hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 油青線夜更已調整收費
開啟左側

油青線夜更已調整收費

KC=] 發表於 2008-12-2 21:30 | 顯示全部樓層

始終藍田油塘既線就係咁,一唔係繁忙時間就冇咩客(藍佐已經係好例子)..何況青山道仲冷門D..
大傻哥 發表於 2008-12-2 23:39 | 顯示全部樓層
bombmanhk 發表於 2008-12-3 00:57 | 顯示全部樓層
原帖由 大傻哥 於 2008-12-2 00:30 發表

um..冇o既..油旺做得好真係冇得講...
始終去旺角o既車..插下旗仔就好易會多人搭...始終中心點位...
不過油青真係無辦法..始終攪得唔夠進取...
早更d車都多d o既..夜更就真係小車行... ...

冇法, 俾你係司機/商會, 夜晚冇乜客,
俾你都唔做啦, 寧願入條繁忙d ge線
搵都搵多d啦

好在都仲有3蚊客補貼下, 唔係條線咁長靠嗰d 10蚊客真係唔得佢死lu
大傻哥 發表於 2008-12-3 01:00 | 顯示全部樓層

KC=] 發表於 2008-12-4 23:00 | 顯示全部樓層

回復 12# 的帖子

不過藍田D線係要比D時間佢做起,藍旺當年都係頹,但係老實講,加到$11真係難搞D..
因為真係貴過地鐵好多..吸引力又低左...
HG6729 發表於 2008-12-4 23:39 | 顯示全部樓層
全部都係利益問題
佢地應該集中火力,,有點共識,,去對抗觀塘van !!!

油塘去九龍城好應該整個8 蚊分段,,同觀塘車睇齊,
油青線特別應該咁做,,你可以收7 蚊對抗觀塘,,好應該收8 蚊去九龍城
Mandy+263M=HG6729
bombmanhk 發表於 2008-12-4 23:46 | 顯示全部樓層

原帖由 大傻哥 於 2008-12-3 01:00 發表

係咖..唔係靠埋觀塘1..2..3站..爛民營..聯合道..法國醫院..同埋d 3蚊毛仔客..咁就真係死得lu...
如果係熟客就一定知..點解有一個好"得"o既車手..咁鬼耐仲係到渣緊...但係係咁俾d客插佢 ...

有d係幾ok ge
有個阿叔講野幾風趣, 又大聲
有d真係會跑下

回#16

大家都係under 同一個商會, 不過分開唔同分會je
兩條d 人有d係識得ge
8蚊都夠搶客, 一定搶到幾個, 你話繁時開密d講明行龍仔
應該仲好
佢地係應該檢討下自己點解做唔起而唔係加價彌補少左客ge損失
初初開8.5, 係油塘撞唔正旺角車都可以上佢去九龍城
去埋青山道就好抵tim, 不過俾油旺打, 但係加到9...9.5...10 都算係一個acceptable ge價錢
去到11蚊, 我唔好搭6D 轉14 或地鐵

KC6831 發表於 2008-12-10 01:14 | 顯示全部樓層
原帖由 bombmanhk 於 2008-12-4 23:46 發表

有d係幾ok ge
有個阿叔講野幾風趣, 又大聲
有d真係會跑下

回#16

大家都係under 同一個商會, 不過分開唔同分會je
兩條d 人有d係識得ge
8蚊都夠搶客, 一定搶到幾個, 你話繁時開密d講明行龍仔
應該仲好
佢地係應該 ...

支持全日行龍仔啦 !

最近有機會搭返油青 , 下晝三點幾藍田上車已經要 $11 ,
真係好貴 , 而且藍田上車去至桂林街已經要 40 分鐘 ,
心諗真係 16 轉 2A / 6D 都唔會比佢慢 ... 正常朝早返學 16 -> 2A 落到發祥街都係 45 分鐘 ...
人地巴士都係 $7.1 , 真係搭左小巴又慢又貴 , 好難有人搭 ,
最慘都係班次太疏
謝謝您。
大傻哥 發表於 2008-12-10 01:42 | 顯示全部樓層
 樓主| asv21 發表於 2008-12-10 12:22 | 顯示全部樓層

依家去青山道會唔會行龍仔?
之前聽師傅講因為九龍仔多客落所以唔行
但我又起朝早見過有車起啟業上坪石橋喎
部車當時仲要未打爆