hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 南昌站轉線,其實有冇可能....
開啟左側

南昌站轉線,其實有冇可能....

tonyng 發表於 2008-12-29 23:29 | 顯示全部樓層

原帖由 lzengalau 於 2008-12-29 22:37 發表
點解日頭110減到100要响抽車度人手落command鎖車既?!

不明白閣下「110減到100要响抽車度人手落command鎖車」的意思。

現時西鐵線的 Seltrac S40 CBTC 正採用 "+1/-10" 的 coasting level,當列車低於target speed 10km/h時,就會 re-motor。
以荃灣西至錦上路站為例,現時列車由荃灣西站起步加速到 target speed (110km/h),就會轉做 coasting,
因大欖隧道是上斜路段,當列車速度 coast 到低於100km/h時,就會再 re-motor 到 110km/h(在隧道內總共 re-motor 5次)。
Kaix 發表於 2008-12-30 01:43 | 顯示全部樓層
原帖由 hkstudent 於 2008-12-28 20:08 發表
你有講立交wor

立交=會high到隔離線的
overpass=兜過條路軌才入,不大影響行車

全錯

立交=兩條隧道立體交叉
overpass=跨軌天橋

DIH 發表於 2008-12-30 20:01 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2008-12-30 01:43 發表

全錯

立交=兩條隧道立體交叉
overpass=跨軌天橋

而且,overpass可以係立交的一部分。
lzengalau 發表於 2008-12-30 22:39 | 顯示全部樓層

回復 41# 的帖子

係"日頭最高行110減到行100要响抽車度人手落command鎖車"至真.
Kaix 發表於 2008-12-30 23:50 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2008-12-30 20:01 發表

而且,overpass可以係立交的一部分。

所以我就唔知大圍何來有立交

最怕d人唔明又唔問,係度亂up當祕笈
117 發表於 2008-12-31 02:25 | 顯示全部樓層
門外漢再來...

其實如果南昌站真係咁樣keep on真係好浪費woh...
如果唔係"同月台"轉線, 青衣出尖咀既吸引力真係低左d...
又唔使好似以家咁... 南行北行轉線都要用同一條電梯, 成日塞死晒

完全唔知個結構, 奇想發表
西鐵線入南昌站個陣可唔可以X型咁入月台? =P"
即係原先架陣南行就入北行既月台
北行就入南行既月台
而呢個改動係LOCK死左 (好似地鐵太子旺角咁)
有無咁既POSSIBILITY呀?
ahbong 發表於 2008-12-31 03:47 | 顯示全部樓層

原帖由 117 於 2008-12-31 02:25 發表
門外漢再來...

其實如果南昌站真係咁樣keep on真係好浪費woh...
如果唔係"同月台"轉線, 青衣出尖咀既吸引力真係低左d...
又唔使好似以家咁... 南行北行轉線都要用同一條電梯, 成日塞死晒

其實青衣去尖沙咀
巴士線既競爭力係咪十分之大呢?

同埋青衣乘客若果懶得上落
可以於荔景站同層轉乘去尖沙咀
用不著改動南昌站

當然 可以調轉西鐵月台還是好的
不過要全線轉方向
我有點保留
ArnoldC 發表於 2008-12-31 06:47 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 2008-12-31 03:47 發表

其實青衣去尖沙咀
巴士線既競爭力係咪十分之大呢?

同埋青衣乘客若果懶得上落
可以於荔景站同層轉乘去尖沙咀
用不著改動南昌站

當然 可以調轉西鐵月台還是好的
不過要全線轉方向
我有點保留 ...

如果以純粹「替代路線」的角度來看,南昌站可以說是沒有存在價值的。
Megabus 發表於 2008-12-31 22:12 | 顯示全部樓層
原帖由 lzengalau 於 2008-12-29 22:37 發表
在自動運作模式下, 我相信套野就唔識得輪流放車入兩邊月台, 跟住兩邊輪流出勒.

宜家西鐵同馬鐵個時間表, 屯門同烏溪沙都係一出一入式, 唔會有兩抽車一齊停站等開, 若果遇到兩抽車同時停站, 好可能係人手撥車入去勒, 果陣時應該有野唔正常.

大家諗下, 如果唔係有個咁既"限制", 洗乜响南昌拉個九分鐘出黎? 如果唔洗就既話, 物由得攝車之後果班到屯門照擺到夠鐘至開囉, 沿途相距只有一兩分鐘其實係無問題架喎, 唔撞車就得架啦. 要拉headway其實仲有好多方法, 例如沿途碌車或者停站停耐d...

紅磡將來行成點, 我都好期待, 或者要响個系統度, 唔當係總站咁set, 或者寫時間表果陣, 班班指明停2定3, 咁可能work掛...

西鐵套野, 有時我真係諗唔明佢行乜模式, 行target time? 行快左又唔識減速去就時間, 行target speed? 點解日頭110減到100要响抽車度人手落command鎖車既?! 但係套野落雨果陣, occ(個別路段)轉braking mode又得喎~!

no...西鐵係會輪流入月台的,佢係有一個setting去決定部車到屯門會放邊個月台。

其實西鐵個系統係特登set到咁,因為太疏車,而且西鐵係行緊moving block...你講擺車擺到夠鐘的事情,有時朝早係會出現,不過朝早真係太疏車,所以唔多見...要視乎OCC俾抽車行auto定PM,

至於daytime降速,memo係話OCC control,而唔係嚮抽車落command
Eddie 發表於 2009-1-1 11:45 | 顯示全部樓層

原帖由 ArnoldC 於 2008-12-31 06:47 發表

如果以純粹「替代路線」的角度來看,南昌站可以說是沒有存在價值的。

九龍南線可以去尖東同紅磡
南昌站轉車點都近過尖沙咀行去尖東站呀