hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [新聞]港鐵服務質素衰過合併前
開啟左側

[新聞]港鐵服務質素衰過合併前

hksf 發表於 2009-1-6 10:13 | 顯示全部樓層

原帖由 syp 於 2009-1-5 23:48 發表

乘客有更安全舒適o既環境, 乘客有冇得益先? o係呢個商業社會, 任何事都係互惠互利, 如果自己得益就唔理, 只係識算人o地死草, 咁o既心態唯有自己耕田自己食返先會覺開心. ...

地/港鐵公司不嬲都只係避免冷氣流失,
又關乘客安全咩事?
要求安信兄弟拯救雷曼兄弟
AVW56 發表於 2009-1-6 13:17 | 顯示全部樓層
原帖由 KR4210 於 2009-1-6 01:02 發表

佢加PSD,佢都有賺-->慳到冷氣電費
再諗下,當年九鐵翻新東鐵,有冇話要加價
當年地鐵翻新車站/設施,有冇加價,點解係裝PSD就要每程加$0.1?
因為乘客比較執著/想要呢樣野,所以MTR先可以拎依個做藉口加價
翻新車站/設施 ...

完全中POINT!

地鐵公司成日都翻新野架喇
但點解加建幕門的成本要額外轉嫁比乘客?

原因正正係你所講,
因為乘客非常想有幕門保安全,
地鐵公司咪睇中呢一點食住上囉.

根本上, 加建月台幕門呢家野,
根本就係屬於鐵路必須設施, 根本就係營運成本入面,
地鐵公司都收左乘客車費啦, 做咩仲要人地比多一毫子?
而家講返起, 都仍然係覺得當年地鐵公司好過份
mmlcs36 發表於 2009-1-6 19:09 | 顯示全部樓層
syp 發表於 2009-1-6 20:50 | 顯示全部樓層

原帖由 hksf 於 2009-1-6 10:13 發表

地/港鐵公司不嬲都只係避免冷氣流失,
又關乘客安全咩事?

你敢話乘客冇因此安全o左?
syp 發表於 2009-1-6 20:53 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2009-1-6 13:17 發表
根本上, 加建月台幕門呢家野,
根本就係屬於鐵路必須設施, 根本就係營運成本入面

月合幕門係鐵路必須設施, 加一毫係 "滔天大罪", 那麼連必須設施都冇o既九鐵車站咁又算係乜o野?

你都真係中 Point 喇.
AVW56 發表於 2009-1-6 21:13 | 顯示全部樓層
原帖由 syp 於 2009-1-6 20:53 發表

月合幕門係鐵路必須設施, 加一毫係 "滔天大罪", 那麼連必須設施都冇o既九鐵車站咁又算係乜o野?

你都真係中 Point 喇.

分返開黎講好wo

東鐵未有, 係因為月台伸縮板自九鐵年代開始進行測驗,
至現在港鐵年代仍在測驗中,
未測試好又點裝APG呢?
早幾頁板友們已經答左你啦, 仲問

至於馬鐵, 又係上面板友們答左你啦 ,
當年馬鐵的擴展存在不明朗因素, 又未知投唔投到沙中線,
就算投到, 又唔知係東鐵過海定馬鐵過海,
咁點樣加APG呀?
kc_loo 發表於 2009-1-6 21:29 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW56 於 2009-1-6 21:13 發表

分返開黎講好wo

當年馬 ...

測試?  我講左廿次以上, 佢早十年前好大口氣咁話技術上唔成問題, why佢十年都仲係testing???  十年咩都攪掂啦

至於馬鐵, 咩咩將來extension 都係假, 條線起好左, psd 就係一定可以起到, 至於將來係點又關咩事?  所有都係藉口
syp 發表於 2009-1-6 22:04 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2009-1-6 21:13 發表

分返開黎講好wo

當年馬 ...

咁多因為所以冇用o既~~ 係你自己講月台幕門係 "必須", 原來 "必須" o既o野都可以諸多借口話冇o既, 我真係要重新讀小學學習" 必須" 呢兩個字點解喇.
syp 發表於 2009-1-6 22:07 | 顯示全部樓層
原帖由 kc_loo 於 2009-1-6 21:29 發表

測試?  我講左廿次以上, 佢早十年前好大口氣咁話技術上唔成問題, why佢十年都仲係testing???  十年咩都攪掂啦

至於馬鐵, 咩咩將來extension 都係假, 條線起好左, psd 就係一定可以起到, 至於將來係點又關咩事?   ...

馬鐵o既 "理由" 咪又係板友自己老作, 鐵路公司自己都冇提過,

夠有板友提過係起西鐵 "洗腳唔抹腳" 搞到馬鐵咁 cheap 咯, 佢肯加價起閘門我願意比佢加價呀, 一毫唔夠, 比夠佢兩毫添呀.
kc_loo 發表於 2009-1-6 22:37 | 顯示全部樓層

原帖由 syp 於 2009-1-6 22:07 發表

馬鐵o既 "理由" 咪又係板友自己老作, 鐵路公司自己都冇提過,

夠有板友提過係起西鐵 "洗腳唔抹腳" 搞到馬鐵咁 cheap 咯, 佢肯加價起閘門我願意比佢加價呀, 一毫唔夠, 比夠佢兩毫添呀. ...

呢個世界有好多人對人對事有 double standard, 9鐵唔起 screen door ok wor, 大把理由可以唔起, 人地就唔得wor, 死人ga........
佢地又唔知, 當年mtrc 加screen door 來save 冷氣, 仲要加裝冷氣, 有無人知?