hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 2008年個人大事回顧
開啟左側

2008年個人大事回顧

fatku 發表於 2009-1-2 00:53 | 顯示全部樓層

原帖由 a396 於 2009-1-1 19:25 發表
本人希望古兄可以成為 '為人師表' o既
一份子, 因為o係呢度, 真正以教書為職
業o既板友實在好少, 所以我支持你! 不
過聽講教書好辛苦喎...

我自己呢年都有希望, 就係加入某港澳
船公司做接待員. ...

a396兄,謝謝您的支持!教學確實很辛苦,特別是學生擾亂課堂秩序的時候,那種感覺確實令我難受。

或許我想冒眛一問,兄的名字很面熟,請問我看過兄沒有?
古競豪
a396 發表於 2009-1-3 00:38 | 顯示全部樓層
原帖由 fatku 於 2009-1-2 00:53 發表

a396兄,謝謝您的支持!教學確實很辛苦,特別是學生擾亂課堂秩序的時候,那種感覺確實令我難受。

或許我想冒眛一問,兄的名字很面熟,請問我看過兄沒有? ...

我記得你o係 B1 板問過搵車o既文,
係搵車同佢地o既掛牌線, 本來我
想回, 但係我唔敢回, 驚回錯.

我同你都做o左好多年板友(由 BDB
年代開始到依家), 至少我地仲傾得.
我冇記錯你回過我打o既文, 但係隔
o左好耐, 又唔記得咩文, 好抱歉.

都係兩句, 身體健康, 心想事成!

有咩問題, iMsg 啦.
獨派交通迷同政治學人
a396 發表於 2009-1-3 00:48 | 顯示全部樓層

回復 16# 的帖子

其實你呢o的同巴士有關o既唔駛寫
咁多, 如果由頭到尾都係寫同一樣
o野, 會比較悶. 不妨搵多o的題材
'注入' 你o既思維裡面, 仲要用多o的,
咁先唔會咁寡嘛.
獨派交通迷同政治學人
OTIS401 發表於 2009-1-3 20:07 | 顯示全部樓層

今年不是太多個人大事

2月初:電腦不明故障,搞到80%中二的相片消失了\
3月中:第一次打三條9
8月16日:第一次搭747-400、全球最快的lift,第一次去台北
9月1日:順利升上了中四
9月19日:開設了Facebook account
10月19日:小弟16歲生日
11月4日:小弟成為了iTalk會員2周年
12月1日:第一次影巴士,送別70號
12月22日:第一次去christmas ball
12月29日:第一次去自修室
12月31日:第一次沒有倒數
fatku 發表於 2009-1-4 23:23 | 顯示全部樓層
原帖由 a396 於 2009-1-3 00:38 發表

我記得你o係 B1 板問過搵車o既文,
係搵車同佢地o既掛牌線, 本來我
想回, 但係我唔敢回, 驚回錯.

我同你都做o左好多年板友(由 BDB
年代開始到依家), 至少我地仲傾得.
我冇記錯你回過我打o既文, 但係隔
o左好耐, 又 ...

哈哈,我開始對您有點兒印象了!原來我在中學時代已經跟您當板友!我現在才驚覺自己已在巴士討論區浮沉十年了!

提起BDB,不知它的板主Ken Fung兄近況如何?我看眼下,他已榮升父親了吧!
古競豪
gordon 發表於 2009-1-5 13:56 | 顯示全部樓層
1/1/2008 第一次在教會中踏入2008年
2/1/2008 職工發展日在沙田救世軍田家炳小學舉行
1/4/2008 返回校園, 入讀公開大學
26/4/2008 學校正式續我約, 升任校務助理, 加薪約5%
1/6/2008 以$2000購入Asus EeePC 701
3/6/2008 以$3280購入二手HTC P3600i手提電話
28/6/2008 小弟的團契第一次衝出香港, 到廣州短宣, 即日來回, 晚上在深圳小肥羊晚膳.
1/7/2008 以$1985購入Nokia 6220c手提電話, 同時Nokia N73退役並以$1600 Trade In
1/9/2008 加薪6%, 同時正式削減人手
28/9/2008 前女友找回我
30/9/2008 小弟工作的學校的一般雜費改由7-11便利店收取
3/10/2008 小弟家父入院, 後來被驗出肺結核, 仍留院治療
4/10/2008 是小弟在8月4日忽發奇想, 在旺角一間樓上Cafe包場為一位教會姊妹慶祝生日, 共有25人出席
30/11/2008 在鑽石山國美以$3800購入一部Acer Aspire 2920Z手提電腦
1/12/2008 Asus EeePC 701正式退役及以$850出售, 同時作後備的Sony Ericsson W580i及LG U890C手提電話亦退役, 並分別以$550及$200出售.
27/12/2008 小弟的生日在一位教會弟兄的婚禮中渡過

後記:
2/1/2009 職工發展日, 早上在屏山, 元朗及黃金海岸, 下午在屯門劉伍英開會, 晚上約會前女友在上水食甜品, 並正式復合.

喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
DW8306 發表於 2009-1-6 22:33 | 顯示全部樓層

1.新年買左部notebook
2.曾經係工作地方發生左一段極短暫既關係
3.被迫撤離工作左兩年七個月既老巢
4.日校既兄弟們畢業,IVE班底難拾昨日光輝
5.見新工碰壁,短期未能逃出某康文署某外判職位既魔掌
6.開始經常性買六合彩
7.家中港女連人帶B撤離
8.持續而均衡既定期存款收入相比下較股息多
9.開始自已交學費
10.返工見到板友肥古,估唔到佢仲認得我

bigfish_hk2 發表於 2009-1-20 09:42 | 顯示全部樓層
原帖由 DW8306 於 2009-1-6 22:33 發表
5.見新工碰壁,短期未能逃出某康文署某外判職位既魔掌

請問係乜野外判職位咁令人難做?
福建幫超市有過期30日叉燒包
tsoikc 發表於 2009-1-20 22:31 | 顯示全部樓層
前陣諗住寫返零八大事, 但係因為一些原因, 所以宜家要寫返.

不過零八年都係唔係太開心

2月12日: 申請第一張信用咭
5月中: 尿道炎, 小便控制唔到; 差唔多隔五分鐘就要小解..... 完全影響我生活;
           最後搞到我包左差唔多一個星期尿片

6月: 一個月內先後收到大姑媽, 二姑媽的死訊
6月30日: 收到通知; 份工會續約至年底. 加少少人工.
7月頭: 在公司因為與某位同事不合(因為該同事日日講人壞話, 我忍唔住), 結果係
       公司指住個同事鬧, 搞到要其他人勸交.
7月8日: 因為一些原因; 整個人變得唔開心(同上面的事無關), 直到現在未能完全
          復完; 相信仲要一段日子先可以忘記.
12月6日: 見証九巴70號最後一天運作
12月28日: 收到通知; 份工再一次續約至09年6月30日, 人工不變 (<-- 呢個時候, 保住份工先重要)

用電時請注意安全!
wilsonho1241 發表於 2009-1-20 23:06 | 顯示全部樓層

原帖由 hksf 於 2008-12-30 18:41 發表
年頭果陣腸胃炎
一晚痾咗5次
痾到下面損晒
個人散晒咁滯

剛巧08年我第一次腸胃炎
不過在年中...
這應該是全年最深刻的事情..
又痛又痾..
要吃粥 整個人軟弱無力

總括來說 , 08年給我很多特別的回憶..
尤其是年頭...
我都不說太多了..