hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 經驗分享:有無板友開車行過山頂白加道+種植道? ...
開啟左側

經驗分享:有無板友開車行過山頂白加道+種植道?

komodo 發表於 2008-12-31 19:56 | 顯示全部樓層

我都試過多事渣去白加道,不過去到最尾就快到纜車站,前路又不通,調頭又冇位。

其他難睇清窄/斜路尚有:落小棕林條路、山頂柯士甸山路、榕樹澳水務路、青山寺徑.....

傘外的世界有一片蔚藍
fm1234 發表於 2009-1-3 19:16 | 顯示全部樓層
見各師兄之前講起種植道, 今日去左探險~

路程1: 山頂道 > 白加道 > 種植道 > 賓吉道 > 山頂道

去到白加道盡頭, 纜車站位掉頭, 現場視察同上面師兄講Smart for two都唔可能一手上
條路真係好窄, 出返去山頂道就順便去埋明德個邊(加列山道)行個round

路程二: 加列山道出返山頂道後, 試經 賓吉道 > 種植道 > 施勳道 > 種植道 > 山頂道 走人

後記:
唔知樓主去種植道住宅係邊part? 如果係單程個part就無計一定係白加道上,
如果係雙程個part 就可經 山頂道 > 賓吉道 > 種植道 上

去到施勳道原來都有d料到, 有段都係好窄, 以為自已行緊人路

同埋唔知白加道中間有條醫院徑, 唔知上唔上得呢? 我見好似夠一架車上~

另外種植道(雙程個part)見有條歌賦山道又係勁窄想落去試下, 點知有
個不准進入+前往此區不在此限牌, 不過費事入, 驚個區d police會逗

評分

參與人數 1aPower +4 收起 理由
da54 + 4 Nice sharing!!

查看全部評分

zoom...zoom...M6
 樓主| volvo_chan 發表於 2009-1-3 19:55 | 顯示全部樓層
原帖由 fm1234 於 2009-1-3 19:16 發表
唔知樓主去種植道住宅係邊part? 如果係單程個part就無計一定係白加道上,
如果係雙程個part 就可經 山頂道 > 賓吉道 > 種植道 上

去到施勳道原來都有d料到, 有段都係好窄, 以為自已行緊人路

同埋唔知白加道中間有條醫院徑, 唔知上唔上得呢? 我見好似夠一架車上~

當日我係去到施勳道(倚巒),只係唔熟山頂內街環境先至「誤闖」白加道>種植道上施勳道,
事實上的確是行山頂道>賓吉道>種植道去施勳道比較容易同直接,只怪自己太相信地圖

施勳道有一大段是單程路(雷丹彌徑打後的一段),有一部份路段真是窄到似條行人路多過行車路,
在山頂類似超窄的行車道路仲有忌利文道,有興趣開車行下超窄道路的板友,可以試玩下呢兩條

醫院徑唔上得,只是行人徑一條

PS : 師兄你開咩野車上去?

至于你信不信,我反正信了
fm1234 發表於 2009-1-4 02:11 | 顯示全部樓層

原帖由 volvo_chan 於 2009-1-3 19:55 發表

當日我係去到施勳道(倚巒),只係唔熟山頂內街環境先至「誤闖」白加道>種植道上施勳道,
事實上的確是行山頂道>賓吉道>種植道去施勳道比較容易同直接,只怪自己太相信地圖

施勳道有一大段是單程路(雷丹彌徑打後的一段) ...

哈哈~原來醫院徑只係行人路... 既然施勳道、種植道呢d窄到咁緊要都行得,
搞到山頂有d路好難使人唔懷疑佢係車路

同埋施勳道個段窄既level係如你想停低, 開車門都有困難個隻

車係用Mazda Premacy...講扭入灣更加無得同Benz比 所以試都無試就用掉頭方法去種植道
同埋我懷疑個d Alphard, Estima個d行唔行到呢d咁窄既路...

fm1234 發表於 2009-1-4 14:31 | 顯示全部樓層
剛剛今日搵返, 之前睇過有人打blog話行一段窄路, 唔知有無人知呢到係邊到呢?
不過有少少懷疑個條係咪車路...

呢到有相 -> http://hk.myblog.yahoo.com/jw!J0zZYVqeFRK9ufRZCksG/article?mid=5769

樓主| volvo_chan 發表於 2009-1-4 14:43 | 顯示全部樓層
原帖由 fm1234 於 2009-1-4 14:31 發表
剛剛今日搵返, 之前睇過有人打blog話行一段窄路, 唔知有無人知呢到係邊到呢?
不過有少少懷疑個條係咪車路...

呢到有相 -> http://hk.myblog.yahoo.com/jw!J0zZYVqeFRK9ufRZCksG/article?mid=5769

呢度是半山區寶珊道東端連接干德道41號聯邦花苑則的小路

呢條路都幾激,聽日試下開架C200K落去先得
fm1234 發表於 2009-1-4 19:39 | 顯示全部樓層

原帖由 volvo_chan 於 2009-1-4 14:43 發表

呢度是半山區寶珊道東端連接干德道41號聯邦花苑則的小路

呢條路都幾激,聽日試下開架C200K落去先得

多謝指點~

今日去左行, 如果激既程度就唔夠山頂激, 大約係寶雲道至波老道個款窄
返而係驚寶珊道轉落去時, 左邊個角位距離都幾大, 怕"long"底, 所以行開少少好d...
兩手呔個到都唔太難, 慢少少便可

另外d途人有少少奇怪既眼見, 可能佢地諗無啦啦有架車行呢到~

手機劣相

樓主| volvo_chan 發表於 2009-1-5 22:12 | 顯示全部樓層
原帖由 fm1234 於 2009-1-4 19:39 發表
多謝指點~

今日去左行, 如果激既程度就唔夠山頂激, 大約係寶雲道至波老道個款窄
返而係驚寶珊道轉落去時, 左邊個角位距離都幾大, 怕"long"底, 所以行開少少好d...
兩手呔個到都唔太難, 慢少少便可

另 ...

今日我都行過,寶珊道左轉落去時我轉晒去右邊偷位落去,
落到個向右的髮夾彎我一手呔都夠位轉,條路真是無想像中咁窄。

反而山頂的忌利文道就難度高很多,
條路極窄得來右方的去水位係無坑渠蓋,
左手邊有一段路又有1.1高的欄杆,
我開架C200K行忌利文道只是僅僅夠過,
有些位仲要收起倒後鏡先可以安全過到,
去到條路最尾又要留意左側的粗樹幹,驚撞車頂,
我相信開平治E系/S系果類車已經唔行得。

穩陣起見今次用車是香港駕駛學院的新C200K(玩路路通)行呢兩條路

寶珊道東端連接干德道的小路

忌利文道(攝於段路較闊的位置 )

師兄有興趣去行下忌利文道,保證夠激!

fm1234 發表於 2009-1-5 22:56 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo_chan 於 2009-1-5 22:12 發表

左手邊有一段路又有1.1高的 ...

哈哈~~聽你講到咁窄, 我諗你係最窄既位想落車影相係咪都有點困難?

可能本身經驗唔夠, 反而偷得太多位搞到要兩手呔先完成個右灣 真係要多多努力...
唔知師兄覺得Benz轉呢個右彎成功一手呔既機會係咪大d?(個扭呔幅度好似大d)

同埋"路路通" d 車都幾正喎! 想問下今次個course係邊款? 金牌、智專定就咁叫路路通?
因頭先上HKSM個網睇唔係太明...今次又同唔同你之前Vito同Corolla個次一樣course?
我見佢寫話行咩環迴路線又唔似係你個隻

P.S.忌利文道又唔錯喎...哈~又挑戰下先 如行埋呢到, 港島區暫時都諗唔到其他位lu

另外諗起樣野~上寶珊道入口其實有個"掘頭路" T 牌, 所以懷疑呢條小路官方係咪行得

FAST 發表於 2009-1-5 23:52 | 顯示全部樓層

原帖由 volvo_chan 於 2009-1-5 22:12 發表

左手邊有一段路又有1.1高的 ...

忌利文道我記得好似有個牌唔比入架喎.....