住<不准放行李>認真奇怪,
反而以前熱狗都有小小的行李區
我只係覺得車真係越來越不passenger friendly....

九巴最抵讚係個頭枕,
真係好舒服~仲有D巴士轉乘計畫
比對面海有誠意得多~
530 發表於 2008-9-30 22:46 | 顯示全部樓層

回復 27#, 31# 的帖子

有時路過都會見到呢部車stand-by, 但都唔覺原來班車偷雞開的
當下午兩/三班118P痴得太近攪到得三/四成坐滿o既時候, 稽查會發師傅晦氣的
的確, 前線員工的工作態度同公司制度有直接關係, 九龍公司o既管理雖然進步左好多, 但卻欠缺彈性同過於規範, "以客為先"結果對前線員工增添壓力

流動八仔同錢箱連朝早東廊尾站都有部, 如果真係好賺o既線, 花一點成本係呢d地方, 效率可以增加唔少(大家都知香港人企巴士o既習慣啦), 不過對岸咁鐘意直梯可能都唔係咁稀罕個幾個客

原帖由 3ASV196 於 2008-9-30 22:20 發表
如報站機, 巴士站(如透明頂ar, 數碼巴士站ar), 新的巴士設計引入(如直梯),
roadshow( ...

講設備城巴好似有研究同心得d wor...
要個睇完都係要問司機o既報站機同睇乳豬紙真係分別不大

其實翻新城巴車我覺得絕對係新淨, 只係對面海o既金色新聞稿攻勢太成功

3ASV196 發表於 2008-9-30 22:47 | 顯示全部樓層
原帖由 ksmbh 於 2008-9-30 22:31 發表

Roadshow我覺得係越做越頹,
呢排搭返九巴返工,
Roadshow根本冇乜節目,
有時搭半個鐘已經重播緊,
好多垃圾廣告雜誌乜野HSXC信用卡,
加埋OSIM個廣告,煩到想扑爛個MON....

我搭巴士就係要放工訓覺,
一時比ROADSHOW煩 ...

其實鍾唔鍾意d 設備/呢d設備有無用係一件事, 不過本身都睇到
九巴有心去改善服務gei... 最少呢d方面...唔係少做少錯, 唔做唔錯的心態..

當然, 設備的確仲有改善空間la, 而呢d經驗, 新城亦好值得用黎參考....

EU5472 發表於 2008-9-30 22:54 | 顯示全部樓層

回復 34# 的帖子

不過D頭枕超硬,之前搭車無位坐,司機無端端踩BRAKE,扶住扶手都企唔穩,成個人撞埋個頭枕到,痛到我...
不過灰色既頭枕係比粉紅色及直梯既頭枕軟少少...
同埋有時停站報<行入車廂>,係一早已經SET左入去,未必係車長"咁"既
不過車頭唔比擺行李/送菜係有道理既,事關D人擺低左,就去搵位坐,架車轉彎D野就周圍動,甚至見過飛左落地,個司機無端端比人話
ksmbh 發表於 2008-9-30 22:55 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2008-9-30 22:47 發表

其實鍾唔鍾意d 設備/呢d設備有無用係一件事, 不過本身都睇到
九巴有心去改善服務gei... 最少呢d方面...唔係少做少錯, 唔做唔錯的心態..

當然, 設備的確仲有改善空間la, 而呢d經驗, 新城亦好值得用黎參考.... ...

報站機車內路線圖都有用,
但ROADSHOW真系想唔到有乜用,
至少深巴有體育賽事,九鐵有新聞都好過佢,
逼乘客睇廣告雜誌,
又唔見有幾多質素既內容.
3ASV196 發表於 2008-9-30 23:02 | 顯示全部樓層
原帖由 ksmbh 於 2008-9-30 22:55 發表

報站機車內路線圖都有用,
但ROADSHOW真系想唔到有乜用,
至少深巴有體育賽事,九鐵有新聞都好過佢,
逼乘客睇廣告雜誌,
又唔見有幾多質素既內容.

其實我第一篇回文已經講左"當係好野黎先"..... ahahaha
即我都唔同意對乘客一定好事黎....

當然roadshow 最大作用係廣告收入, 而新城
先後都加左電視.......

不過我講呢d野, 本身唔係想討論某一設備好與壞, 而是
想講九巴亦唔係一d改進都無做過, 但取向同新城有d 分別而已...
至於咁做是否成功, 就另有定論吧.......

111 發表於 2008-9-30 23:02 | 顯示全部樓層

原帖由 on11358 於 2008-9-30 09:40 PM 發表

九巴都有一些開源措施,不過多數針對非車務收益方面,
例如路訊通、茶水站賣廣告以至車廂內賣廣告等等。
但係節流既力度比起開源更大,減班次減補水,
o甘做必定會影響員工士氣以及外界印象,到時可能得不償失。

不過做得比 ...

我覺得今次城巴冇加價係出自城巴自已既決定,唔係TD唔比佢加