hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 求助: Harddisk 問題
開啟左側

求助: Harddisk 問題

kmb3asv141 發表於 2008-10-30 01:59 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2008-10-24 10:12 發表

已經試過
但係唔覺 Recovery Disc 有個 D 野 ~

I think this is the driver for your tuner card
http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/TechSupport/SoftwareDescription.jsp?lang=en&cc=us&prodTypeId=12454&prodSeriesId=402154&prodNameId=404407&swEnvOID=228&swLang=8&mode=2&taskId=135&swItem=pv-18362-2
superay 發表於 2008-10-30 02:30 | 顯示全部樓層
原帖由 DW8306 於 2008-10-26 11:05 AM 發表

但係可用空間少左呢....
未過保既話拎去代理度整好過(唔急用既話)

據本人所知,硬碟出廠時會保留一些空間供replace壞磁區之用
在有關空間未用完之前,使用者見到的可用空間是不會減少的。
 樓主| AVD1 發表於 2008-10-30 07:23 | 顯示全部樓層

我會試試,
不過本來的是中文版, 又好似唔係咁

Anyway, 我會試
先謝 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| AVD1 發表於 2008-11-12 01:58 | 顯示全部樓層

唔該哂各位版友,
我部機已經搞掂左

Thank You ~

不過而家 MSN 好有問題
我會另開新文發問,
Anyway, 唔該哂各位版友 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
tsoikc 發表於 2008-11-12 22:32 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2008-10-22 21:34 發表
小弟部腦最近都有類似樓主的情況

1.開機超慢(要5-6分鐘)
但關機超快(只需約45秒)

2.del大量檔案時沒有回應(用shift+delete就冇事)

3.試過做重組時突然重開機,彈出HDD not found訊息,之後入唔到windows,嚇死我
但插過 ...

我公司部機都係禁, 不過部機一向都係慢, 已經係公認其中一部慢機 (行xp得256mb ram), 仲之前都叫正常運
作; 但係今個星期日日出藍面或自動BOOT機, 有時出完藍畫面BOOT機就會出下圖:

禁左f1之後都可以正常用到, 不過部機就成日出怪聲, 今日部機臨放工又出藍畫面, 跟住我boot極都boot
唔到, 即刻叫IT同事來睇, 佢就話我部機個HARDDISK已經死左; 由於之前已經壞過一次; 佢當時已經話
有BAD SECTOR; 但係因為當然無後備機; 所以勉強同我整返好; 佢話: 用得幾耐得幾耐. 結果, 今日IT個同
事同我講: 話部機已經差唔多時間可以換得(部機係ACER的, 機型明天返工再睇下, 我只係睇過部機係寫
住 DESIGNED FOR WINDOWS 98/ ME). 估計最少有8年機.

雖然宜家係換左第二部機, 不過佢同我講: 部機係有暗病的, 都係用得幾耐得幾耐.   不過最諷刺的係部後
備機係快2.??MHZ的CPU, 512MB RAM. 仲快過我原本部機.
用電時請注意安全!
barking 發表於 2008-11-12 22:58 | 顯示全部樓層

回復 45# 的帖子

不如自資買一部新機office用
dcyw 發表於 2008-11-13 08:54 | 顯示全部樓層

回復 46# 的帖子

小弟正是這類員工,原工作間的桌面電腦只是Pentium II時代
產物,七年來,已經歷小弟自行配置兩部電腦作工作用途。當
然兩部電腦在添置時都不是當年的中高效能配備,能夠應付工
作便算了。
tsoikc 發表於 2008-11-13 19:09 | 顯示全部樓層

回復 46# 的帖子

最大問題係我每日都要係INTERNAL SERVER度處理個人資料;
而且自己買部機返來用必須得到上頭同意; 仲有如果唔小心資料外洩;
又有機會比一些尊貴的議員challange... 結果係有排煩; 仲有部門最近
已經夠頭痕(睇我個簽名; 可能有人估到我係邊度返工). 而且宜家換左
部機部我; 今日
用左一日都叫做ok, 最少比以前快好多~ 所以都係用公
司機算了~
用電時請注意安全!