hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 對昨晚3/12(三)的士司機堵塞行動的討論: ...
開啟左側

對昨晚3/12(三)的士司機堵塞行動的討論:

ksmbh 發表於 2008-12-5 12:56 | 顯示全部樓層

http://www.mingpaonews.com/20081205/gca1h.htm
機管局果然怕左佢地,
個車費表靜係寫個RANGE唔寫實價,
冇得格價
不如拆埋個版啦,
咁司機鐘意兜路或收多$都無人知,
刺激經濟,反正遊客最好湯,
東南亞不少城市的士都未必明碼實價
Chairman 發表於 2008-12-5 13:03 | 顯示全部樓層
原帖由 on11358 於 2008-12-4 21:34 發表
我想問...o甘樣又係政府既錯嗎?

以現在香港社會的心態,有錯都是政府的錯,
其他人唔會有錯。

公我贏,字你輸,這個遊戲不知多好玩,簡單易明。
053h4 發表於 2008-12-5 13:55 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2008-12-5 14:05 | 顯示全部樓層

dbat98D 發表於 2008-12-5 18:42 | 顯示全部樓層

回復 12# 的帖子

所以我都話快啲起義啦, 特區政府一倒台所有問題都
迎刃而解
dbat98D 發表於 2008-12-5 19:27 | 顯示全部樓層
依家個社會有咩事, 第一時間就係賴得就賴
最好就賴政府
唔好講遠, 由金融海瀟到依家 乜都話係政府問題
自己就最無問題, 一個二個都話係苦主
呢個世界是非黑白盪然無存. 一班矜貴嘅所謂議員
同學者永遠只係响事後走出黎鬧, 你班友講到甘叻
話職責要監察, 察到啲乜出黎?鬧就識鬧但有無題議
啲咩實質意見? 有咩事就政府問題, 今屆立法會真係
算係最廢嘅一屆
就好似雷曼事件, 個問題已經完全歪曲同變質, 全賴一班
傳媒同一班玀著數嘅政客
有一啲傳媒有報導過一班政客其實係有利益關係, 例如
係有投資相關產品同申訴上有利益衝突, 甘嚴重嘅問題
原全無乜點題過, 何解? 一個陰謀論就係最後佢地都係
獲益者.
依家個社會已經變質, 根本唔適合人生活

評分

參與人數 1aPower +3 收起 理由
epsilon + 3 道出普遍香港人的負面特性

查看全部評分

3ASV196 發表於 2008-12-5 20:25 | 顯示全部樓層

原帖由 dbat98D 於 2008-12-5 19:27 發表
最好就賴政府
同學者永遠只係响事後走出 ...

其實仲恐怖係, 事件反映到, 呢家社會真係要靠惡ga...

議員怕無人留意, 咪掟生果, 爆粗lor
的士司機有咩唔滿意, 就塞路lor
下次唔知係乜la.....

最勁係, 呢招真係次次有效, 吸引到成班傳媒政客去討論,
仲可以講好耐......鬧一大輪 (留意, 係鬧政府, 唔係鬧搞事的wor)

真係越來越好笑.....

3ASV196.KE7270
on11358 發表於 2008-12-5 21:22 | 顯示全部樓層
原帖由 dbat98D 於 2008-12-5 19:27 發表
最好就賴政府
同學者永遠只係响事後走出 ...

唔講o甘遠,講返今次事件,短加長減方案係經過立法會交通事務委員會討論,
事件發生後有委員會成員出黎話政府睇唔到明顯既收費漏洞,
o甘點解委員會討論果陣又無提發現到有呢個潛在問題,把關角色完全失職,
將責任完全卸俾政府根本就講唔過去。
頭文字TRIDENT 發表於 2008-12-5 23:08 | 顯示全部樓層
原帖由 on11358 於 2008-12-5 21:22 發表

唔講o甘遠,講返今次事件,短加長減方案係經過立法會交通事務委員會討論,
事件發生後有委員會成員出黎話政府睇唔到明顯既收費漏洞,
o甘點解委員會討論果陣又無提發現到有呢個潛在問題,把關角色完全失職,
將責任完全卸俾政 ...

所以首先要批鬥的,就係轉呔轉得最快的X家富議員.
表面就話會聽職業司機的意見,實際上是和車行班友打龍通。
有商會提議佢向政府建議試行三個月先落實依個計劃,但佢就當人耳邊風之餘,仲同以城市車行為首的聯會要求政府加快立法加價打八折黨,成個計劃由起稿到實行都唔夠半年.....
上次雷曼單野已經睇唔過眼佢的行為
點解次次依類事都係乳鴿黨搞出來

'*^*''*^*' 「女包黑絲」即將啟動  '*^*
epsilon 發表於 2008-12-6 00:18 | 顯示全部樓層

原帖由 頭文字TRIDENT 於 2008-12-5 23:08 發表

所以首先要批鬥的,就係轉呔轉得最快的X家富議員.
表面就話會聽職業司機的意見,實際上是和車行班友打龍通。
有商會提議佢向政府建議試行三個月先落實依個計劃,但佢就當人耳邊風之餘,仲同以城市車行為首的聯會要求政 ...

鄭先生在交通議題上的表現(這範疇幾乎已經是他在立法會的全部工作),從來都沒有說服力,
他能屢次當選,全靠政黨背景和喜歡上鏡口若懸河一番,吸引小市民注意。
從這方面來看,他的對手劉江華實在要比他好,真可笑。