hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) [多相] 今日行程 上水去屯門
開啟左側

[多相] 今日行程 上水去屯門

dcyw 發表於 2008-11-4 13:26 | 顯示全部樓層

原帖由 nwfb1601 於 2008-11-4 11:32 發表

0個陣維景灣畔同澳景路都唔俾外人入去?

因為若要從調景嶺站步行往返澳景路只能夠穿越整個維
景灣畔,故除屋苑住客及其訪客外均不能夠這樣行。
gordon 發表於 2008-11-4 13:57 | 顯示全部樓層
原帖由 dcyw 於 2008-11-4 13:26 發表

因為若要從調景嶺站步行往返澳景路只能夠穿越整個維
景灣畔,故除屋苑住客及其訪客外均不能夠這樣行。

維景灣畔外有條沿海的路由小巴站通往調景嶺站, 小弟都試過在油塘坐小巴去維景灣畔, 步行至調景嶺站坐792M.
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
le914 發表於 2008-11-4 18:03 | 顯示全部樓層
小弟也是愛好長途步行的人,只不過相比起樓主之下,步行時間不及他那麼長。

早前有版友提及,為甚麼不去行山,反倒要行馬路?
以小弟為例,通常因為朋友無暇結伴登山,但又想週圍逛,於是只好獨個兒長途步行
有時一個人去行山,始終比較一個人行馬路危險得多
例如若在山上暈倒、遇上山火、或者被蛇咬
因山路經過的人甚少,隨時會叫天不應、叫地不聞
相反,若在馬路上遇上任何意外,尋找別人幫助時
路上經過的車輛和途人,會較易能提供協助
當然,行馬路的風險也不少,例如要當心車輛失控衝上馬路......

小弟也想分享一下長途步行的時間數據:
旺角信和中心 - 尖沙咀碼頭 (經彌敦道,海防道,廣東道) : 約30分鐘
旺角信和中心 - 大埔道北九龍裁判處 : 約35分鐘
旺角信和中心 - 紅磡體育館 (經彌敦道,柯士甸道) : 約40分鐘
旺角信和中心 - 九龍城迴旋處 (經亞皆老街) : 約45分鐘
旺角信和中心 - 九龍寨城公園 (經界限街) : 約55分鐘
紅磡基道中學 - 九龍城迴旋處 (經土瓜灣道,宋皇臺道) : 約25分鐘
九龍城迴旋處 - 九龍灣淘大花園 : 約40分鐘
黃大仙中心 - 九龍灣淘大花園(經龍翔道,再上富山,之後行平定道落山) : 約50分鐘
觀塘法院 - 九龍灣利基大廈 : 約40分鐘
中環大會堂 - 石塘咀屈地街(經干諾道中、西) : 約35分鐘
灣仔碼頭 - 銅鑼灣中央圖書館 : 約20分鐘
銅鑼灣Sogo - 金鐘太古廣場3期 : 約45分鐘
灣仔碼頭 - 北角碼頭 : 約50分鐘
北角碼頭 - 太古城中心 : 約45分鐘
錦英苑 - 西貢市中心(經西沙路) : 約2小時10分鐘
順利消防局 - 香港科技大學 : 約50分鐘
厚德 - 香港科技大學 (經影業路) : 約50分鐘
坑口北 - 清水灣道五塊田 : 約35分鐘
香港科技大學 - 西貢市中心 : 約1小時15分鐘
清水灣道相思灣 - 布袋澳 : 約55分鐘
沙頭角公路鹽灶下 - 烏蛟騰 : 約1小時20分鐘
錦田高埔村 - 南生圍搭橫水道處(經南生圍路) : 約1小時30分鐘

EV2021 發表於 2008-11-4 18:17 | 顯示全部樓層

想不到樓主同我都係同道中人 五年前我都行過類似的路線,
但係方向倒返轉,由屯門景峰行去華明村
(最後體力不繼下行到去置福圍就停低了,坐車回家)

當時我都係行了約七個多小時,其中包括一小時多在元朗吃飯的時間。

想問樓主有冇行過粉錦公路﹖呢條路唔知好唔好行呢…
super3egg 發表於 2008-11-4 19:41 | 顯示全部樓層
粉錦公路由頭走到落尾: 02:25
步速比較慢,因為沿途有不少車,車速很快而且行人路好窄,有點心寒…
 樓主| ~~Knysna~~ 發表於 2008-11-4 21:40 | 顯示全部樓層
原帖由 le914 於 2008-11-4 18:03 發表
錦英苑 - 西貢市中心(經西沙路) : 約2小時10分鐘

多年前乘車經過西沙路,看見沒有幾多位置有行人路,不過我都想行下!

原帖由 EV2021 於 2008-11-4 18:17 發表
想問樓主有冇行過粉錦公路﹖呢條路唔知好唔好行呢…

粉錦公路我就未行過,但如果粉錦、林錦同荃錦呢3條畀我揀,我想行荃錦多d,但粉錦相對黎講易行好多,夠平坦!

p.s.我想問"天水圍 → 流浮山 → 白泥 → 曾咀 → 龍鼓灘 → 屯門"咁樣行得唔得,因為我在地圖睇好似有限制道路,同埋會唔會有I.I.?

石頭 發表於 2008-11-4 22:29 | 顯示全部樓層

原帖由 ~~Knysna~~ 於 2008-11-4 21:40 發表

p.s.我想問"天水圍 → 流浮山 → 白泥 → 曾咀 → 龍鼓灘 → 屯門"咁樣行得唔得,因為我在地圖睇好似有限制道路,同埋會唔會有I.I.?

唔得,曾咀一帶變成了新界西堆填區,白泥是道路盡頭,

但白泥有山路往屯門良景村後山,不過條路非常險峻,建議閣下量力而為
limited 發表於 2008-11-4 22:51 | 顯示全部樓層
原帖由 le914 於 2008-11-4 18:03 發表
北角碼頭 - 太古城中心 : 約45分鐘

如果沿渣華道→海澤街→鰂魚涌公園行去太古城中心
半小時步程應該可以到
跟住沿葛量洪號→鯉景灣→愛勤道到愛秩序灣海濱公園
就係一條練十公里跑的好路線
le914 發表於 2008-11-4 23:15 | 顯示全部樓層

回復 28# 的帖子

對,我相信行這一條捷徑,一定會很快便到太古城

只不過,因為小弟由北角碼頭行去太古城當日,正在做緊暑期工速遞員,必須要沿著英皇道來派件,因此在扣減出入大廈派件的時間後,大約需要45分鐘咁耐
barking 發表於 2008-11-5 01:23 | 顯示全部樓層

原帖由 石頭 於 2008-11-4 22:29 發表

但白泥有山路往屯門良景村後山,不過條路非常險峻,建議閣下量力而為

該山路是軍事禁區