hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [新聞]港鐵服務質素衰過合併前
開啟左側

[新聞]港鐵服務質素衰過合併前

hksf 發表於 2009-1-5 23:41 | 顯示全部樓層

原帖由 OvO 於 2009-1-3 16:27 發表

早前12月港鐵派人黎我讀既學校講座
話起幕門係為左慳冷氣,而唔係防止乘客跌落路軌

地/港鐵為起幕門而加價,
目標是為了節省冷氣成本

由乘客付鈔去令地/港鐵節省成本
是什麼邏輯?
要求安信兄弟拯救雷曼兄弟
syp 發表於 2009-1-5 23:48 | 顯示全部樓層
原帖由 hksf 於 2009-1-5 23:41 發表

地/港鐵為起幕門而加價,
目標是為了節省冷氣成本

由乘客付鈔去令地/港鐵節省成本
是什麼邏輯?

乘客有更安全舒適o既環境, 乘客有冇得益先? o係呢個商業社會, 任何事都係互惠互利, 如果自己得益就唔理, 只係識算人o地死草, 咁o既心態唯有自己耕田自己食返先會覺開心.
KR4210 發表於 2009-1-5 23:56 | 顯示全部樓層
原帖由 kc_loo 於 2009-1-5 21:01 發表

佢跟本就無預好加screen door, 佢跟本就唔存在要加踏板既問題, 點講都係一開始攪掂對乘客造成不便小得多。至於便宜, 加裝一定貴過起果時裝,

MOL唔需要加踏板,
但為統一(牌子又好,設施又好),待EAL空隙問題解決才一併加裝APG.
日後MOL加至8卡,月台/車站均需擴建,若先行安裝4卡APG,
日後控制室(SCR)又要更新去迎合多了的4卡APG control,
為何不一次過建8卡APG? 唔洗又做多次testing/renew.
至於對乘客的影響,擴建一定會對乘客造成不便,
擴建同時加APG,對乘客的影響都係一樣...
站在公司立場,當然係為求統一及減少對乘客影響.

原帖由 kc_loo 於 2009-1-5 21:01 發表
問題在於佢好早好早就講左技術上唔係問題, but 又唔知why 佢攪左咁耐都攪唔掂

呢句我唔知你講緊APG/PSD定伸縮踏板

好明顯連wall 都係灰黑既, 對比其他線好明顯暗好多, 難聽d講有d"寒酸"

d wall係石屎o黎嘛,唔係灰黑會係咩色?
而家港鐵貼果d牆紙先核突,又甩甩下,又黑,貼上牆又有d磚既坑紋...
九鐵都一路有翻新d站,紅磡,旺角東,九龍塘,大圍,沙田,大學,大埔墟,粉嶺,上水,羅湖大堂,
有d比較小型翻新,有d大至升級至與西鐵同級
之不過紅磡,旺角東有構思過另覓位置興建,所以翻新較為慳皮
100th Anniversary KCR - The Way Ahead
KR4210 發表於 2009-1-6 00:06 | 顯示全部樓層

原帖由 syp 於 2009-1-5 23:48 發表

乘客有更安全舒適o既環境, 乘客有冇得益先? o係呢個商業社會, 任何事都係互惠互利, 如果自己得益就唔理, 只係識算人o地死草, 咁o既心態唯有自己耕田自己食返先會覺開心. ...

但係唔係鐵路公司一日維持收乘客呢個價唔加價,
一日都只係維持現有服務而唔嘗試去翻新/引入新設施?
係唔係每加/每換一樣野(例如車軸)都要去加收乘客費用?
鐵路公司是否不懂得如何善用資源/開拓業務,只懂加價?
更何況MTR每年賺幾多億,鐵路公司係唔係真係咁算乘客死草?

最近單管理費新聞,略見一二...
100th Anniversary KCR - The Way Ahead
syp 發表於 2009-1-6 00:15 | 顯示全部樓層
原帖由 KR4210 於 2009-1-6 00:06 發表

更何 ...

咁佢年中咁多翻新, 咁多改善, 只係加你一毫幕門錢, 你重想點? 減價或者免費好冇?
kc_loo 發表於 2009-1-6 00:20 | 顯示全部樓層
佢跟本就無預好加screen door, 佢跟本就唔存在要加踏板既問題, 點講都係一開始攪掂對乘客造成不便小得多。至於便宜, 加裝一定貴過起果時裝, MOL唔需要加踏板,
但為統一(牌子又好,設施又好),待EAL空隙問題解決才一併加裝APG.
日後MOL加至8卡,月台/車站均需擴建,若先行安裝4卡APG,
日後控制室(SCR)又要更新去迎合多了的4卡APG control,
為何不一次過建8卡APG? 唔洗又做多次testing/renew.

東涌線由7卡轉8卡果時, 佢都將個臨時 src 拆左已經ok, 人地都係咁做
如果要統一東鐵緞更加唔係理由, 北角station 兩條線都係隻隻牌子, 都work fine
何況好似d議員同市民咁諗, screen door 真係安全咁多, 就一定無理由唔裝, 再者, testing 呢d野唔關我地市民事, 我唔會理

石屎o黎嘛,唔係灰黑會係咩色?
而家港鐵貼果d牆紙先核突,又甩甩下,又黑,貼上牆又有d磚既坑紋...
九鐵都一路有翻新d站,紅磡,旺角東,九龍塘,大圍,沙田,大學,大埔墟,粉嶺,上水,羅湖大堂,
有d比較小型翻新,有d大至升級至與西鐵同級
之不過紅磡,旺角東有構思過另覓位置興建,所以翻新較為慳皮

問題在於佢好早好早就講左技術上唔係問題, but 又唔知why 佢攪左咁耐都攪唔掂

之前有版係上幾個REPLY POST過十年前既一份立法會會議紀錄, 9鐵當時話加 screen door 技術上無問題

why 佢唔修葺下d "石屎" ? 就算d牆紙有dd磚既坑紋, but 真係表達到個地方既特色, 同埋cover 到d十年既污漬
9鐵有翻新d月台, but 睇下, 有無真係覺得好左幾多?  九龍塘同沙田已經係例子
大圍就唔駛講, 係因為馬鐵, 要"統一"!
同埋唔止紅磡,旺角東站, 第日好多個station 都大修, 呢d只係暫時
如果要講, 雖然唔係完美, but 佢加左station名d牌都已經靚好多

kc_loo 發表於 2009-1-6 00:31 | 顯示全部樓層

原帖由 KR4210 於 2009-1-6 00:06 發表

更何 ...

人地係一間上市公司, 佢一定要保持一定既回報
一個唔小心, 一年蝕$$, 唔止股東蝕$$, 市民都唔好過
最好就係佢收到回報, 又保持到服務質素, 有d地方對大家好既咪俾佢賺下$$ lo, 成日話加shop 對地有咩咩著數
講真, 買野既市民方便左, 開shop 既都賺到$$, mtrc 又有租金收, who 要咁執著who win?
對比好多地方, 雖然一定唔夠日本好, but 相比好多歐洲地方來就, 已經唔錯 ga la
KR4210 發表於 2009-1-6 01:02 | 顯示全部樓層
原帖由 syp 於 2009-1-6 00:15 發表

咁佢年中咁多翻新, 咁多改善, 只係加你一毫幕門錢, 你重想點? 減價或者免費好冇?

佢加PSD,佢都有賺-->慳到冷氣電費
再諗下,當年九鐵翻新東鐵,有冇話要加價
當年地鐵翻新車站/設施,有冇加價,點解係裝PSD就要每程加$0.1?
因為乘客比較執著/想要呢樣野,所以MTR先可以拎依個做藉口加價
翻新車站/設施乘客冇話想要,係MTR自己要做咋喎,
咁點解唔將呢d budget拎去建PSD?

我唔需要減價,只求有合理既收費,合理既服務
KCR冇加價咪一樣改善到服務
我做乘客唔理你公司咁多,減價或者免費搭車又有而家既服務就最好
syp 發表於 2009-1-6 01:07 | 顯示全部樓層
原帖由 KR4210 於 2009-1-6 01:02 發表
KCR冇加價咪一樣改善到服務

KCR 冇加價? 1983 年o既車費同 2007 年o既車費一樣o既?
KR4210 發表於 2009-1-6 01:29 | 顯示全部樓層

原帖由 syp 於 2009-1-6 01:07 發表

KCR 冇加價? 1983 年o既車費同 2007 年o既車費一樣o既?

當然唔係指1983與2007車費相比
2002-2007當中經歷西鐵,馬鐵,尖東,落馬洲都冇加價
仲十送一,八送一,第二程折扣優惠,月票,週票,日票...

其實係咁講落去都冇咩意思,各人睇法唔同...
慳返時間做其他有建設性的事仲好