hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 和宜合道有巴士小巴相撞, 至少 24 人傷
開啟左側

[問題] 和宜合道有巴士小巴相撞, 至少 24 人傷

JN6854 發表於 2008-12-28 19:26 | 顯示全部樓層

唔打燈 呢家0野唔係的士、小巴獨有
而係香港唔知幾多個百分比0既駕駛者都係咁
有位就攝入線 打燈?理得你咁多 「攝」0左先算
問題係你「攝唔成」0既時候等於製造另一條車龍
咁樣對其他道路使用者又算咩呢?

呢度無人話搵食、趕時間就可以「狂亂駕駛/危險駕駛」
而係你作為一個駕駛者又好、一個乘客又好
係咪應該盡番自己本份?
作為一個駕駛者,將乘客/貨物快捷送到目的地固然重要 但而家變質成「速度等於一切」
(好似某速遞公司口號「今日收件 明早送到」 講0既係速度 但係就隻字不提安全)
作為一個乘客,既然知道自己目的地係邊度 係咪應該提早俾車長知道你要落車
而唔係去到目的地先叫「有落」要一架開緊40kph+ 0既車輛一腳重剎(唔駛顧後面車輛)停俾你落?
唔知目的地叫法0既 係咪應該上車時向車長查詢並要求車長提醒你落車?

仲有 又一次(真係「又」)多謝劉先生
令到車長(不論巴士、小巴、的士)要將乘客放第一優先
個客話落車就要停低架車俾你落 唔理0個度係咪禁區 唔理架車開緊幾快
你係車長就有權決定落車點? 個客到時去TCU投訴 有咩理據辯駁?
紅小都唔係大晒 TCU一樣會處理 另外部份紅小分會亦都有電話接收投訴
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
JN6854 發表於 2008-12-28 23:58 | 顯示全部樓層
http://www.rthk.org.hk/rthk/news ... 8&55&548289

港台即時新聞─小巴代表及區議員對該段路面0既意見

http://www.rthk.org.hk/rthk/news ... 8&55&548289

港台即時新聞─3名重傷傷者傷勢好轉 兩名危殆傷者轉為嚴重

放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
av220 發表於 2008-12-29 00:50 | 顯示全部樓層
原帖由 大傻哥 於 2008-12-28 11:38 發表

師兄..我認同你講法呀...
通常而家好多人搭紅van..都係想佢地可以開得快...
個司機如果開得慢..果車人通常都會嘈嘈貢點解開咁慢...
所以紅van班司機某程度上真係迫住先至開得快....
其實冇咩所謂o既..呢個論壇好多 ...

又未必既,
我深宵坐紅小夠想佢快, 可以快D 返歸, 但佢偏偏碌到牛龜咁慢等客到.........
反而我覺得, 小巴快慢唔係市民想就可以迫出黎, 而係小巴佬因應返個客量來調節佢地既行車速度.

然而, 我覺得導致佢地危險駕駛既原因, 好大部分係因為紅小既運作模式, 同埋司機本身既駕駛態度.
快, 唔代表攝唔到位都要夾硬黎, 大腳油大腳BRAKE, 或者馬路上舞龍咁舞, 壓住幾條線黎上落客..........
做晒上面既野又係咪快得到好多? (都係快到幾分鐘ja ma, 幾分鐘係咪真係全部乘客都會care 既野呢?)

anyway, 希望傷者早日康復.
alex93 發表於 2008-12-29 00:57 | 顯示全部樓層

回復 51# 的帖子

劉生個廣告都係話呢度係禁區 or 埋唔到線

前少少俾你落...無話過你想落就即刻俾你落喎
熱狗不要走 >_<
Porcelain 發表於 2008-12-29 01:05 | 顯示全部樓層
其實香港好多駕駛者都好有問題
渣車都試過幾次見到個巴士司機望住左面但係cut右線,要"呠佢先知道我係佢右面
紅小急停上落客就遇得更多
4056 發表於 2008-12-29 03:20 | 顯示全部樓層
原帖由 alex93 於 2008-12-28 16:23 發表
咁即係先到站先排隊?

所以D 司機就會開快D博做多幾轉?

p.s. 唔怪得試過係寶北截車上康盛佢唔停車啦
可能唔想賺我個三蚊, 搞到遲到站

呢條線最狼係返放工時間,但夜晚既105S又出奇斯文,完全唔似通宵小巴......

係咪因為夜晚有客量保證,唔駛驚畀後車搶客呢...
柏麗之戀
kei_hk 發表於 2008-12-29 14:00 | 顯示全部樓層

原帖由 superay 於 2008-12-28 04:20 PM 發表
總覺得低地台雙層巴士下層車頭防護不足
從意外圖片中可以看到,巴士成個下層車頭被小巴撞到嚴重損毀
似乎車身及地台的堅固度有需要加強。

以前白板車﹐由於有水箱在車頭﹐所以中間部份會有一個由車陣原身出的外框包圍水範。

這一部份﹐在撞車的時間﹐會頂住外來沖擊﹐減低向內嵌入的嚴重性。
但好似沒有一條打橫的金屬桿去保護。

但金車﹐沒有水箱在車頭﹐於是便要利用一條打橫的金屬桿﹐鑲嵌在左右兩邊的車柱(A柱)之上﹐以增加保護性。
也是可以做的﹐已經做晒。

除非﹐上客門向後移些少﹐令A柱可以再有多一些位﹐去強化結構﹐才可以加強保護。

ksmbh 發表於 2008-12-29 14:08 | 顯示全部樓層
只要一日司機係多勞多得,
要承受經營的風險,
呢D意外都好難避免.
epsilon 發表於 2008-12-29 22:25 | 顯示全部樓層
原帖由 alex93 於 2008-12-29 00:57 發表
劉生個廣告都係話呢度係禁區 or 埋唔到線

前少少俾你落...無話過你想落就即刻俾你落喎

咁即係implies左只要唔係禁區就應份即刻剎停架車畀個客落車啦 ← 乘客心態
kendrew6749 發表於 2008-12-29 23:09 | 顯示全部樓層

原帖由 4056 於 2008-12-29 03:20 發表

呢條線最狼係返放工時間,但夜晚既105S又出奇斯文,完全唔似通宵小巴......

係咪因為夜晚有客量保證,唔駛驚畀後車搶客呢...

105S 司機係以時薪計既~同 105 唔同。前上星期我坐 105S 由高山返康盛用左 20mins,比平時夜晚快左 5 mins 左右~
本人全不知情 責任不在我方