hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 從 171R 看甚麼是有心的生意人。
開啟左側

從 171R 看甚麼是有心的生意人。

hksf 發表於 2008-10-1 08:21 | 顯示全部樓層

原帖由 ksmbh 於 2008-9-30 22:31 發表

Roadshow我覺得係越做越頹,
呢排搭返九巴返工,
Roadshow根本冇乜節目,
有時搭半個鐘已經重播緊,
好多垃圾廣告雜誌乜野HSXC信用卡,
加埋OSIM個廣告,煩到想扑爛個MON....

我搭巴士就係要放工訓覺,
一時比ROADSHOW煩 ...

原個車頭個鎚仔係咁樣用

評分

參與人數 2aPower -5 收起 理由
238X -2 如果我無記錯,最初好似係你去 B2 講先 ...
dennislokawai -3 惡意灌水

查看全部評分

要求安信兄弟拯救雷曼兄弟
citybus_#918 發表於 2008-10-1 09:19 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2008-9-30 22:20 發表
其實九巴本身一個歷史咁長, 咁大的公司, 要改變的確有D 難度...

九巴唔係無用心, 但可以講, 九巴將D 集中力放左係D 設備.......
如報站機, 巴士站(如透明頂ar, 數碼巴士站ar), 新的巴士設計引入(如直梯),
roadshow( ...

其實講返呢啲設備, 有好多都係城巴做起先

例如防紫外光既玻璃侯車亭, 城巴早喺 Network 26 時期, 已大規模興建這類巴士站亭, 當時站亭上還設有時鐘, 相信九巴當時還在使用瓦鐵站亭

同樣, 在巴士上電視上, 其實第一部亦是由城巴開創先河, 安裝於 #2300 上, 面世時期是比 RoadShow 早的

另外, 在數碼巴士站方面, 城巴亦有引入與九巴同型號的數碼巴士站, 位於上環永安百貨巴士站.

提到巴士設計, 二加二座位亦是由城巴引入的, 實用程度相信比直梯來得更多

而且, 談到城巴努力開源的表現, 不得不提現時相當普遍的十字和大四方廣告
根據 2004 年巴士年鑑, 是城巴於 2003 年首度推出大四方廣告, 而全港首款大四方廣告是 HP 打印機.
其後, 九巴及新巴亦相繼跟隨, 令大十字和四方廣告成為巴士公司新一條收入來源
河灣西 發表於 2008-10-1 09:22 | 顯示全部樓層
原帖由 111 於 2008-9-30 23:02 發表

我覺得今次城巴冇加價係出自城巴自已既決定,唔係TD唔比佢加
唔好話"你覺得"丫, 睇返d舊報紙啦唔該
你呢句說話根本係憑空想像
 樓主| da54 發表於 2008-10-1 09:31 | 顯示全部樓層

原帖由 PB602 於 2008-9-30 23:39 發表
城巴上至營運經理車務主任, 下至稽查站長, 都有唔少係巴士迷. 巴士迷對營運比較熱心, 唔止當係一份工, 再加上阿爺年代遺下既文化, 自然比九巴積極.

當晚海洋公園的城巴職員似乎無一個係巴士迷,最起碼無一個係我會經常見到的...
當晚最落力的係我影到企係 #482, #9010 側邊的督察,如果無佢其他人都可能無咁落力。
大家不妨睇下佢係咪巴士迷~

原帖由 JA5674 於 2008-9-30 23:54 發表
城記一向係海洋公園都好積極!

城巴一向積極唔係大晒,因為班客唔係一向搭開。即使上星期城巴做 171R 有幾成功,
如果今晚 171R 唔做宣傳唔拉客,一樣係死。

原帖由 fm1234 於 2008-10-1 00:03 發表
睇番紅小有句話行 "西隧特快",其實心水清既人都知從
Ocean Park經西隧去旺角,其實都應該係巴士快...

所以紅小用呢個point都幾奇怪

果班靚仔靚妹好多都真係唔識香港地理,
你同佢地話行西隧佢可能真係會以為快 d....
同埋好多都驚停站會好耐... (係咪要多謝某公司?)
至於你們信不信?反正我信了
citybus_#918 發表於 2008-10-1 09:35 | 顯示全部樓層
原帖由 on11358 於 2008-9-30 21:40 發表

九巴都有一些開源措施,不過多數針對非車務收益方面,
例如路訊通、茶水站賣廣告以至車廂內賣廣告等等。
但係節流既力度比起開源更大,減班次減補水,
o甘做必定會影響員工士氣以及外界印象,到時可能得不償失。

不過做得比 ...

車箱內賣廣告方面, 其實城巴早喺 2002 年已創先河

先提及金寶湯的車箱廣告及全車身廣告的組合當時除了車箱旁板, 車頂, 椅背, 就連扶手環亦設有金寶湯的裝飾
車箱覆蓋程度相信比九巴近期既鴻福堂更多

而且, 同年, 城巴車箱廣告亦有麥斯威爾咖啡, 當時車箱覆蓋程度與金寶湯相約, 唯此咖啡廣告更覆蓋車箱地板

另外, 印象中, 其後城巴車箱廣告亦有 VS 噴髮膠等, 當然不少得一個接一個的椅背廣告
而最近期的椅背廣告應為 Citi Bank 信用卡, 連同八達通收費器上的微型廣告板

3ASV196 發表於 2008-10-1 09:38 | 顯示全部樓層
原帖由 citybus_#918 於 2008-10-1 09:19 發表

其實講返呢啲設備, 有好多都係城巴做起先

例如防紫外光既玻璃侯車亭, 城巴早喺 Network 26 時期, 已大規模興建這類巴士站亭, 當時站亭上還設有時鐘, 相信九巴當時還在使用瓦鐵站亭

同樣, 在巴士上電視上, 其 ...

其實又無話城巴唔好......當然都做好多野...反而原來電視先我唔知....多謝提供資料...

不過講開廣告, 第一個窗口透視或廣告, 應該係九巴引入的, 藍色貼晒全車,
不過之後出左問題, 好快改左......@@ 不過城巴另外有"發光BANNER" 的開發...

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
citybus_#918 + 1 不用謝 ^^

查看全部評分

3ASV196.KE7270
dicksonboy 發表於 2008-10-1 09:47 | 顯示全部樓層

原帖由 on11358 於 2008-9-30 21:40 發表

九巴都有一些開源措施,不過多數針對非車務收益方面,
例如路訊通、茶水站賣廣告以至車廂內賣廣告等等。
但係節流既力度比起開源更大,減班次減補水,
o甘做必定會影響員工士氣以及外界印象,到時可能得不償失。

你所講既廣告收益係佔好小部分,叫聊勝於無
巴士公司收入始終係靠車票,但係價就唔加到多
開源又唔得,節流又唔得
俾你係巴士公司你會點辦呢?

係人都知人工佔左成本既最大部分
就算近年油價上漲得瘋狂,人工依然係成本既最大部分
要減省,cut overtime好正常
況且補水亦非所有司機既最愛,
俾你連續返六日十個鐘,真係訓低都有機
cut 補水早收D亦未必影響員工士氣

如果你知道一間叫Southwest既美國內陸廉價航空
你應該明白$$並非等於員工士氣
Idiotism is idiots being idiotic
JN6854 發表於 2008-10-1 11:10 | 顯示全部樓層
原帖由 111 於 2008-9-30 23:02 發表
我覺得今次城巴冇加價係出自城巴自已既決定,唔係TD唔比佢加

其實城巴都想加 因為佢要賺多少少準備大量換車
(Network 26時代批蘭已經差唔多要出標書買新車換)
但係太多客觀因素都唔利佢 結果得出0既結論係無得加

呢個已經唔係城巴自己決定 而係政府商討得出0既結論
如果唔係0既 咁政府登0個份報告書寫0既0野唔通係廢話?
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
JN6854 發表於 2008-10-1 11:16 | 顯示全部樓層
原帖由 citybus_#918 於 2008-10-1 09:35 發表
另外, 印象中, 其後城巴車箱廣告亦有 VS 噴髮膠等, 當然不少得一個接一個的椅背廣告  www.hkitalk.net% _: L% Q5 P$ K7 m3 \
而最近期的椅背廣告應為 Citi Bank 信用卡, 連同八達通收費器上的微型廣告板

八達通微型廣告板都唔算係近期0既事 以往都已經出現過
我諗唔係椅背廣告+微型廣告板唔受歡迎而少見
反而係廣告費開支大... (試諗0下 單係微型廣告板差唔多係一車一個 唔似係揀幾十架放...)

原帖由 3ASV196 於 2008-10-1 09:38 發表
不過講開廣告, 第一個窗口透視或廣告, 應該係九巴引入的, 藍色貼晒全車, " E# g2 G6 c9 F; `
不過之後出左問題, 好快改左......@@ 不過城巴另外有"發光BANNER" 的開發...

當年發明0個個"發光Banner"真係夠晒正
(其實係做一個「發光廣告框」照住個車身廣告 原理同Hanover電牌光源應該係相若
記憶所及電車都有模仿作)
不過0係耗電量增加0既情況下 巴士係咪支持得住全晚長開就另作別論
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
JX9097 發表於 2008-10-1 11:46 | 顯示全部樓層

原帖由 fm1234 於 2008-10-1 00:03 發表
睇番紅小有句話行 "西隧特快",其實心水清既人都知從
Ocean Park經西隧去旺角,其實都應該係巴士快...

所以紅小用呢個point都幾奇怪

呢個世界有好多人唔識地理
隨時有人答你,西隧唔係距離海津公園好近咩?!

好多人以為小巴一定係快過巴士
(唔理大家行咩路)
小弟識人住西貢,佢不論去到邊度都係prefer小巴instead of巴士
(不論車資,迂迴程度)