hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [新聞]港鐵服務質素衰過合併前
開啟左側

[新聞]港鐵服務質素衰過合併前

FD1146xGA5145 發表於 2009-1-4 01:05 | 顯示全部樓層

原帖由 kc_loo 於 2009-1-4 00:37 發表

其實你講來講去, 咪又係screen door 呢個問題
你要針對地鐵唔整, 人地起碼想左廿幾個stations, 九鐵呢?  一個都無整, 亦唔講過整
你要鬧地鐵合拼後係d station 整d 野無謂, 無錯, 好多野係無謂, but 亦好多真係好 ...

一個都無整 ? 唔係掛 ? 西鐵線各站同尖東站果 D 咩黎 ? ...
kc_loo 發表於 2009-1-4 01:21 | 顯示全部樓層
原帖由 ChickenTong 於 2009-1-4 00:51 發表
以前

咁就證明左兩鐵合併,冇競爭冇進步不特止,仲要退步
唔好意思, 我唔應該詰以前, 係我唔肯定, 宜至十月尾, 個program 依然存在: http://www.hkitalk.net/viewthread.php?tid=8383659&extra=page%3D1
另外, 港鐵亦會有其他與乘客溝通既方法
http://www.info.gov.hk/gia/general/200811/26/P200811260185.htm

我呢個唔講咁多,
你自己睇

sorry, 佢講話話可以起, but 佢唔起!
, 一直研究在東鐵及馬鐵車
站(除已安裝月台幕門的尖東站外)月台加裝自動月台閘門的可行性。根
據九鐵公司初步的研究結果, 在月台加裝自動月台閘門在技術層面上
是可行的。然而, 該公司必須首先解決東鐵部分車站有彎位的月台與
列車之間的空隙相對較闊而引致的潛在安全問題。九鐵公司正在研究
此問題, 並將於稍後進行試驗計劃。 > 佢有做咩?  可行, but 我地唔整!

此外, 九鐵公司表示,
東鐵列車進站時的車速是安全的, 與其他海外鐵路的設計相若, 即列
車在未駛進車站前便開始減速, 然後逐步煞停。 > 咪一樣會撞死人

kc_loo 發表於 2009-1-4 01:22 | 顯示全部樓層
原帖由 FD1146xGA5145 於 2009-1-4 01:05 發表

一個都無整 ? 唔係掛 ? 西鐵線各站同尖東站果 D 咩黎 ? ...

講緊加建screen door 呀, 地鐵可以整既都整哂, 佢就對d舊station 咩都無做過,就算馬鐵咁新, 咪一樣唔整

ahbong 發表於 2009-1-4 01:23 | 顯示全部樓層

呢 D topic 真係幾無謂

要証明港鐵服務倒退既人
梗會搵到一兩個細微細眼既地方
用放大鏡去放大然後話服務倒退(例如無上電台呢D咁 "大" 既問題)

調轉亦都一樣
唔通九鐵整左廿一個車站
港鐵為左要証明自己進步左
就夾硬整夠廿二個車站咩
kc_loo 發表於 2009-1-4 01:28 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 2009-1-4 01:23 發表
呢 D topic 真係幾無謂

要証明港鐵服務倒退既人
梗會搵到一兩個細微細眼既地方
用放大鏡去放大然後話服務倒退(例如無上電台呢D咁 "大" 既問題)

調轉亦都一樣
唔通九鐵整左廿一個車站
港鐵為左要証明自己進步左
就夾硬 ...

講真, 我真係諗唔到呢間公司既management 有咩好, 大駛到咩咁, d 野又唔係好過人
西門子事件就係一個例子, 又不事生產, 又大駛
ChickenTong 發表於 2009-1-4 01:36 | 顯示全部樓層
ChickenTong 發表於 2009-1-4 01:40 | 顯示全部樓層

kc_loo 發表於 2009-1-4 01:44 | 顯示全部樓層
原帖由 ChickenTong 於 2009-1-4 01:36 發表
九鐵系統又點同地鐵,彎同斜係歷史遺留落黎,要多d時間去處理係一定架啦,
同埋早幾年閘門技術未算成熟,又要加埋伸縮板,
佢響合併前已經響羅湖試緊架啦,咁都有得講真係> 講真, 地鐵06年廿個車站都整好啦, 9鐵已經話技術上可行, but 咁多年都仲話研究同測試, 咪又係拖。
當年佢一句話"唔可行", 咪唔駛攪到接手既人。其實, 問題唔係d platform gap, 而係個車迴未必可以負荷個重量
至於馬鐵,佢月台都未起好,而列車入站都唔係好快 ...
>

講真, 慢, 咪一樣可以撞死人, 駕車咁重

成日話未起好, psd 加建有難度, 講真, 我信在existing platform 加psd 係有難度, 已經知度未來要加psd, system 好多交件其實可以做到既
唔多唔小係為左save $$
ChickenTong 發表於 2009-1-4 01:48 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2009-1-4 01:49 | 顯示全部樓層

原帖由 ChickenTong 於 2009-1-4 01:40 發表
同樣地,要證明港鐵服務冇倒退,
都總係要話d細微細眼野冇人理,係浪費金錢,
將縮左骨既野當睇唔到,
但好多時營商就係要著重顧客既感受,
而家下下唔係聽官腔回覆,就係要嘈上報,
你估乘客會對港鐵既印像點丫.. ...

9鐵有幾唔官腔呀, 你諗下當年田少, 同楊啟彥.....
地鐵係有縮骨, but 佢亦進步左好多, 起碼station 同車箱都光光猛猛, 乾乾淨淨