hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵 - 開心一嘟大抽獎
開啟左側

港鐵 - 開心一嘟大抽獎

Quanta 發表於 2009-1-2 10:59 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW56 於 2009-1-2 09:16 發表
就講返合併初期, 全線港鐵網絡, 都有即減車費優惠,
但輕鐵同港鐵巴士 (新界西北) 竟然無份wo ...

果次前東鐵接駁巴士同埋機鐵都冇減到,
仲要連屬於重鐵、由港鐵壟斷的羅湖、落馬洲都冇減
唔算全線都有減
teddybus 發表於 2009-1-2 18:11 | 顯示全部樓層
其實我想同樓主你講,
如果你係報導一個新聞的話,
可唔可以唔好擺咁多篇幅係你對呢個lucky draw 既comment?
報導既話係咪應該保持中立哩?
一入黎就見到你一大篇咁唔中肯既comment
知唔知幾影響其他有心入黎睇下有咩news 既讀者既心情?

評分

參與人數 1aPower -1 收起 理由
typ -1 不應阻止他人評論

查看全部評分

樓主| AVW56 發表於 2009-1-2 18:13 | 顯示全部樓層
原帖由 teddybus 於 2009-1-2 18:11 發表
其實我想同樓主你講,
如果你係報導一個新聞的話,
可唔可以唔好擺咁多篇幅係你對呢個lucky draw 既comment?
報導既話係咪應該保持中立哩?
一入黎就見到你一大篇咁唔中肯既comment
知唔知幾影響其他有心入黎睇下 ...

我想講我一開始就係想評論囉, 無諗過係報導囉
typ 發表於 2009-1-2 18:16 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
dennis28a 發表於 2009-1-2 18:16 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2009-1-2 09:16 發表
港鐵係政策上歧視新界西北居民都唔係第一次架喇
住市區的人, 感覺未必咁強烈
但住係西北區ge, 絕對唔會對港鐵公司有好感

就講返合併初期, 全線港鐵網絡, 都有即減車費優惠,
但輕鐵同港鐵巴士 (新界西北) 竟然無份wo
嘩, 已經好不滿啦, 聽埋港鐵公關d廢話, 仲嬲:

"因為輕鐵乘客大部分均是轉乘西鐵,
而我地已經係西鐵提供左有關車費優惠,
所以輕鐵唔會有即減措施"

咁ge廢話都講得出, 仲唔係用肺講野?
咁個d無轉車, 只係搭輕鐵/鐵巴於區內活動的人又點? 無優惠!

全港不止輕鐵及港鐵巴士(新界西北)並無車費減免,
對市區乘客而言,合併時,區內車站穿越的減免大多只有一個幾毫,難道比輕鐵好得多嗎?
(切記輕鐵是本身有積分優惠,而市區乘客一直不存在,市區乘客在區內穿梭所節省的,一定不及輕鐵本身的積分優惠,不見得有何優越及重視)
而在往返 CBD 時,西鐵及東鐵的車費減免絕對比市區地鐵系統的乘客為多。
這樣又是否歧視市區乘客嗎?(個人不認同)為何這樣做法都可以說成「歧視」。

再者,跨境線及機鐵又如何?
市區乘客跨境及機鐵車費一仙也不減,對一個新界西居民而言,當然沒有感覺吧?

合併一直以來,是否歧視新界西北居民?
如果這些真的是歧視,請問下不妨研究一下市區居民在合併後所得到的益處及節省的總額,以及帶來的新優惠,
小弟一定深信改變的程度根本與合併前無太大分別(當中也有為了遷就新界西居民,使所得的優惠減少了(400 分車飛也是一大例子)),
究竟是否只歧視新界西北居民,還是對新界西北居民有合理待遇。

惡意回復是不道德的行為。
teddybus 發表於 2009-1-2 18:19 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2009-1-2 18:13 發表

我想講我一開始就係想評論囉, 無諗過係報導囉

但你個title 我覺得似一個news rather than 評論....
評論唔係唔好, 只係要識拉返個balance,
我而家見到呢個區個個thread 最後都係拉去討論合併既好壞都覺得煩...
teddybus 發表於 2009-1-2 18:21 | 顯示全部樓層

原帖由 typ 於 2009-1-2 18:16 發表
何謂中肯既comment?每個人都有自已既立場而對事件作出評論,
閣下不應係他人無違反任何版規前妨礙他人發表意見之權利。

邊個話我妨礙他人發表意見既權利?
唔知大大扣我分又算唔算妨礙本人發表意見既權利?
typ 發表於 2009-1-2 18:25 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
dennis28a 發表於 2009-1-2 18:34 | 顯示全部樓層
原帖由 typ 於 2009-1-2 18:25 發表

我認為港鐵各市民主要依賴的系統就應該獲取抽獎,今次新界西市民單獨乘搭輕鐵、A73 及港鐵巴士(新界西北)並無抽獎機會已顯示出不公平之處。
而機場快線目的主要為旅客服務,無論有否提供抽獎,乘客數量也不會顯著增加,而就算機場快線乘客中獎,因大多數為外地遊客原故,也未能領取獎品。
而機場員工乘搭機鐵已有減價優惠,無需再提供抽獎。

機場快線目的主要為前往機場/博覽館的乘客服務,請問一般旅行或是看演唱會的乘客是否不公平?
機場員工乘搭機鐵已有減價優惠,可以減價優惠也是付錢的乘客,也是依賴機鐵系統出入,不見得因為減價優惠而不應提供抽獎。

再者,小弟更加認為,無論 A73 有否提供抽獎,乘客數量也更不會顯著增加。
同樣道理,利用 A73 乘客主要為當地居民,替代工具少於機鐵,吸引外來乘客的機會亦遠比機鐵為低。

切記這次是八達通優惠。
如是旅客利用八達通,似乎連東鐵線的跨境服務也不應利用。(利用東鐵的自由行旅客反而會經常利用八達通)
而且大部份旅客主要利用車票為主,真的有關係嗎?
惡意回復是不道德的行為。
typ 發表於 2009-1-2 20:12 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽